måndag 29 juli 2013

Sensommar- Nu är det höst, sa C-E, då vi förmiddagsfikade på växthusets uteplats. Nu blommar höstfloxen.
Som den som eventuellt läser detta kan förstå, så är det inte alltid man blir så uppmuntrad av att leva med den som ser negativitet före positivitet. Dessutom är det understundom smittsamt. :)
- Sensommar, det kan jag gå med på, svarade jag. Augusti hör till sommaren, absolut.
Jag hörde förresten fågelkvitter när jag vaknade idag. Flera stycken som fortfarande sommarsjöng vid sju, halv åttatiden.. 
Fast visst har det blivit tystare i buskar och träd... det får vi väl ta som ett tecken på att den senare delen av sommaren håller på att inträda.


Under helgen var vi i Halmstad. Har verkligen utnyttjat det lilla huset detta år.
Kändes som om det är OK om det inte blir så många fler resor dit ner före stängningsdax i september -oktober. Plockade med de kläder som hängt där hela sommaren hem. Vilket visar att vi går mot sommarens senare del och att det inte känns lika mycket måste att åka till stugan. Det finns ju annat roligt som man göra i stället.

Det var en rolig helg den som var, absolut.
Hela familjen samlades i stugan under lördag- söndag. Det är väldigt roligt för de gamla föräldrarna. Känns som att såväl döttrar som deras respektive också uppskattar ett par gemensamma helger i Halmstad under sommarsäsongen.

Johanna och Martin har två av tre katter med sig då de åker till stugan vid havet.
Elvira var bortkommen en stund under lördagens regnperiod. Hon hittades insnärjd i kopplet, vid en flaggstång i en av grannträdgårdarna. Blöt blev hon, hon som inte allas gillar vatten.
Om hon tog lärdom av att smita iväg? Det vete katten?


Katt och gråsparvar/pilfinkar var väldigt intresserade av varann.
De var långt ifrån närkontakt, inga sparvar kom flygande in i den hungriga kattens dreglande mun.
Det såg mer ut som om de skrattade åt den som inte kunde flyga.
Nu försökte Elvira vid annat tillfälle ge sig upp i just detta fågelfulla träd. Fast då var det förstås fågeltomt.
Resultatet av klättringen blev ett flygförsök, en katt som hängde ner från trädet i koppel och sele, ivrigt fäktades med alla fyra benen. Inte funkar flygning på detta sätt. Katt skulle däremot kunna användas som levande julgransprydnad.


Det blev mycket spel av olika slag under lördagen och söndagen.
Alla gillar att spela.
Även minigolf. Fast där blev jag sist.
Liksom i "Six nimmt".
"Plump" vann jag.
De unga hann cykelshoppa, motionera ... gamla mor ägnade sig åt en fin strandpromenad, matlagning, bokläsning... och så badade vi alla i ljummet vatten, stora härliga vågor och och kom upp ur vattnet till lufttemperatur som sannolikt låg kring trettio grader.
Vi behöver några riktigt varma sommardagar. Nå´t som händer då och då, när det går mot sensommar.Att ta tillvara det som naturen/trädgården ger, det hör också tills sensommaren.
Har lagt in gurka ( dock inte från eget växthus även om där verkligen är gurkår i år- men jag odlade ingen västeråsgurka ), kokat lite hallonsylt, satt en sats svart vinbärssaft och så har C-E gjort géle av de mörka vinbären.
Känns bra att ta till vara det som trädgård och växthus ger.
Förra året blev det ingen större skörd i det lilla drivhuset. Detta är växer såväl blad som fruktgivande blommor av såväl tomat, gurka som paprika. Rena djungeln har det blivit ...Minst en månad återstår dessutom av växtperioden.


Kände att jag behövde ta en liten motionstur även denna fina dag.
Tog cykeln och gav mig i väg i lugnt tempo på favoritrundan - elva kilometer kuperad väg runt alla byar som slutar på bo.
Stannade till lite här och där och tog bilder på det jag tyckte var fint.
Som denna familj, t.ex. Pappa tjur går längst bort tillsammans med favoritkorna i sitt harem .... medan de två närmaste damerna har fullt upp att ta hand om sin och polygame makes avkomma.
Vackert. Rofyllt.


Inser att den gamla panasonic-kameran är den bästa cykelvänliga kameran. Nikonkameran, inköpt ett antal år senare, den är jag egentligen inte nöjd med. Ser det när jag vågat mig på att köra extrastora bilder -inspirerad av Inga- här på bloggen. Oj, vad mycket bättre dessa bilder är jämfört med dem som jag förstorade i förra inlägget...
Vill nog testa en ny Panasonic, så småningom.
Idag beställde jag en symaskin på nätet, förresten.
Den gamla jag har, den har mer än fyrtio år på nacken. Jag har inte använt den på ett tag, för den har med ålderns rätt varit ett hackande tröskverk.  I stället har jag åkt ner till skolans slöjdsal, då det varit dags att fixa gardiner.
Nu kan jag snart sy dem här hemma! Kanske jag t.o.m kan sy något annat än gardiner.... det gjorde jag ju förr.


Bokhögen med intelästa pockets har krympt ordentligt, nu när vi går mot sensommar.
De var så att jag såg de pedagogiska böckerna och tidskrifterna alldeles tydligt i botten av högen.
Har lyckas gömma skolläsningen någorlunda igen, då jag köpte några böcker på Erikshjälpen i Halmstad.
Var där med döttrar och svärsöner i lördagens förmiddagsregnväder.
Väldigt välordnad kvalitétssecondhandaffär.
Besök rekommenderas.


Det blir lite ljung denna sensommar också. Den torra och nattkalla våren gjorde ju att mycket ljung förfrös och brunfärgades. Vår landskapsblomma är en överlevare. Det blir inte lika violett på hedmarker och i skogarnas torrmarker detta år... men vi får njuta av de vackra blommorna lite här och där.
Ljungblomning, det hör också sensommaren till.
Om två veckor börjar skolan för oss som ska guida eleverna längs de  läroplansriktiga vägarna. 
I morrn är det tänkt att det ska bli en målardag i Småland.

1 kommentar:

  1. Vackra bilder! Min flox har nog dött. Inte odlar jag så mycket heller, men skogshallon plockade jag en lien hink ikväll. Katrin och jag funderar på en runda till Limmared imorgon. Kanske går i dina fotspår runt sjön.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas