söndag 10 mars 2019

Dagar


Idag har det varit en fin vårvinterdag. Precis en sådan där dag som man tycker är normalt den 10 mars. Fortfarande lite vinter, men solen ger vårkänsla. Härligt söndagspromenadväder!


I fredags var det kvinnodag. En av mina elever kom med en bukett rosor. Han tyckte att jag skulle ha den på kvinnodagen- för att jag är så snäll.
Visst blir man glad!
Men....
jag har lite svårt för kvinnodagen, även om den förstås behövs i många länder....men i de mest kvinno-ojämlika länderna, så räcker det inte med en dag. Det behövs jämlikhetstänk alla dagar!

I Sverige är vi ju  på många plan jämlika - eller på god väg att bli.
Jag tänker på förändringen i kvinnogöra från generation till generation.
På mormors tid ( hon föddes 1880) så var det inte tal om att kvinnor skulle göra annat än sköta hemmet.
Även min mamma ( född 1921) hade det så i det längsta. Som bondmora så skulle man både vara delaktig i gårdens sysslor och ta hand om hem och barn. Laga mat, städa, tvätta, sy kläder.... Medan mannen var "försörjaren", som i och för sig skötte de tyngre sysslorna på gården, men som var helt befriad från hushållssysslor. Sannolikt var det annorlunda för dem som bodde i städerna, men jag tror att även där var det mannen som var den huvudsaklige försörjaren, medan många kvinnor dubbelarbetade - som förvärvsarbetare och som den som skötte man, hem och barn.

Min mamma kom att förvärvsarbeta och tjäna egna pengar, efter det att hon fyllt 50. Hon jobbade i hemtjänsten ( på den tiden då det inte var så stressigt att vara "hemsamarit") under sina sista  10 - 15 år före pensionen. Jag kommer ihåg att hon blev ledsen då hon var 65 och inte längre var önskad på sitt arbete. Hon hade fått blodad tand på arbetslivet och ville gärna fortsätta....


Vi har kommit en bra bit mot jämlikhet under generationernas gång.  C-E var en av de första papporna som tog pappaledigt några månader. Till sin chefs fasa. Idag är papporna "beordrade" att att sin del av ledigheten.
Hushållssysslor har fördelats betydligt mera lika under min generation, och ännu mer lika i våra barns familjer. Så jag tycker att vi gör ett bra jämställdhetsjobb i Sverige. En del tycker säkert att jag har fel, som jag ser det, så har vi kommit långt.
Feminism pratas det om- jag vet inte riktigt vad det betyder- eller om jag hör till dem som kallar sig så.
Inget kön ska vara förmer än det andra, men samtidigt ser jag att vi har olika kvalifikationer- det är skillnad på män och kvinnor, det är skillnad på män och män och det är skillnad på kvinnor och kvinnor. Man ska ha samma möjligheter, och bli bedömda efter samma måttstockar - så tycker jag.


Skillnader är bra tycker jag.  Orättvisor däremot,ska det inte vara.
Den 23 mars är det "Rocka-sockorna-dagen". Det är en bra dag tycker jag. En dag värd att uppmärksamma.Även om den från början var tänkt som speciell dag för människor med Downs syndrom, så har det alltmer blivit en dag som uppmärksammar att det är ok, att det är bra, att det är av värde att vi är olika, vi människor.


På torsdag är det Pi-dagen. 3.14.
En bra dag för oss skolfolk, speciellt om vi har lite äldre elever. En dag som är vikt åt matematiska problem, med utgångspunkt från cirklar. Samt att man kan testa minnet, hur många decimaler på själva talet Pi kommer du ihåg? Jag vet att  tusendelssiffran är en etta... sen är mitt minne för sifferföljden blankt.


Många firar födelsedagar i mars. Nästan dagligen finns det någon av Facebooksvännerna som uppmärksammas. Jag är f.ö. barnsligt förtjust i Facebooksfödelsedagshälsningar. Om man tar en halvminut av sin tid, så kan man absolut göra någon lite glad genom att skriva ett grattis när man ändå kollar sitt FB-flöde.
Ett par av mina gamla klasskompisar från grundskolan har jag just grattat. Kom att reflektera hur avundsjuk jag var på dem som fyllde år så tidigt på året. Det höll i sig ända tills man fått körkort - och kommit i kapp.
Ett halvår gör en hel del utvecklingsmässigt, då man är litet barn. Om man är 65 eller 66, det har mindre betydelse.
Födelsedagar är jag  f.ö. riktigt kass på att fira. Är. så här arton år efter min mors bortgång, glad att jag alltid kom ihåg att fira hennes födelsedagar med tårta och present.Hon uppskattade det, det vet jag. Medan jag blir glad åt att få många hälsningar på Facebook, då jag fyller år.

Tider förändras, på gott och ont.
Förr firades bara födelsedagar, jul, påsk och midsommar.
Idag kan man fira nästan varje dag.
Idag, den 10 mars är det V8-motorns dag. Knappast värt ett firande. Eller kanske den är det... vad vet jag...
Imorgon är det Internationella rörmokardagen. Avstår den också.
Den 12 mars,  på tisdag, firar man Alla korvars dag. Den dagen kan jag absolut tänka mig att fira med en Vaggerydskorv,

1 kommentar:

  1. Synd att inte korvdagen och rocka sockornadagen infaller samma dag. Då kunde man ju se till så att de rocka(n)de sockorna korvade sig!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas