lördag 31 januari 2015

Januaris jumbodag.....

... har vi kommit till.
Känns länge sedan som det var jul och nyårstid, trots att tiden går framåt i racerfart.  Känner det ofta så, tidssnabbhet och "länge sedan som"  samtidigt... Förklara det den som kan.

Bloggandet blir det inte så mycket med heller....men en gång i veckan vill jag försöka få till det.

Foton gillar jag, men just nu finns det inga bra motiv... så då får jag  väl använda gratisprogrammet PhotoFilter och göra lite kul med de motiv som finns tillgängliga så här års..


 Hade redan förra helgen bestämt att det måste bli städning av hus idag.
Med undantag för lite lokal dammsugning, så har  huset inte blivit åtgärdat vad det gäller undanröjande av damm och katthår, sedan före jul.
Förskräckligt, tycker säkert många. Men det är nog så det är hos oss, ordentlig städning var ungefär var sjätte vecka, och däremellan lite tillhyfs av det som absolut behövs.

C-E skötte dammsugaren, jag gjorde resten. Tre och en halv timme ungefär, tar det att få huset någorlunda bra rengjort ( ja, experter skulle väl göra på ett annat sätt, menar jag). Städa tycker jag absolut inte är tråkigt, man blir ju så nöjd när det är klart... och kan faktiskt njuta av att huset är rent i flera dagar.
Det är annat än det där  med matlagning, vilket jag inte alls gillar. En timme framför spisen, och på en kvart är det tillagade borta...


 Sa till C-E att jag ville ta lite luft före lunch ( om man nu äter "lunch" vid tid efter kl 15, vilket det blir idag). Har blivit lite dåligt med all slags träning denna vecka, och nu kände jag att jag åtminstone ville gå några kilometer och få mig till livs lite nollgradig uteluft.

Tog vanliga kängor på,alltså inte broddkängorna, för så halt kunde det väl inte vara??
Jo, det var det. Vek, p.g.a hal väg, av från planerad promenad på byväg, och gav oss in på Stockremmavägen i stället. Skogsvägen hade ohala hjulspår hela vägen runt... så det blev  dryga 5 km promenad ... dubbelt så långt som jag först tänkt.

Kändes otroligt bra att få röra sig ordentligt !


Det är väl så att man blir lite "röra-på-sig"-beroende, även om man är tant.
I veckan har det bara blivit en träning, i måndags.

Tisdagsträningskompisen skickade ett SMS i tisdags, och undrade om jag ville åka med och titta på Guldbaggerosade "Turist" i stället för att träna. Det lät så lockande att jag inte kunde motstå erbjudandet.

"Turist" hade visats fre- ti på Röda Kvarn i Borås. Det är en bio som till billig penning visar "kvalitetsfilm", lite smalare filmer. Förbokning var inte möjlig, kassan öppnade kl 18.30.
Vid utsatt tid för kassaöppning anlände fyra damer, alldeles strax alla 60 +, till Boråsbiografen..Vi möttes av en  ( tycktes det) 100 meter lång, ringlande kö. Pessimisten i mig sa att vi inte hade en chans att få biljett, och den initiativrike i mig kollade om det fanns någon bio på 2001 som vi kunde se i stället. Jodå, till "Gentlemen" kl 19.45, skulle vi hinna.

Nu fick vi biljetter till "Turist", bland de tio sista som kom in ( var säkert 50 pers som fick vända hem... eller till 2001), på första raden.

Det är lite speciellt att se på en bioduk från rad nummer 1. Man kommer så nära, och allt blir så stort.


Jag gillade filmen. Jättemycket. Förstår att den fick många Guldbaggeutmärkelser.
Den var absolut en skildring ur livet... på ont och gott.
Någon sa att Ruben Östlund skulle bli det "nye" Ingmar Bergman.  Jo, absolut, en regissör som gör Bergmanliknande filmer som utgår från den tid som är just nu.

 
"Utvecklingssamtalen" är i full gång. Har gjort närmare hälften av mina 20 under två veckor.
Vi har ingen press på oss att vi ska genomföra samtalen under viss tid. Gott, för då känns det inte så betungande. Har lagt in tider att boka ända in i början av mars. Bra att det blir utspritt på detta sätt,  tre -fem varje vecka.

 Blir lite ledsen av att titta ut mot vårt drivhus.  Ibland, när jag känner "på det sättet", så tänker jag att jag känner mig lika dan som växthuset ser ut. Förhoppningsvis ska vi väl kunna sätta tillbaka alla tre plastskivor + dörr innan det är dags att så aster och dahliafröer där i slutet av april.

Längtar till våren.... och är glad att varje dag som går blir längre och längre och gör att vi kommer närmare den växtrika, fonogenika årstiden.

Sa till C-E på promenaden innan, att när vi kommer hem från sommarvarma Teneriffa, så är det snart mars...

Och det är bara en vecka tills vi ska ge oss i väg.... förklara den tankegången kan jag väl inte heller... men februari är en kortmånad även 2015!


Torsdag och fredag blev långdagar - på olika sätt.

I torsdags hade jag klipptid på relativt tidig eftermiddagstid. När det var fixat åkte jag med C-E till Borås, då han skulle hämta nytt pass. Årets första semla ( det brukar inte bli så många, är inte helgalen i bakverket, men tycker att någon eller några per säsong, smakar gott)  blev avnjuten på "Tant Grön", och sedan  mötte vi upp med bror och svägerska för att ta med deras katt  (syster till dagens kattmodell, Fransson) till oss, då de skulle iväg till sol och värme under en vecka.

På hemvägen steg jag ur bilen vid Limmareds glashus, mötte upp med C-Es syster, make och dotter för att delta i det Quiz som anordnades där. Förra året vann vårt lag hela turneringen, denna gång blev vi (delad) trea denna delomgång. Förra året var det mycket ( mest) musikfrågor, detta år så fanns det inga sådana. Trubadur Anton med flickvän Ylva spelade och sjöng, och hade gjort frågor som kunde härledas från det de framträdde med. Svåra frågor... men varierade. Nästa gång får C-E ta den fjärde platsen i laget "Gretas vänner". Tror att han har bättre koll på denna typen av frågor. Tänkte att vi kunde var lagets fjärdemedlem varannan gång......


 Igår var det skoljobb i från halv åtta till klockan nio/tjugoett ....med några timmars paus för att handla och att äta. Hade ett prov som jag skulle rätta och det tar en stund. Speciellt som jag "rapporterade" in i bedömningsdatabasen också, eftersom vi är klara med fröken-favoritämne kemi för detta läsåret.

Tänker så här; Rättandet är ju viktigt att det blir rätt och riktigt... men bedömningen, det är ju så mycket som ska in i det... och allt kan jag inte se. Dessutom är det helsjukt att bedöma alla elever utifrån samma mall, då den enda vettiga och rättvisande bedömningen är den som görs utifrån elevens förutsättningar och dess utveckling i förhållande till tidigare kunskaper/förmågor.

Gjorde en "Grej of the day" också.... kunde ju väntat tills idag eller i morgon... men nu hade jag bestämt mig för att hinna göra den på den skollånga fredagen också. Och det tjurskallig tant bestämt sig för... det är inte lätt att ändra... allra minst av henne själv.

Gårdagens grej handlade om samerna. De har nationaldag i veckan som kommer, den 6 februari. Försöker göra något varje vecka, som har anknytning till vecka eller datum.

"Grej of the day" är väldigt positivt och lärande. Försöker påverka kollegor att börja också, men har fått höra att då blir det ännu en grej att planera. Sant! Men väl använd tid. Dessutom finns det säkert hundra olika "grejer" som Power points i Facebook-gruppen. De är enkla att göra om, så att de passar ens egen klass och ens eget uttryckssätt.


Fick ett positivt mail från Kristina Alexandersson. se och högsta ansvarig för Webbstjärnan.  Hon uttryckte hur positivt hon såg på vår klassblogg som tävlar i "Webbstjärnan", toppenklassen.se

Det uppmuntrande mailet fick mina elever och mig att bli ännu mer sporrade inför fortsätt bloggarbete... och kanske ha en möjlighet att bli nominerad till något pris, då tävlingen går mot sitt slut i april.

Vi kollade runt på lite andra webbstjärnebloggar, åk 4-6, hamnade på en i Halmstad. Där hade man stort fokus på "Grej of the day" på sin blogg... och se, där fanns min Power point om stormen Gudrun. Häftigt och kul... och en insikt hur mycket vi lärare faktiskt kan hjälpa varann i våra jobb, med hjälp av olika sociala medier......


Lite mer skoljobb har jag kvar att göra i dag eller i morgon, bl.a  en quiz i Kahoot. Superkul, tycker eleverna. Tar lite tid att göra, men det är roligt, det tycker även den quiz-tokiga lärarinnan.

Göran Häggqvist ska avgå... det kan jag både ha och mista.
Stefan Persson, 67, bygger en herrgård i England. Helt otroligt att påbörja ett sådant projekt vid den åldern... jag som har slutat framtidstänka,  iaf på längre sikt.
Snöovädret som var varnat för har tydligen tagit en mer ostlig väg, det tackar vi för.

I morrn har tanten anmält sig till dubbla pass för att pröva på "Kettlebell"-träning. Hennes tänk hänger inte ihop.... gammal, utan framtidstro... och testar träningsgrejer som om hon vore hälften så gammal som hon är....4 kommentarer:

 1. Jag hoppas inte att du satt kvar på jobbet till kl 21 igår kväll, utan gjorde jobbet hemma. =) När tänker du köra quizen? Tänker om vi ska ta en stund på torsdagens engelska. Jag tänkte ha ett glosförhör och sen leka lite med dem. Quiz är ju också en form av lek...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, Emma, intei skona. Det hade blivit kallt och ensamt. Kör quiz på fredag.webbstjärnejobb före lunch och quiz och retorik efterlunch. Bara matte som blir "vanlig" lektion.... och tysta läsningen.

   Radera
 2. Du hinner med så mycket på en enda vecka. Tycker att min vecka bara försvann i ett intet. Men så var jag ju sjuk första halvan. Känns betydligt bättre nu. Det kan vara vackert med vinterbilder, men de blir lite gråskaleaktiga. Då kan det vara kul att fixa till dem lite. Ha en bra en bra vecka och lycka till i Webbstjärnan.

  SvaraRadera
 3. Träna blir vi aldrig för gamla för. Det är bara intensiteten och rörelserna som behöver anpassas litet efter hur rörlig kroppen är... ;-)

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas