tisdag 9 juli 2013

Så´n sommar
Vilken skillnad det är mellan olika somrar. Förra årets sommar var bara ett enda grått moln, vädermässigt sett, medan denna sommar är en enda stor leende sol. Härligt!
Tänkte uppdatera den officiella dagboken för egen del.... inget jag kommer att länka till FB eller Twitter.


Onsdag, torsdag, fredag förra veckan användes till gräsklippning ( ja, både onsdag och fredag, sanslöst vad det växer i år), till promenad och till att läsa böcker. Läste "En man som heter Ove" med största förtjusning. Den sorgroliga boken fick mig att stundtals skratta högt, stundtals gråta riktiga tårar.

Läste Louise Boije af Gennäs "Högre än alla himlar" förra sommaren. Jag läser f.ö. enbart pocketböcker, så jag ligger något halvår efter utgivningstid på det sättet.Jag gillar inte att låna på bibliotek, dels är det inte min bok, så jag kan inte hantera den som jag vill och dels är det tidsbestämning med bötesbeläggande på lånen... och jag är ju så´n att antingen sträckläser jag eller också går det veckor ( och t.o.m. månader) som jag inte läser något alls.

"Högre än alla himlar" är första delen på en trilogi som utspelar sig från år 2000 till 2010. Man möter ett antal människor i undre medelåldern och får följa dem, samtidigt som de är del av det som händer  i världen och i Sverige under denna tid.
Boken/böckerna har också en politisk underton som tilltalar mig.... den ser på tillvaron med rödgröna ögon.
Andra delen kom ut i vintras, den heter Blå Koral. Tsunamin i Thailand har en central roll i handlingen, liksom stormen Gudrun som härjade veckan efter att den stora vågen kom.
Jorden var vred under 2004-2005. Den har lugnat sig betydligt, iallafall i de delar av världen som vi västerlänningar utnyttjar.
Mycket fängslande böcker är det. Längtar efter del tre.

Läste ytterligare en bok i helgen, Carl Johan Vallgrens bok "Havsmannen". Författaren och tonsättaren från Falkenberg har skrivit en av mina absoluta favoritböcker "Den vidunderliga kärlekens historia". "Havsmannen" var långt ifrån någon romantiskt bok, den var riktigt otäck... både trovärdig och otrolig.
Men den var läsvärd!


I lördags var det dags för ett besök på Halmstadtravet.
Det har i det närmaste blivit tradition att vi ska gå till travbanan i Vallås och spela bort lite pengar ... ja, så där 500 kr.
Under de fyra år som vi bevistat hästkapplöpningen med sulky på släp, så har det alltid varit gott väder.
Så ock denna lördag! Solen sken från en alldeles blå himmel.


Vi var absolut inte ensamma åskådare, publiksiffran uppgick till närmare 15 000.
Vinstbeloppen uppgick för min del inte till denna siffra på långt när, det rörde sig om 50 -100 kronor på fyra av de sju loppen. Ungefär jämt ut gick det....
... och kul är det... lite av adrenalinkänning då man ser att hästen man satsat sin 20-25 kr på ligger i täten.Roger, Annki och Johan gjorde oss sällskap till travbanan för andra året i rad.
Denna gång fick vi umgås lite mer med broder Roger och tre fjärdedelar familjen, då det passade att bodde i stugan några dagar och delade vårt enkla käll även under helgdagarna.Även hunden Tess var oss sällskaplig,och absolut då det vankades mat.


Under veckan som gick var det SM-vecka I Halmstad.
Johans kompis Viktor var med i styrkelyftstävlingen och övernattade tillsammans med Johan i lillstugan.
Det är så roligt att ha kvar den gamla stugan, hittills denna sommar, så har den verkligen utnyttjats.
Känns mycket enklare att ha folk på besök i stugan än att ha gäster hemma... i stugan hjälps alla åt... hemma är det mycket mera värd/värdinnetänk. På söndagseftermiddagen åkte Rogers familj hem till Rångedala, men bara en stund senare så dök Bella och Elvira upp.De har lärt sig att anpassa sig till sommarstugelivet och rör sig ganska bekvämt i och omkring stugan kopplade i selar och med långa koppel.
Till och med trädklättring och lite jakt ( utan resultat i och för sig) är möjlig.


 Husse ...

..och matte var givetvis på plats också.
Efter att ha grillat goda korvar inköpta på ICA maxi i Halmstad, så var det dags att testa lite nya spel som Martin plockade upp ur den stora sällskapsspelkassen.


Flera olika roliga nyheter hann vi med att testa under söndag och måndag.

Vi hann också med strandpromenad och bad i kallt havsvatten innan vi begav oss hemåt i går kväll.

Svart och vit katt  fanns på plats här hemma. Fritz har tydligen gett sig av på egna äventyr, honom har vi inte sett till ännu.
 Idag har jag/vi hunnit med mycket.
Tvättat mattor och stolsdynor, rensat ogräs och rensat bland förvuxna perenner, klipp gräset ( igen) och tagit en långtur på cykel.
Samt beställt övernattning på "Salt och Sill" på Klädesholmen, döttrarnas födelsedagspresent till sin sex decennier gamle far. Som då även deras mor får ta del av!


Cyklade iväg en stund efter C-Es välsmakande köttfärssåslunch.
Tog vägen förbi Amnabo och Askåker.


Vägkanterna var helt underbart vackra. Nu har alla högsommarblommor kommit på en och samma gång, och de är fortfarande väldigt fräscha. Riktigt njutbart var det att sakta glida genom blomdofter, kreatursdofter och alla olika vackra färger och vyer.


Hade tre syften med cykelturen.
Ordentlig motion... och sådan blev det ju ganska så bra med.
Skulle gissa att vi cyklade ungefär tre mil, uppför, nerför och lite slätt.
Bra för sextioårsgamla tant och farbror....


Tänkte också kolla om vännen och kollegan var i sitt lilla sommarhus vid Lagmanshagasjön.
Det var hon inte.
Vilket ger anledning till fler cykelturer till den fina sjön under ledigheten.


Tredje syftet, det var att bada insjöbad.
Badplatsen vid Lagmanshaga, hör till mina absoluta favoritplatser.
Mjukt och ljummet vatten, skönt att simma i.
Kände hur sommaren intog hela mig, och det är ju inte så lite att inta, då jag blickade ut över den välkända stranden och sjön.
Här har jag varit på den allra bästa skolresa som jag gjort med någon klass.... och då har jag varit både i Stockholm, Göteborg, på Öland och på Gotland.
Skolresan gjorde jag och min kollega Inger ( numera inte bland oss på jorden) för femton år sedan.
Två övernattningar i tält vid sjön, lägerskola, bad och lekar... helt underbart.
Gjorde samma resa med min jätteklass, den sista i Dp, tre eller fyra år senare, med en övernattning. Då hade jag bara föräldrar till hjälp. En bra resa det också.


Idag är sådana utflykter /skolresor inte att tänka på.
Varken föräldrar eller skolledning ger oss tillåtelse att ta det ansvar som det innebär att ge sig ut på sådana lärorika äventyr.


Efter det uppfriskande badet/korta simturen cyklade vi vidare. Denna gång håll vi oss i sjökanten så långt vi kunde, tog inte den "vanliga" vägen över Lindås.
Det finns en hel del fritidshus och några åretrunthus alldeles invid sjön.
Känner stor avundsjuka då jag ser hur de som har sjötomt bor, jämfört med hur det är att bo mellan ett kalhygge och barrskog.Jag får väl fortsätta att känna den sjukan....värre sjuka kunde man ha....och hade man inte en bit till sjön, så skulle man ju inte kommit ut på motionstur.


Tog en lite annorlunda väg hem än vad jag brukar.
C-E kände till en "genväg" över Askåker.
Vilket utsikt man har i denna lilla fina by. Utsikt över lilla Askåkersjön och där bakom stora Lagmanshagasjön.


C-E har sju växlar på sin cykel. 
Jag har bara tre på den nya röda cykeln.
Trivs normalt bra med bara tre växlar, men inser att jag lätt kommer på efterkälken, då utväxlingen på högsta växeln har en del att önska.
En härlig sommardag var det iallafall, en fin vecka har det varit. 
Hoppas att vi får behålla denna härliga sommar hela sommaren.


2 kommentarer:

 1. Vi har en härlig sommar just nu. Nästan för bra för mig som inte gillar när det går över 25 grader. Jag behöver en svalare dag då och då.

  Vilka bra boktips du ger. Jag är som du. Lånar inte gärna böcker. Därför har jag alldeles för många böcker i bokhyllan. Just nu är det dåligt på läsfronten, men jag hoppas lusten kommer tillbaka.

  Du är så flitig att jag känner mig som en latoxe som inte gör något. Rensade lite vid dammen idag. Det var allt. Men sen har jag fixat med andra saker. Imorgon ska vi ut på en tur igen. Jag hoppas på lite svalare väder. Ha det gott i värmen.

  SvaraRadera
 2. Ja vilken underbar sommar vi har i år. Idag är det regn och rusk, men det ska strax bli vackert väder igen. Då gör det inget med en regndag....

  Ha en fortsatt fin sommar!

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas