torsdag 22 augusti 2024

Tända lampan

 För första gången sedan i början av april, så tände jag lampan direkt då jag kom upp till hallen//allrummet idag. Det regnar ute, så det påverkar förstås graden av tidig skymning.  

Ofta sitter vi på ovanvåningen hela kvällen...tvn finns där... stickningen ligger där... bästa läsfåtöljen finns på plats.  Kanske har man något ärende till köket under kvällen, och inser att undervåningen ligger helt i mörker. Det är definitivt dags att tända några fönsterlampor redan på tidig kväll. För det blir mörkt före läggdags numera. Och då är min läggdags vid 22-22.30. Åtminstone nu när jag ska vara i skolan vid halv åtta, tre dagar i veckan.


Tog den här bilden då vi åkte hem från Värnamo i tisdags. Solen var alldeles röd. Tyvärr framgår det inte på bilden. Otroligt vackert. Sen kom supermånen. Vi har för många träd i vägen för att kunna se den på kvällen. Men i natt, då jag av nödvändighetsskäl var uppe vid tvåtiden, så lyste fullmånen, likt en riktigt stark lampa.


Första arbetsveckan är gjord. Känns gott med tre dagars helgledigt. En känsla som man missar, då man inte jobbar. 

Det är roligt att jobba. Arbetsdagarna blev lite längre än vad jag först trodde. Det krävs mer förarbete och mycket mer efterarbete, då man undervisar i no och so, jämfört med att ha musiklektioner i tre olika klasser.Så visst är man lite trött då man kommer hem på eftermiddagen. Men en halvtimmes vila, scrollande på mobilen i favoritfåtöljen, ger bra återhämtning.

Tänker att man förhoppningsvis har tänt någon liten intresselampa eller glädjelampa  under skoldagen.  

Maken har varit i lingonskogen. Det går snabbt att plocka några liter. Igår hjälptes vi åt att koka 10 l lingondricka. Idag blev det 4-5 liter sylt. Ska åka till bror och svägerska och lämna några burkar i morgon.



Det var mulet och regn i luften då jag stannade till vid Göstas brygga på hemvägen. Många olika växter stack upp ur vattnet. Blev inte lika vackert på bild, som i verkligheten.

Dags att ta fram stickningen och i lampans sken sticka klart en strumpa.


16 kommentarer:

  1. Den röda solen såg E och jag också när vi körde från biblioteket. Helt otrolig var den!
    Skönt att det känns bra att jobba, även om dagarna blir längre än du tänkt.
    Det regnar här nu ikväll. Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Höstkänsla! Det är väl så det är nu. Fascinerande sol!

      Radera
  2. Visst märks det att det börjar bli mörkt mycket tidigare på kvällarna. Sedan gör dagens mulna väder förvisso sitt till. Även här tänds nu en del fönsterlampor och det behövs.
    Ja, det har verkligen blivit fler och längre dagar för dig nu men det blir säkert bra det med. Du kommer snabbt in i det men visst blir det mer för- och efterarbete.
    Så härligt med hemgjord lingndricka och lingonsylt.
    Önskar en god kväll nu!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så mycket lingon.
      Tänkte nog inte riktigt på allt runt omkring. Blir en del möten också. Men jag hade aldrig kunnat säga nej, som det blev. Är ju övergående. Och kul att möta elever...och kollegor. Kram

      Radera
  3. Känner igen det där med mörklagt hem när vi bodde i huset och kom upp från gillestugan där tv'n stod och hela övervåningen var kolsvart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så! Bara hallen i övervåningen som har lyse i kväll....

      Radera
  4. Vid regn blir det mörkare, beror på vilket håll man har fönster, kan vara bra att alla lampor fungerar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst påverkar regnet mycket. Men vid nio är det riktigt mörkt! Höstmörkt!

      Radera
  5. Nu behövs både lamporna och de levande ljusen. Ganska mysigt.
    JAg har inte plockat lingon än. Men det ska bli.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får nog bli någon tur ytterligare till lingonskogen.

      Radera
  6. Visst känns augustimörkret när det kommer smygande. Här tänds också lampor från att varit "lampfritt" hela sommaren. Solen såg jag också röd och grann och försökte fånga den med mobilen. Månen höll sig dessvärre utom synhåll men det kommer fler tillfällen.
    Roligt att du känner att du trivs så bra med jobbet. Men förstår att du är trött när du kommer hem. Men en skön och nöjd trötthet kan jag tänka.
    Lingondricka och lingonsylt låter härligt. Här finns inga lingon, är jättetorrt i skogarna.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Olika på olika platser. Vi bor ju väldigt nära det lingonruka Småland. Kram

      Radera
  7. Jag har börjat tända nattlampan ifall jag ska upp på toa. Vill inte snubbla i mörkret för visst är det betydlig skillnad nu. Jag har också en pågående stickning av strumpa som jag ska få färdig idag, tänkte jag. Dessa strumpor har jag hållit på med sen innan jag skadade mig och legat i träda ganska så länge pga värk.
    Trevlig fredag och kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fin avkoppling att sticka, tycker jag.

      Radera
  8. Det märks att hösten försöker komma in. Ikväll åkte reflexvästarna på då Elsa och jag tog kvällspromenaden. Kram Lisa

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas