lördag 31 augusti 2024

Sista augusti

 Sista dagen i augusti. Tycker att den månaden varit ganska lång.  En månad, då jag helt plötsligt gick från timanställd till tillsvidareanställd. En månad då alla tre barnbarnen blev skolbarn. En månad då det både äntligen blev en liten tripp som gick längre än till Halmstad.


Havet lyste blått och inbjudande, då vi tog en tur till Halmstad idag.  Vädret var  så fint, att det verkligen lockade till en dagstripp till stugan.




Johanna och killarna kände också för lite havsluft. Och mjuk sand att gräva i. Lite vind på stranden. Bra att gräva sej en grop.


Läge för ett bad! Absolut. Gick till handikappsbadet. Så slipper man gå hundra meter ut i det långgrunda vattnet för att kunna bada ordentligt. Tyvärr var det en massa sand i vattnet. Det hade slammats upp under stormen för några dagar sedan. Brunt vatten ser inte så inbjudande ut. Men det gäller att bita ihop och ta badet i det vatten som finns. Faktum är att det var riktigt gott och det kändes inte ofräscht.


En fin dag i gott sällskap. Blev snabbt lite kyligt när solen sjönk närmare horisonten. Gott att åka hemåt då. Det gäller att ta tillvara de sista sommardagarna. I morgon är det september.

fredag 30 augusti 2024

Fredag

 .. och ledig dag.  

Kände mig så tacksam för att jag, efter att ha jobbat 60% av en heltidsvecka, kände mig riktigt pigg på morgonen. Gott att få vakna sakta vid halv åtta, att slippa väckas av "Broder Jakob" kl 06. 

Fredag har fått bli gymdag. Har kört ett egenkomponerat program i ett par år nu. Har ingen aning om det är det rätta för mig... men det känns bra.

Fint vväder.Närmare tjugo grader. Föreslog maken att vi skulle gå ut på,  det av miljöaktivister utförda, "naturreservatet" på Grimsås Mosse.


Den två km långa stigen går på den del av mossen, vars framtid regeringen ska bestämma. Varvid jag undrar: Hur är de funtade som vill tillintetgöra denna extremt vackra terräng? Som dessutom binder en massa koldioxid. 


Det här djupa och breda diket, har Noeva ( det finska torvföretaget som redan har tillstånd och börjat förbereda torvbrytning på halva mossen) helt olovandes grävt, för att avvattna mossen. Med följd att mossvatten rinner ut i den stora bäck som har kontakt med källorna till dricksvatten i samhället. Inte klokt!  


Efter två km vandring genom vacker terräng kommer man fram till den exploaterade delen.

"Aktivisterna" har gjort ett storartat arbete, som ger allmänheten möjlighet att uppleva den vackra terrängen längs stigen... och sedan sitta  på långbänk och blicka ut över den förödelse som Noeva ställt till med.



Sorgligt!

En fin vandring blev det iallafall.

För ovanlighetens skull lagade jag till lunchmaten. Grönmögelostfylld  och baconinlidad kycklingfilé . Gott!

Trädgårdslandet fick en sista översyn för säsongen. Rensade framförallt bort ogräs, men klippte också ner lite överblommade växter.

Noterade att några av perennerna blommade för andra gången i sommar. Det har varit en bra växtsommar, både regn och sol.


Dottern i  Värnamo har sina odlingar i hästbajs. Där växer det sanslöst bra.  Hon delar med sig av squash/zucchini i storlek L. Bestämde mej för att göra squashsoppa till kvällsmat. Behövde lite nybakat bröd till det. Så fick det bli. Passade på att göra två olika brödsorter.

Man hinner mycket på en fredag. Och som sagt, jag är så otroligt tacksam för att ha ork och energi, trots att jag må ha nått livets sensommar.


onsdag 28 augusti 2024

Vatten

 Visst önskar jag att jag i detta nu, kl 17.25 på onsdagseftermiddagen, hade tillgång till ett vatten. En sjö. Ett hav. På nära håll. För då skulle jag definitivt ta ett bad. Det är riktigt härligt sommarväder idag. Och visst är det fortfarande sommar några veckor. Om än sensommar. Men det tar lite emot att sätta sig i bilen och åka 10-15 minuter till en badplats. Man "orkar" inte.


Igår var jag, för ovanlighetens skull, med på killarna friidrott "prova på"- träning på Finnvedsvallen. Alltid kul att se de olika aktiviteterna  som barnen håller på med. Men jag gissar att friidrotten får stå tillbaka för fotbollen. Man kan inte vara med på allt. Men pröva kan man.


Alldeles bredvid Värnamos hemmaarena flyter Lagan. Floden flyter sedan vidare genom centrala Värnamo. Men inte visste jag att där fanns en liten fors i Lagan och inte hade jag en aning om att man ägnade sig åt och tränande forspaddling i stan.




Riktigt kul att se de djärva utövarna av sporten  i det virvlande vattnet. En kanot kapsejsade, men kom direkt upp på rätt köl igen.  Det var då jag fattade varför man hade hjälm på sej.

Denna sommardag var det verkligen rätt att ge sig ut att håva efter smådjur i sjön alldeles vid skolan.

Engagerade elever fann skräddare, virvelbaggar, myggnymfer, iglar, blåmusslor, vattenspindlar mm. En riktig tillgång att ha en sjö utanför området. Så härligt att gå i sjön och  svalka fötterna denna varma dag..



Från en sjö till en annan. PRO startade upp höstsäsongen med en tipspromenad kring Mörksjön. Så det blev tio minuters biltur från ungdomar till seniorer. Trevligt det också. Speciellt  som eventet var vid en vacker sjö.Och jag, som var på plats sist av alla, fixade tolv rätt och tredje plats. Fick en påse Marianne i pris. Och alla bjöds på grillad korv.

Nallade på godispåsen. Ajaj! Varmt i luften, salt ( alldeles för salt) lunchmat och lite sött på det. Vet ni vad jag gjorde då jag kom hem? Drack vatten!

lördag 24 augusti 2024

I lingonskogen

 


Två killar och deras mamma kom på förmiddagen. De hade cyklarna med, så det blev en tur på hjul till lingonskogen. Morfar kom efter... eller rättare sagt... hann före med bil. Gott att slippa att köra lingonstinna spänner på ojämn skogsväg, med cykel.


Fint väder för både cykeltur och bärplockning.


Det finns hur mycket lingon som helst.  





Jättekul att plocka tyckte både Konrad och Karl-Petter. De fyllde plockare efter plockare och ville inte sluta, trots att de två tiolitershinkarna var fulla.  





En ( tror vi) helsvart huggorm låg och solade i mossan mellan tuvorna.

-Vi har stövlar på oss, sa K-P. Så den kan inte bitas. 

Vi kollade nog lite extra var vi satte ner plockarna i alla fall..


Så vackert i lingonskogen, med röda bär och ljung.


Fick hjälp av rensning av bär när vi kom hem. Efter lunch kokade jag snabbt sylt av sex liter bär. Sylten, eller krösamoset, som vi säger i våra trakter... eller som snarare sas av tidigare generationer... fick åka med dotter hem till Ulås.


En fotbollsmatch, där morfar och mamma besegrades av bröderna, avslutade besöket.

Och jag hade bär kvar förstås. Det fick bli lingondricka av det.
Upptäckte att det finns fler tomma flaskor kvar här  hemma. Får ge mig ut en tur till lingonskogen i morgon också. Lingondricka
är så lätt att göra. Bären behöver bara grovrensas... så det går snabbt. Och att plocka lingon det är riktigt roligt.



fredag 23 augusti 2024

Ruskvädersdag

 


Sensommaren första ruskvädersdag. Inomhusväder...eller iaf undertakväder mestadels. Lite mysigt faktiskt!

Började dagen på gymmet. Endorfinerna kom igång snabbt. Absolut, jag behöver anstränga den gamla kroppen understundom.


C-E plockade ju lingon igår. Samt rensade dem. Att sen koka sylt är inte speciellt jobbigt. Idag körde vi nio burkar sylt till bror och svägerska.


Vi tog en extra runda på 4-5 mil för att ta oss till Rångedala. 11hektar och Crea diem, bokcafeet i lilla orten Od var ett delmål på resan.

På 11hektar inhandlade jag bl.a. ett par tvålar, sådana som återfuktar huden i stället för att torka ut och hårshampo av samma
 typ.


Lunchen bestod av Crea diems berömda ostpaj med valnötsbröd till. Mycket gott!


Det finns mängder av böcker i bokcafeet. Dock inga som tilltalade mej. Det är mycket faktaböcker. Om jag känt att jag haft mer tid över just nu, hade jag säkert kollat mer ingående på titlarna.


I anslutning till bokcafe och 11hektar finns en stor dahliatträdgård. Dahlior tycks vara superpopulära växter.


Visst är de vackra, men det är inget som jag vill ha i trädgården. De är nog lite för "fina", för "nobla" för mej.


Bland alla dahlior fanns också flera arter av liljor.  Somliga väldoftande. Liljor, det är en art som jag gillar storligen. Borde anlägga en ny odling med bara liljor.





Kom på att vi bara var en mil från Gäsene mejeri. Deras ost, Bondmoran, är en favorit. Så det blev en tur till ostbutiken. Nu har vi ost för flera månader framåt.


Orterna i trakten av  Borås ligger nära varandra. Trettio minuter tog det till mitt barndomshem. Hann träffa både bror och svägerska, och få en god bull-fika, under eftermiddagen. 

En ruskvädersdag kan bli en riktigt rolig och innehållsrik dag!




torsdag 22 augusti 2024

Tända lampan

 För första gången sedan i början av april, så tände jag lampan direkt då jag kom upp till hallen//allrummet idag. Det regnar ute, så det påverkar förstås graden av tidig skymning.  

Ofta sitter vi på ovanvåningen hela kvällen...tvn finns där... stickningen ligger där... bästa läsfåtöljen finns på plats.  Kanske har man något ärende till köket under kvällen, och inser att undervåningen ligger helt i mörker. Det är definitivt dags att tända några fönsterlampor redan på tidig kväll. För det blir mörkt före läggdags numera. Och då är min läggdags vid 22-22.30. Åtminstone nu när jag ska vara i skolan vid halv åtta, tre dagar i veckan.


Tog den här bilden då vi åkte hem från Värnamo i tisdags. Solen var alldeles röd. Tyvärr framgår det inte på bilden. Otroligt vackert. Sen kom supermånen. Vi har för många träd i vägen för att kunna se den på kvällen. Men i natt, då jag av nödvändighetsskäl var uppe vid tvåtiden, så lyste fullmånen, likt en riktigt stark lampa.


Första arbetsveckan är gjord. Känns gott med tre dagars helgledigt. En känsla som man missar, då man inte jobbar. 

Det är roligt att jobba. Arbetsdagarna blev lite längre än vad jag först trodde. Det krävs mer förarbete och mycket mer efterarbete, då man undervisar i no och so, jämfört med att ha musiklektioner i tre olika klasser.Så visst är man lite trött då man kommer hem på eftermiddagen. Men en halvtimmes vila, scrollande på mobilen i favoritfåtöljen, ger bra återhämtning.

Tänker att man förhoppningsvis har tänt någon liten intresselampa eller glädjelampa  under skoldagen.  

Maken har varit i lingonskogen. Det går snabbt att plocka några liter. Igår hjälptes vi åt att koka 10 l lingondricka. Idag blev det 4-5 liter sylt. Ska åka till bror och svägerska och lämna några burkar i morgon.



Det var mulet och regn i luften då jag stannade till vid Göstas brygga på hemvägen. Många olika växter stack upp ur vattnet. Blev inte lika vackert på bild, som i verkligheten.

Dags att ta fram stickningen och i lampans sken sticka klart en strumpa.


måndag 19 augusti 2024

Vardag igen

 



Tillbaka till vardagen igen. 

En bild från gårdagens långpromenad. Några tuvor vit ljung.  Har bara sett det på denna platsen. Någon mer som har träffat på vit ljung?


Denna tid är den allra bästa tiden för skogspromenader. Så otroligt vackert!


Ljungstigen. Snart kommer man fram till lingonvägen. Det finns SÅ mycket lingon i år. Har kokat sylt, men ska plocka mycket mer bär och fylla alla tomma flaskor som finns i huset, med lingondricka.
Att ta vara på naturens rikedom känns superbra.



Det kändes bra att börja jobba igen. Tänk, vid sjuttio års ålder fick jag mitt liv första arbetsrum, delat med min ett år äldre kollega.

Jag har ju aldrig varit ifrån skolans värld, så det var väl inte så konstigt att man redan första dagen, kände sig "hemma" på klassrums-scenen. Samtidigt som jag också "längtar" till mina tidigare musikelever, och mitt torsdagsarbete i grannskolan. Det känns så dubbelt: Jag både önskar att man snabbt får en ordinarie lärare till klassen, vars lärare hastigt avled, samtidigt som jag gärna vill jobba i klassen några månader, nu när lärar-hjärnan kommit igång.
Och så skulle jag ju vilja ha mina "ordinarie" musiklektioner, samtidigt som jag inser att jag absolut inte ska jobba mer än tre dagar i veckan.



I morgon blir det "mormorstisdag" igen.  Fast på nytt sätt. Två killar ska hämtas på skolan kl 13. Känns roligt och som en stor ynnest att få en stund med Konrad och Karl-Petter varje vecka, även när de båda börjat i skolan.

Dagens promenad gick längs Dalstorpssjön. Skolan ligger nära sjön, och på torsdag tänkte jag använda no-lektionerna till att håva efter insekter samt bottenlevande djur i sjön. Letade efter bästa stället, och insåg efter en stund att den faktiskt ligger alldeles nära skolan. 

Tillbaka till vardag och väckarklocka. Känns rätt gott, faktiskt.