lördag 19 oktober 2019

Höstat


Det känns som om jag höstat färdigt för i år.  Lilla växthuset är tömt och rengjort, grönsakslandet/ är blomsterlandet renplockat så när som på lite morötter och idag har även perennrabatterna blivit genomgångna och till stor del nedklippta.
Trädgårdsmöblerna är inställda och några av blomkrukorna har blivit fyllda med köldhärdig ljung.
Så nu är det bara att sätta sig ner och invänta mörkret och kylan.
Hörde just på radio att man ska försöka se det positiva med hösten, för att undvika höstdepression eller moll-stämningsläge.


För egen del så känner jag mig mer vemodig än nedstämd, då det blir höst.  Vemodig över att den vackra sommartiden är över för denna gång, vemodig för att så många somrar passerat, att man börjar bli gammal. Vemodig över och kanske lite besviken på mig själv, att jag inte vågade göra  saker medans tid var. Eller är det ännu inte för sent...?

Det är ju som det är med hösten, precis som man sa i radioprogrammet. Det blir mörkare och kallare, naturen har vilopaus.... kanske vi människor också borde varva ner en smula.
Kan gälla även mig, även om jag inte riktigt vet hur man gör då man varvar ner..... vill ju helst ha något att göra hela tiden....


Promenader är nedvarvning, absolut. Samtidigt som man gör något. Bilderna är från promenad och utevistelse i Ulås, på mormorsdagen denna vecka.  Ljuvliga färger i naturen, och allra mest i den lilla bokskogen , som är ett bra promenadmål i omgivningen.

Stickar gör jag mycket, och det är också nedvarvning. Må bra göra! Har ett antal sockar som jag inte riktigt vet vad jag ska göra med, de är helt enkelt för fina att skänka bort ( vilket jag har gjort med många stickade sockar), men kan nog bli bra julpresenter....
Sticka tröjor till barnbarna, det är roligt....det blir färdigt så fort.
Ja, sticka är ett bra nedvarvningsgöra.

Så jag är nog bra på att varva ner, under det att jag samtidigt "gör" något. Faktiskt....


Läsa böcker och tidskrifter, det gör jag i perioder. "Problemet" med mig är att jag har så svårt att sluta, då jag fastnat i en fängslande berättelse. Samtidigt som jag har svårt att komma igång med vissa böcker, speciellt böcker som anses som "bra" böcker.
De senaste böckerna jag plöjt igenom, det är de tre första böckerna i en serie om  de sju systrarna av Lucinda Riley. Eftersom jag aldrig lånar böcker på bibliotek ( kan ändå aldrig hålla lånetiden)  utan köper allt i pocket, så får jag vänta lite på bok nummer fyra.  Den har inte kommit ut i pocketupplaga ännu. Men den som väntar på något bra....

Läsa är väl också nedvarvande, och något man vilar i, men eftersom jag sträckläser böcker, så blir jag trött av att läsa.  Har en tjock bok, nästan tusen sidor, av Anne Holt liggande. Har inte vågat mig på att börja på boken, känns bara för tröttande att sträckläsa tusen sidor.  Hälften brukar vara nog.......
Läsning hör f.ö. sommartiden till för min del. Att sitta/ligga vid sjö eller hav och läsa en bra bok, det är nog det bästa jag vet.

Varvid jag åter kände mig lite vemodig inför den stundade senhösten och vintern.  Får lite glädjefjärilar i magen, då jag låter tanken löpa vidare till tiden då det åter börjar grönska i rabatterna, då det är dags att förodla uteblommor i lilla växthuset,  då det är säsong för trädgårdsmöblerna igen.

Nu är det höst, det är en jättefin årstid. Det går bra att njuta av den också. Och lite tillfredsställd kan jag känna mig över att det faktiskt är färdighöstat i trädgården....och att ryggvärken från förmiddagens arbete, börjat ge med sig.


7 kommentarer:

  1. Vemod är en känsla som jag också kan känna på hösten. Vemod över att sommaren och ledigheten gick så fort och att vi går mot mörkare tider. Samtidigt så blir skolstarten en motvikt och en nystart. Här blir det mycket läsning och många promenader. Förr stickade jag mycket och hade tänkt att satsa på en tröja till barnbarnet men garnaffären hade slagit igen. Visst kan man beställa via nätet men jag hade föredragit en vanlig butik. Det rann i alla fall ut i sanden...

    Trevlig söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Beställer numera garn enbart via nätet. Drops har bra mönster. Knittingroom har mönster och garn.Sticka är en bra sysselsättning framför tv tycker jag... Ha en god vecka.

      Radera
  2. Hösten är inte riktigt min årstid. Men som du skriver så behövs den nog för att varva ner lite. Jag gillar också att handarbeta och pyssla så det blir mycket sådant under hösten. Tiden går tyvärr så snabbt så innan vi vet ordet av är det snart vår igen. Det gäller att utnyttja alla årstider så mycket det går, och när jag tänker efter så finns det lite ljuspunkter även under hösten. Ha en trevlig söndag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut ljuspunkter. Utevistelse i dagsljus är för mig den största ljuspunkten. Funkar bra för en som jobbar tre dagar i veckan. Det brukar alltid finnas någon fin dag när man har fyra att välja bland... Ha en fin vecka!

      Radera
  3. Till skillnad mot de flesta så gillar jag hösten ... känner hur lugnet kommer och jag kan sitta framför datorn utan dåligt samvete, lösa korsord, läsa eller ta långa skogspromenader :)
    Jag köper gärna sockor av dig! Är född med tummen mitt i handen och urusel på allt vad handarbete heter!
    Jag har den första boken om de sju systrarna liggandes här och väntar ... ska börja med den när jag läst ut Maria Gustavsdotters "En sekund är jag evig" ...
    Stämningsfulla höstbilder!
    Önskar dig en fin söndagskväll!

    SvaraRadera
  4. Spännande att höra vad du tycker om böckerna. Är ju ingen högkultur direkt. Men fängslande. Vad har du för storlek på sockor?

    SvaraRadera
  5. Ska berätta när jag läst den första! Skostorlek 39. :)

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas