fredag 31 juli 2009

Schysst storstädning


Vilken bra dag det blev för sommarens storstädning! En riktigt regngrå dag, som knappast kunde användas bättre.

Det känns som om det varit en miljöschysst städning, vi genomfört idag. Tvättnötternas saponin fick vara med i våt-damningsvattnet och golven har torkats med såpvatten. Toalettrengöringsmedlet har tyvärr inget miljömärke på sig. Ättika kan man använda, stämmer det? Är det ok för miljön - någon som vet.

Känns bra att efter närmare fem timmars gemensamt arbete, kunna sätta sig ner och bara njuta av såpdoften. Och veta, att nu behövs ingen större rengöring på flera månader.....

Fönstren har dessutom hållit sig rena efter det att jag putsade dem för några veckor sedan. En normal sommar, så brukar rutorna bli vitprickiga av flugfläckar - men i år har jag knappt sett en fluga i huset. Undrar om det är ärlorna som äter upp allt som flyger, och som hjälpt oss att slippa de tråkiga insekterna?

Två ungar har kommit ut från ärlefamiljens nya häckningsplats. Igår satt de båda längst upp på taknocken och skrek efter mat. Vart de tagit vägen under dagens regnväder har vi inte koll på- kanske har de krupit tillbaka till tryggheten under tegelpannan..?

Så roligt att få följa fåglarnas liv på så nära håll! En lövsångarfamilj har bott i vinbärsbuskarna. De brukar också återkomma år efter år. I dagarna har vi sett fem små gråa fåglar leka och ha kul. De är så små, så att de kan slå sig ner på ett grässtrå!
Blåmesfamiljens ungar, som bott under tegelpannorna på verandan, har vi missat. Vi har hört och sett föräldrarna mata två kullar - men vi har inte haft förmånen att se de flygfärdiga ungarna. De flyttar ju "hemifrån" bara några dagar efter det att man ser dem utanför boet, så det gäller att vara på plats innan flytt-färden inleds.

Känns lite sorgligt att årets häckningar är över. En del fåglar har för längesedan flyttat söderut igen. Men jag tror och hoppas att sädesärleparet stannar kvar ett tag ännu - det kommer att bli tomt och höstlikt efter dem.

RyanAir hoppas jag alla har vett att bojkotta. Det är ju helsjukt att ett flygbolag kan frånsäga sig allt ansvar för de bokningar som är gjorda. Jag blir lite sur på alla som bara tänker på sin egen möjlighet att få billiga flygbiljetter, i stället för att se till bolagets cyniska affärsidé, och välja ett annat flygbolag. Vi ha åkt med Ryan Air ett antal gånger - men jag försöker hitta alternativa flyg. Förra året föll vi för den enkla resvägen till Skottland - till Prestwick. På hemvägen hade vi 3 kg för mycket i en av resväskorna. Det fick vi betala över 700 kr för. Heltokigt!

En ny blomma har slagit ut i rabatten. Känner inte igen den - men måste ju planterat den. Någon som vet vad det är för en växt?

Regnet ser ut att ge sig, mattorna är på plats härinne. Kanske kan man ge sig ut på en ny kantarell-letarpromenad. Igår plockade vi tre líter av de gula läckerheterna.

2 kommentarer:

  1. Vad skönt det måste kännas med storstädningen avklarad. Har min framför mig och det tar emot. I år är den särskilt nödvändig. Det är stökigt överallt. Och vi har inte sluppit flugorna.

    Hos oss häckar ett antal olika fåglar. Tranorna går med sin unge nere på åkrarna. Hussvalorna har flyguppvisning. Det hamnar många myggor i de gapen. Flugsnapparen bor i en av holkarna. Koltrastarna älskar våra buskage. De sjunger så vackert.

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  2. Låter väldigt bra det där med städningen.
    Jag försöker få till det så gott det går, men orkar inte med hela huset på en gång numera. (men gör ofta så i alla fall med stor trötthet som följd)
    Vi har inget stort hus, men mina krafter är inte "som förr".

    Njut nu av helgen!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas