torsdag 4 april 2013

Inspekterar inspektionen,ickegodkänt


I dagens Borås Tidning kunde man läsa att Skolinspektionen kritiserar en skola i Svenljunga kommun som haft adventsfirande i kyrkan.
Prästen hade deltagit, men utan bön, bekännelse eller andra religiösa inslag.
Man hade sjungit de psalmer som var passande för tiden på året.
Ingen elev hade tvingats följa med.

Någon idiot ( ursäkta uttrycket, men det är vad jag anser om denna person sätt att bete sig) hade anmält det hela till skolinspektionen.
Anonymt.
Anonymitet är så fegt, tycker jag, och skulle inte tillåtas.
Man får tycka vad man vill, bara man står för det!

Skolinspektionen förelägger nu kommunen att säkerställa att utbildningen ska vara  icke-konfessisonell.

Jag inspekterar den inspekterande myndigheten och ger dem stark kritik.
I vår läroplan kan man läsa att eleverna i åk 1-3 ska ta del av religioner och platser för religionsutövning i närområdet samt att elever i åk 4 -6 ska ta del av kristna högtider och traditioner med koppling till kyrkoåret, exempelvis psalmer.

Gäller inte läroplanen för skolinspektionen?

Yrkar på att inspektionen kommer in med en förklaring till berörd personal samt till media inom en månad.7 kommentarer:

 1. Bra sagt! Vi inspekterar inspektionen! Tycker det är dåligt att bara för att man själv kanske har dåliga erfarenheter av t ex religiösa samfund så vill man genast förbjuda allt. I så fall skulle jag som mest har negativa erfarenheter av fotboll yrka på att fotboll inte ska få förekomma i skolan. Man måste kunna unna andra att få göra andra upplevelser.

  SvaraRadera
 2. Jag håller med dig - man får tycka till och säga ifrån - men varför anonymt - fegt!

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att man ska få tycka anonymt i mycket. Annars skulle mycket inte komma fram, tyvärr. Många som inte vill visa vad de tycker. Jag själv har inga problem med det... i regel...

  Sedan tillhör jag de som tycker att skolavslutningar inte ska vara i kyrkan. Mina barn hade det varje år... de brydde sig inte, men jag som förälder hade alltid en obehagskänsla av det. Vi var i en liten frikyrka, jag var inte inte van vid det kyrkorummet över huvud taget... gillade inte pastorn heller som stod där o mässade... På den tiden var det nog litet kristet budskap med, jag minns inte riktigt. Skolan är helt fristående från kyrkan... varför ska man då blanda in kyrkan? Däremot att barn ska lära om olika religioner, ja, det är helt OK, det är en helt annan sak, tycker jag.

  Undrar hur det kom sig att skolavslutningar började vara i kyrkan... det smög sig in under mina sista år i folkskolan/grundskolan... På de flesta orter blev det nog tradition, men inte överallt. För jag vet att jag tagit upp detta med någon som aldrig hade varit med om det. En person som är några år yngre än mig, men inte mycket.

  Skolan är obligatorisk... det är inte religionen... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det går inte ihop, det skolinspektionen klagar på och det som står i läroplanen. För egen del tycker jag att kyrkorummet är en fin och lättillgänglig samlingsplats. Sen gillar jag inte kyrkans ritualer och prästprat. Men jag gillar kyrkan och vill ge alla möjlighet att i vårt kristna land, få möjlighet att se en sådan under sin skolgång. Ibland kan man t.o.m förlägga undervisningen i religion dit, för den är obligatorisk.

   Radera
  2. Ja, att förlägga en religionslektion dit, då finns det en naturlig koppling. Skolavslutning och kyrkan kan inte jag se har någon som helst naturlig koppling. Som sagt, skolan är helt fristående från religionen... dessutom obligatorisk... :-)

   Det här kan vi nog tjafsa om hur länge som helst, därför får detta bli den sista kommentaren från mig i frågan, i detta inlägg! Återkommer kanske framåt sommaren.... *s*

   Radera
 4. Jag håller med dig helt och hållet. Mycket bra skrivet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Emma. Var har ni skolavslutning i V-fors .. i skolan eller i kyrkan?

   Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas