tisdag 28 juli 2009

Qfiska qlor

På vägen hem från Stockholm, stannade vi och åt lunch På Gyllene Uttern i Gränna. Jag har aldrig varit där, men har hört talas om restaurangen många gånger. Jag var säker på att det var ett gammalt Braheslott som var restaurerat, men så var det inte, det visade sig vara Sveriges första motell. Från början en enkel byggnad, senare utbyggt till en slottsruin och ännu senare utbyggt till en slottsliknande byggnad.

Maten var suveränt god, två rätter att välja på till det facila priset av 139 kr. Då kunde man verkligen frossa i primörer och anrättningar på det väl tilltagna salladsbordet. Hit får vi åka fler gånger!
Utsikten över Vättern och Visingsö var dessutom riktigt grann!





På Gyllene Uttern kunde man äta i Riddarsalen eller i A la Carte- matsalen, en jätteveranda med panoramautsikt. Man kunde besöka kaffestugan och man kunde besöka souvernirbutiken.

Naturligtvis var jag nyfiken på vad butiken kunde erbjuda. Till min glädje kunde jag hitta müsli från Persgården på Visingsö. Jag har köpt den goda blandningen på ön, och även i en ICA-affär .( tror det var i Borås). På en annan brun påse stod det "Indiska tvättstenar", 250 g. Jag läste innehållsdeklarationen och beslöt mig för att inhandla en påse qfiska qlor.



Det var läge att sätta på tvättmaskin direkt vid hemkomsten, mest för att jag var så nyfiken på tvättkulorna. Jag lade sex nötter i en nylonstrumpa, knöt till, och stoppade in den i maskinen, tillsammans med de smutsiga kläderna. Skulle detta verkligen funka?

Det gjorde det verkligen! Tvätten blev ren och när den sen var torr, så var den ovanligt mjuk och hade dessutom en svag väldoft. Jag tvättade en maskin i går också och använde samma kulor - och de kommer att räcka minst en tvätt ytterligare.

Idag gjorde jag ett avkok av 12 magiska kulor. Det löddrande, simmiga medlet ( precis likt diskmedel) använde sedan C i vattnet, när han tvättade bilen. Den blev blank och grann. Jag har diskat flaskor och burkar i det naturliga lösningsmedlet. Blev jättebra - och känns inte det minsta uttorkande för händerna. Man lär kunna använda lösningen som hårschampo också - får prova i morrn...

Googlade förstås på Indiska tvättnötter och fick många träffar. Nöten innehåller saponin, vilket är naturens lösningsmedel. Man kan beställa nötterna på flera ställen, jag kommer att skicka efter från det här stället i Aneby. http://www.tvaleriet.se/index.htm

För detta var ju en höjdare - varför berättar man inte om naturens såpa - antagligen finns den f.ö. i såpa .. (?) Jag kommer med all sannolikhet att frångå tvättmedel och diskmedel och i stället använda miljövänliga kufiska kulor.....

Idag har vi varit "duktiga" C och jag ... städat garaget, gjort saft, gelé (svarta vinbär) och lagt in Västeråsgurka. Och så har jag gjort fotofilm om kryssningen. Qvickt gjort och ql är det!

Konstaterade att även norska författare var med på författarträffen, då man bestämde att alla deckare, skrivna 2007-2008, skulle ha mödrars makt som underliggande mordmotiv. Läste "Snömannen" av av Jo Nesbö under "till havs dagen" i lördags - och där var det en otrogen mamma som formade sin son och lade grund till hans handlande.

Ärlorna har fullt upp igen. Det har blivit en ny kull matgalna ungar. Den kloka modern hittade en ny plats under takpannorna, i norrläge. Så slapp hon den brännande solen - bara det att det knappast vari någon sol sedan häckningen påbörjades. Det är så ql att ha qvittrande, qvicka ärlor från olika qllar i trädgården.

2 kommentarer:

  1. Trevlig resa ni gjort!!
    Ni hade verkligen tur med vädret vad jag förstår=)
    Ql qolla qvalitetsfim, qnnig qvinna qreativt qonstnärligt qrönt bloggen med!

    Tvättnötterna stod jag och tittade på när vi var i Kalmar, de sålde dem i en rättvisemärk affär. Får köpa några nu! De kanske finns i Gislaved, jag vet att de har rättvisemärkt handel i församlingshemmet där.

    Hur gick det med sädesärlans fru?
    Ärlorna har det skönt nu.

    SvaraRadera
  2. Hon hade hittat ett nytt ställe att bygga bo på. Där har hon legat (stått) och ruvat... och bara varit framme vi sporadiska tillfällen. Roliga husdjur ärlorna, när jag hämtade posten satt en av dem på staketet och sjöng för mig.
    Tack för Sunt förnuft mailet. De var ju supersant!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas