onsdag 22 maj 2013

Provocerade pedagoger


Det jäser bland kommunens grundskollärare.
En rejäl provokation har vi blivit utsatta för, mer än någon av oss klara i dessa tider.
Terminen har varit tokigt jobbig för oss alla.
Alla dessa prov, alla dessa omdömen, alla dessa gånger då man fått ta av sin planeringstid och vikariera för frånvarande kollega.( sjuk kollega eller kollega som är ledig för att de är på olika möten...)
Vi har gjort allt detta och känner oss ganska nöjda med att vi fixat ännu ett hysteriskt läsår, i en tid då man inte skulle rekommendera någon att utbilda sig till det fantastiska läraryrket, för att det har blivit så mycket administration, kontroll och misstänksamhet från statliga myndigheter som styr en kommunal verksamhet.
Idag kom ett dekret från någon som kallade sig "gemensamt beslut". Vem denna är vet vi inte, vet inte om det är politiker eller tjänsteman som kallar sig så.
Vi ska jobba till klockan halv fem på avslutningsdagen!!!
Jag har jobbat i skolan i trettiosju år.
Varje år så har vårterminens avslutning ( och även julavslutningen för den delen) varit den stora högtiden för alla i skolan, för elever och lärare.
Alla har klätt sig lite finare än vanligt, man har upplevt både högtidlighet och känslosamhet.
Det är jobbigt att lämna en klass som man haft i tre-fyra år....
Man säger hej då till barnen, man har en stund av gemenskap med sina kollegor - ofta vid ett fint dukat fikabord - och sedan går man hem till sig. Ofta fortsätter tankar och reflektioner kring den gångna terminen där hemma.... ett avslut av terminen helt enkelt... där känslosamhet och högtidskänsla dröjer sig kvar under resten av dagens timmar.
Dagen därpå har vi under de senaste tio (?) åren kommit tillbaka till skolan  och avslutat det adminsitrativa och det praktiska, utan elever.
En ny vardag, för några dagar, utan elever...


Så har någon "gemensamt beslut" tyckt att vi inte fullgör vårt arbete, om vi "är lediga" halva avslutningsdagen...ja, kanske t.o.m mer än så.
Undrar vilket syfte "gemensamt beslut" har med denna förändring av en tradition som inte skadat någon, eller gjort att inte ålagt arbete har blivit fullgjort.
"Gemensamt beslut" lär få lärare som fortsättningsvis skriver upp när de (som så ofta händer) fortsätter konferenser efter sluttid, för att hinna med det som finns på dagordningen, och lärare som inte kommer att ta av sin planeringstid för att hjälpa till när någon kollega är sjuk/ledig.
"Gemensamt beslut" kommer att få negativa och missnöjda lärare ... det går ut över elever och undervisning...
"Gemensamt beslut" borde haft förhandling med fackliga representanter och "gemensamt beslut" borde ha skickat ut denna förändring av vår arbetstvingande tid mycket tidigare.
Nu blir det till att sitta i finklänning och skriva kvalitetsredovisning... hur mycket högtidlighetskänsla ger det... eller ska man ta på sig de "vanliga" skolkläderna ... för detta är en "vanlig" skoldag ( en av 194) för oss lärare .... Enbart eleverna ska ha denna korta sista skoldag som en högtidsdag....

Provocerade är vi pedagoger, så himla onödigt att göra oss upprörda när vi är som tröttast och mest lättretade så här i slutet av terminen.
Det finns inga vinnare i denna fyrkantighet... bara missnöje och irritation.
Fortsättning lär följa, för vi hoppas verkligen att vi får en förklaring till "gemensamt beslut"s hastande beslut.

3 kommentarer:

 1. Fy, vad taskigt! Hoppas ingen här hör talas om detta påfund. Vi ska visserligen jobba våra timmar den dagen men vi kan kompa inarbetad tid. Vi har inget program den eftermiddagen skolavslutningen är. Vi kan oftast kompa fredagen också för då har många studentfiranden. Håller helt med dig om detta läsår. Hysteriskt är rätta ordet,, sa Bull. Ha i alla fall ett gott slut på terminen med eleverna.

  SvaraRadera
 2. Det var ju inte särskilt snällt gjort. Vi kommer att jobba till sju på vår skolavslutning. Skoldag som vanligt tisdagen den 4/6 och sen skolavslutning klockan 17:30. Dagen efter förväntas vi vara där och städa och röja och förbereda. Ingen angiven arbetstid denna dag, och med tanke på att torsdagen är "röd dag" så hoppas jag att man kan få knalla hem runt tretiden i alla fall. Det vore inte mer än rätt, är ju trots allt "lördag"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu blir det väl som det brukar... Vår rektor är ju en schysst kille som litar på att vårt jobb blir gjort innan vi går hem för sommaren. Det vet han att han kan lita på. Men det var ju så himla dumt att reta upp oss alla, och han har ju inte alls deltagit i beslutet, då han slutar sitt jobb vid halvårsskiftet. :(

   Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas