lördag 4 maj 2019

Ledigt


Skomakaren tar ledigt mellan hägg och syren, sägs det. Har han gjort det i år, så har han sannolikt fått en ganska lång ledighet, men samtidigt rätt så kallt om näsan, då han ( i min tankevärld) sitter utanför verkstaden och njuter av allt det vackra i naturen.


Visst är det osannolikt vackert, så här års. Med kyliga vindar, och med ett tunt snötäcke, understundom, så lär det vackra stå sig ett bra tag. Om det inte är extremt frostkänsligt, förstås. Men det vore ganska så osmart av en frostkänslig växt att sätta blom så här års, för frostnätter, det är vi absolut inte garanterade mot i början av maj.


Fruktträden tycks ha lite svårt att förstå, tycks det. Jag skulle tro att deras blommor är känsliga för kyla, och om de inte är det, så borde de förstå att det är lite dåligt med pollinerande insekter, så här i början av maj, då sommarvärme gick över i snöväder....
Nåja, förra året var ett rekordår vad det gäller frukt. I år får vi nog nöja oss med det lilla.


Tog promenaden bort till väninnan, hon som tycker att en dag utan något inbokat är den bästa dagen. En helt ledig dag!
Jag tänkte på det i morse, då jag vaknade till en helt oplanerad dag. Jag får nästan lite panikkänsla... vad ska jag göra idag...??? Någonting MÅSTE jag göra. Jag klarar inte att vara ledig bara. 
Nu har det gått ganska bra att hitta lite sysslor på den lediga lördagen. Lite bak, lite matlagning, lite skrivande, och så promenaden med en god kopp kaffe och en trevlig pratstund.

Det där med ledighet är jobbigt, i min tankevärld. Den enda gång jag kan vara ledig och inte göra något alls, det är när solen skiner och det är varmt och härligt att sitta på altanen och bara njuta. Fast då gör jag ju ändå något, jag njuter av solen!
Men den som kan sitta i en stol, ligga i sängen och göra inget, den förstår jag inte... för jag har inte den förmågan. 


Men lite ledigt kan vi behöva, lite till mans.
På lördagar har jag bestämt att jag ska vara ledig från den pockande aktivitetsklockan, som gör det till ett måste - i det närmaste - att ta de där tiotusen dagliga stegen.
Ledig från skolarbetet en dag, det är rätt skönt att vara, även om det finns lite omedveten planering med i bakhuvudet. Nu är terminen snart slut, det mesta finns planerat, om inte på papper, så finns det i hjärnkontoret. 
Ledighet från mobiltelefonen, under några timmar per dag - och inte bara under det att man sover - borde rekommenderas. Den här gamla tanten tar bara några korta koll på mobilskärmen under en skoldag, är det inget viktigt på "skrivbordet", så finns det inga andra måsten som behöver kollas.
I lärarrummet/personalrummet, så råder gemensam "middagsbön", då alla andra kollar djupt in i sina telefoner. För att inte tala om hur det är om man åker buss, tunnelbana... eller bara går på stan. Blicken i telefonen. Skulle vara intressant att veta vad man egentligen kollar på... för jag tror inte det finns så mycket av värde för de flesta.....jag tror att det är en "dålig" vana bara, ett sätt att slippa möta andra människor.  Riktigt skrämmande, faktiskt. 


En dag i veckan är jag ledig. Ledig från skoljobbet, för att vara mormor. Den ledigheten är den jobbigaste ledigheten man kan ha, full fart hela tiden.  Den roligaste ledighet som man kan ha, och en ledighet som man inte behöver fundera på hur man ska kunna fylla med något meningsfullt.

De finns de av mina elever som tydligen också har svårt att ta ledigt. Fick just ett mail från en elev som undrade hur det förhöll sig med en viss typ av bakterier, utifrån att vi läser om livets uppkomst och utveckling. Superambitiösa elever, jag tror att de också behöver lite ledigt. Det känns som om den balanserar på kanten, mellan att verkligen lyckas med utbildning och karriär eller att hamna på andra sidan, i de utbrändas djupa dike.


I onsdags, första maj, var vi i Halmstad och sommaröppnade stugan. Konstaterade att där blir det kortare ledighet för skomakaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas