fredag 13 mars 2015

Finfotoförsök


Det var solen och den blå skyn som lockade mig ut i eftermiddag. Med bästa kameran inklusive dess teleobjektiv. Ibland bara händer det, man blir så sugen på att gå ut för att fota. Inte på att promenera, för då ligger liten kompaktkamera i fickan utifall. Utifall händer nästan alltid....

Idag var det foton som skulle tas. Den tunga kameran hängde på den den feta magen, och tanke på stavar fanns inte... då blir det för skumpigt.
Nu bör tant ha stavar efter en arbetsdag, annars är det risk för ryggont under promenad. Risken blev verklighet idag.... och det där med att fota våren, med den tanken var tanten alldeles för tidigt ute.

Katten vit han var ute tidigt han också, redan klockan halv åtta. Åtta och en halv timme senare var han inte så sugen på att gå in.


Gick vägen fram emot byn och funderade på skoldagen.
Den var bra.... precis som den brukar.
Hade besök av Katarina från STT, kommunens ( och Ulricehamns och Svenljungas) gratis/reklamtidning.
Rätt häftigt att den annonsfinansierade tidningen ofta har ett riktigt bra och varierat innehåll. Lokalt i och för sig, men vad kan man mer begära.


Katarina hade två ärenden i vår skola. Dels skulle hon prata med Ingela och skolbarnen under elevernas lunch. Detta med anledning av att vår fanatiska kock Ingela, tillsammans med alla skolans matgäster utmanat en annan skola i duellen att ha så lite matsvinn som möjligt. Vi började vår mätningsperiod på fyra veckor i och med starten av vecka 10. I genomsnitt har varje elev kastat ca 6 g av sin lunchmat, under dess två veckor. Skolan som vi utmanar, hade i gratistidningen tidigare redovisat sitt resultat, 12 g per elev.
Vi leder alltså!

Jättebra att få lära sig äta upp ... och att att till sig lagoma mängder. Det finns ju många vuxna som alltid "ska" lämna lite av sin upplagda mat. Som gammal ( tjock) bondunge, så är det självklart för mig att äta upp det som finns på tallriken. Så borde det vara för alla. Sen behöver man ju inte hämta om... för det är väl så man blir tjock. En ordentlig portion mat bör ju alla äta till både lunch och middag. Och  lära sig smaka på allt!


Det andra ärendet som Katarina hade, det var att skriva om "Grej of the day", vilket fem av de sex klasserna i vår skola, regelbundet håller på med.
Fenomenet kring grejen har ju blivit jättestort... och eleverna verkligen storgillar det.
I veckan har grundaren av grejen varit med i "Go´kväll" och dessutom påbörjat ett "hjälpa/uppmärksamma Syrienflyktingar"-projekt, i samarbete med Aftonbladet.

Camilla, lärare i 1-2an visade en grej om narvalen för sin klass, under det att Katarina besökte klassen.
I vår 4-5a  fick hon sedan se elevgrejer, en som handlade om sjöhästar och en om björnar.
Det var kul!
Reportaget kommer i STT, antingen på onsdag eller om två onsdagar.


Efter det så skrev eleverna egna reportage, utifrån att de hade Katarinas roll. Ska skriva klart på måndag och sedan spara och jämföra med hur den "riktiga" journalisten skrev sin artikel.
Gerj of the day, det är verkligen grejen... den öppnar så många läroplansrelaterade möjligheter.


Skulle ju ut och kolla om det fanns några blåsippor i Karlas hage, på finfotoförsökspromenad.
En enda lite knopp hade vågat sig upp. Den var så liten så att kameran inte ville fokusera riktigt på den.

Jag vill ha en ännu bättre kamera än min, ett antal år gamla, Canon.
-  Men köp dej en då!

Behöver bara lite goda råd om vad jag ska köpa, om jag ska lägga ut 15-20 000! Kan någon ge mig sådana????

Vi brukar titta på Lilla Aktuellt på fredagar. En veckoavslutningsgrej som blivit rutin.
Idag handlade det bl.a. om barns läsning, och hur viktigt det är att föräldrar läser för sina barn, när de är små och under dess uppväxt... ja, minst fram till att de har ett eget bra läsflyt och läsintresse.

Ett par av kollegorna hade varit på föreläsning igår, en föreläsning om barns språk.
Där hade samma sak tagits upp. Föreläsaren, som också var forskare, hävdade att bara 35% av alla föräldrar läser högt för sina barn.

Som gammal tant som varit mamma, blir man ju helt förskräckt! Det var ju självklart att läsa för barnen, när våra barn var små.
"Läsa boka", det var något som intresserade dem redan från det att de började prata.

Jag kan bara inte förstå att nästa generation inte förstår viktigheten av att läsa med sina telningar. Är de så bekväma och/eller så stressade att de istället sätter små, små barn med en surfplatta eller en mobil... eller framför TVn,  istället för att ta sig tid med sina barn?

Blir riktigt arg, när jag tänker på hur man inte gör vad alla föräldrar borde vara tvingade att göra.
Och sedan får skolan bära skuld för att barnen inte kan läsa, medan det till lika stor del är föräldrarnas förbannade ansvar att bana väg för läsförståelse, ord och läsintresse.


Vi pratade på lärarrummet/personalrummet om "lektid" på dagis, för barn som fått småsyskon.
Men snälla, hur tänker man? Så fantastiskt att  få möjlighet att vara tillsammans med sina små barn, när man har möjlighet att vara hemma tillsammans med dem.
Jädrans samhälle, som inbillar bekväma föräldrar att deras barn mår bra att komma hemifrån och leka med andra, trots att förälder och syskon är hemma. Jag tror inte ett dugg på det. Däremot att man åker iväg tillsammans och träffar andra hemmavarande barn....

Ur led är tiden, tycker tanten.


Gillar den här bilden, med alla färger och olika grejer. Synd bara att den ena skottkärran ligger i skugga, delvis.
Fast samtidigt en bild av livet. Vi är olika, vi ska få vara olika ( även om inte läroplansförfattare anser det) och ibland så går livet in i en skuggfas, och ibland är det mest sol över tillvaron.

Under fredagens sista lektion, då det står elevens val på schemat, så har vi tagit oss möjlighet att göra valet till att jobba med vår klassblogg i Webbstjärnan eller att göra elev-grej-of -the -day. Alla jobbar med datorer.

I höstas, när vi enbart jobbade med bloggen - för vi hade ännu inte fått nys om den stora grejen- så var det en fruktansvärt jobbig lektion för tant-läraren. Så många som behövde hjälp. Jag var fullständigt slut efter de 80 minutrarna.

Nu är det superhäftigt; eleverna sitter en eller ( oftast) två framför varje dator och jobbar. Visst behöver de fortfarande en del hjälp, men inte mer än att jag hinner med alla utan att stressa. En del behöver ingen hjälp alls, en del behöver innehållshjälp/bedömningshjälp mer än datorhjälp.
Tror att alla verkligen älskar fredagseftermiddagslektionen.



Gecacheutläggarna har också fått vårkänning. Igår kom det fem nya gömmor runt Ösjön i Limmared. Får bli en långpromenad där på söndag. Kollade om/vem som hade varit förstehittare. Jo, en som jag tror heter monway... och som var ute och letade cacher mitt i natten.
Så fruktansvärt knäppt, tycker jag. Ute i mörkret, utan möjlighet att njuta av naturen runt sjön. Sjukt!
Så får jag ju tycka, men det tycker ju inte han som tyckte att det där med att vara först var det som var målet med att leta geocacher.
Vi är olika! Skulle alla tänka som jag vad det gäller den roliga hobbyn geocaching, detta att förstahittargrejen är fullständigt oviktig, då skulle ju ingen komma först. Eller ... ???? Hmmm???

Ytterligare en ny cache var släppt alldeles i grannskapet i Nittorp. Få se om vi tar en tur dit i morgon. Hittad var den innan jag uppmärksammade den, så vi behöver inte oroa oss för att komma före någon annan.

Beställde teaterbiljetter till i morgon kväll, hastigt och lustigt. "Rakt ner i fickan" i Borås. Kom på att vi missar melodifestivalfinalen på det sättet.  Jaja, det får bli väl ändå. Kunde gått på PI-event i Värnamo också. Hade tänkt så i de längsta. Kollade anmälningarna och lade ner projektet. Många var anmälda, vuxna och barn....Nä, jag gillar inte massor av människor samtidigt...det är bara så. Jag är inte alls osocial... men det där med stora grupper människor, och det gäller alla slags sammankomster... det är inte min grej.

Min grej of the day, det är att träffa några få... högst 10-12 stycken personer, som man vet att man trivs bra i hop med. En alltför sällan grej, men helt underbar, när den någon gång händer.

Finfotoförsöket blev inte riktigt som det var tänkt. Framförallt blev det alldeles för öronkallt. Men bilderna... ja, flera av dem är ok.... och framförallt så visar de på en solig dag, när det är tidig vår, precis när vi har allt det fina framför oss.

2 kommentarer:

  1. Jag tycker inte alls det är dumt att äldre syskon behåller kontakten med sina kompisar på förskolan när de fått småsyskon.Just nu är mitt äldsta barnbarn ett sådant barn. Han är på förskolan tre dagar i veckan och tappar på så sätt inte bort kontakten. De bor i ett bostadsområde där det finns flest äldre familjer, några yngre... de barn som bor där är ju på förskolan! Det blir ju litet både av att vara hemma-barn och få njuta av barngruppen. Så tycker jag.

    Hoppas ni har en fin teaterkväll i kväll!

    SvaraRadera
  2. Nu är det härligt att gå ut i solen efter att ha varit inne i skolan hela dagen nästan. Jag var ute och rastvaktade idag en stund. Sen åkte vi till Svenarum och Hok på en runda, men det hann bli både mörkt och kallt innan vi var hemma igen. Hoppas ni får en trevlig teaterkväll imorgon. Jag ska nog kolla på melodifestivalen i alla fall medan jag pustar ut efter eventet.
    Trevlig helg!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas