torsdag 4 juli 2024

Tidsvill

 Svägerskan stannade bilen för att säga några ord, då jag kom gående på grusvägen.

-Kommer du från jobbet? undrade jag. -Nej, jag var varit och kollat på öppna trädgårdar, blev svaret. 

Det var i söndags. Jag var helt övertygad om att det var måndag.

I tisdags hade vi trevligt fikabesök av en gymnasiekompis och hans fru.  Jag var helt övertygad om att det var måndag.   För dagen innan hade vi ju gjort en trevlig utflykt med värnamofamiljen.  Sånt gör man på söndagar.

Idag är det fredag i min förvirrade hjärna. Jobbade heldag med garagestädning och trädgårdsöversyn igår. Blev en lång dag, som antagligen kändes som två ...eller tre. För i förrgår var det ju måndag..

Inser att jag behöver lite strukturer att hänga upp veckan på. Mormorstisdag och jobbtorsdag har varit perfekt för att veta var i tiden man befinner sig. Om nu det är nödvändigt att veta... Det är det säkert inte för alla .. men jag hör till dem som vill ha koll.

Nåja, både mormorstisdag, om än en kortare sådan - från hämtning på skolan kl 13 fram till dess kvällsmat är klar vid 19 - och jobbtorsdag, är planerade till hösten också.

Men först ska vi ha en lång härlig sommar.

Sommar? Den var ju för en dryg på månad sedan . Höll på hela fantastiska underbara maj. Och så återkom den med besked några dagar förra veckan.

Idag, då jag tog dagens promenad tänkte jag att det måste vara augusti. Det kändes sensomrigt. Tills jag kom på att industrisemestern inte har börjat ännu. Den börjar idag... eller just det...i morgon, för det är ju då det är fredag. 

Den tidsvilsna tanten längtar efter sommar. Högsommardagar. 25 grader i skuggan. Simturer i insjön. Långa bad i havet. Bokläsning i skuggan under äppelträden här hemma. 

Nej, jag ska inte ge upp ännu. Två somriga månader har vi kvar.  Hoppas, hoppas, att ett stabilt högtryck lägger sig över Sverige, och stannar en månad 

För lite härlig högsommar, det är vi nordbor allt värda.

Några bilder från dagens promenad.  Åkte med maken, som skulle till Tranemo, en bit på vägen och gick grusvägen hem. Regnigt, men inte kallt.


Årets första ljung på väg att slå ut. Sensommarblomma.  Inte så konstigt att jag är vilse i tiden.


Digitalis. Sprids och blommar både här och där.


Liksom kantareller.  Fast de här, alldeles vid vägkanten, de låter jag vara kvar. Åt förresten årets första stekta kantareller i går. Också tidigare än vanligt.


Vägrenarna är klart njutningsbara. Så mycket prästkragar iår. Tyvärr på väg att blomma över. Ormbunkar har spridit dig ordentligt under senare år. Känns mer hotfulla för andra växter än vad de vackra lupinerna gör.  Nu har ju ormbunkar funnits sedan dinosauriernas tid, så de ses säkert inte som invasiva. Jag ser dem som invaderande. 


Strättan är på gång. När den blommar är snart sommaren över.  Nej, nej.det får inte stämma.


Kreaturen bryr dig inte om lite regn.  Huvudsaken är att gräset växer. Och det hör det!

Önskar alla en fin fredagskväll i augusti eller är det september...?

Nej... förstås inte... SKÄRPNING.. Ha en fin torsdagskväll i början på juli!



16 kommentarer:

  1. Då ser du hur vil heltidspensionärer har det... allt flyter ihop. Jag kan inte inse att det är juli nu utan väntar på den där semesterkänslan eller i vart fall se att det finns semesterfirare runt om mig i bygden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så. Tror iaf att de flesta har lite mer struktur under vinterhalvåret.Mer på gång då.

      Radera
  2. Hihi - stoor igenkänning i dagvillheten.
    Annat du skriver om känner jag också igen från mina egna tankar, om natur, blommor och väderlek.
    Imorgon är det barnbarnsdax för oss - då är det väl fredag. Hoppas jag. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bästa dagen är det säkert iaf..

      Radera
  3. Dagvill brukar jag bli när det är "utomordentliga" helgdagar som Kristi Himmelsfärd till exempel, men annars har jag hittills klarat mig. Och då har jag inte ens några "hållpunkter".
    Vad gäller vädret så håller jag helt med dig. Efter att vädergudarna hoppat över hela våren och satsat direkt på sommar den 2 maj i några veckor, så är det väldigt klent med högsommarfeeling här med.
    Det är grått och blåser, 15-17 grader. En himla tur att man kan njuta av fotboll och senare av OS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har vanan inne, tror jag.
      Mer skitväder på gång. Och inte ens Stockholm tycks vara förskonade.

      Radera
  4. Ibland är det svårt att hålla reda på dagarna.
    Det blev en fin kväll igen, så har det varit några dagar nu.
    God torsdag! Eval8

    SvaraRadera
  5. Stannar inomhus. Ser kyligt ut!

    SvaraRadera
  6. Jag längtar också efter sådana dagar för nu är det inte sommar, inte ens en svensk sådan. Här har det varit höstväder i dag och jag blir på dåligt humör när det är så. Att det regnar under sommaren är inget konstigt men att det knappt är 14 grader gillas inte. Tyvärr ser prognosen inte så ljus ut...

    Kram från en gnällig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rent deprimerande. Så otroligt tråkigt med allt regn... och kyla. Hade varit nog med det ena.

      Radera
  7. Du är inte ensam om att vara tidsvill...det är bra med dagar som återkommer med liknande program för då vet man ju..fast det går att bli vilse i pannkakan då också.
    Hoppas på fin sommar för din skull!
    Tack för blommorna vid vägkanten!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man behöver en krok att hänga upp sej på!

      Radera
  8. Men nu är det iallafall kvällen.Det kanman inte missa..

    SvaraRadera
  9. Haha skönt att andra än jag är dagvilla! Väggalmanackan brukar underlätta för där skriver jag en rad varje dag och passar då på att kolla datum och veckodag. Visst blev det en paus i högsommarvärmen, men nog kommer den tillbaka. Kanske lyssnade den på mina böner om svalare väder medan min arm sitter i gipset och sväller så fort temperaturen stiger? Strätta hade jag aldrig hört talas om, däremot om kvanne som är släktingen. https://www.skogsskafferiet.se/stratta/ ut o plocka och ät vettja! Kantareller och blåbär har jag sett andra skriva om o plocka allaredan, själv har jag inte tagit mig ut i skogen och väntar nog tills jag kan vifta med bägge armarna igen! Kram från pörtet

    SvaraRadera
  10. Inte en aning om att man kan äta. Fast jag håller mej nog till blåbär och kantareller. Fast blåbärbär det rätt skralt med. Finns fläckvis. Tror att de blommade över för snabbt, när värmen kom.
    Nu har du fått lite svalka för ditt gips, så nu kan vi unna oss några bra dagar. Eller vad tycker du? Kram

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas