lördag 21 mars 2015

Uppdateringsuppdrag


Så mycket man hinner på en lördag! 
Och ute är det fortfarande ljusan dag och solsken!
Kollar på klockan och inser att känslan av att hinna mycket, till stor del beror på att jag ännu inte vant mig vid den långa, ljusa dagen, där  ljuset har vunnit över mörkret med en del av en noslängd.
Och mer ska det bli.
Kommer på att nästa vecka, så kommer den där korta dagen, då det blir så otroligt ljust på kvällen. 

Så gott att det är vår igen... trots att dagen har innehållit både enstaka snöflingor och isande vind. Men vad mer kan man begära den 21 mars?


Veckan som gick var ju helt underbar.
Skoldagarna var långa med konferenser och möten, men på torsdagen kunde jag slita mig loss medan det fortfarande var sol och mer än 10 plusgrader därute.
Till och med en fluga hade blivit född ( eller övervintrat?) och sög begärligt i sig de öppna krokusblommornas nektar.


Katterna tyckte att det var alldeles förträffligt att vara utomhus. De bortdaltade djuren har annars hållit sig inomhus mest hela vintern.  Med dagligen påfylld kattlåda som följd.
Denna vecka har den varit i det närmaste tom. Det är vårbevis, det.


Katterna är väl det vi har som "glädjespridare" så här på gamla dagar,.
Svart katt är superhäftig, han trivs bäst i garderoben.
I torsdags kunde vi glädja åt oss en julklapp. Vi hade fått presentkort till evenemang på Jönköpings nya kulturhus, Spira. Vi har inte varit där tidigare, och inte ens i det under de senaste tio åren framväxande området, längs Munksjöns östra strand. 

Wiehe, Plura och Ebba Forsberg skulle uppträda denna soliga torsdag. Bokade biljett till konserten. Ett bra val av julklappsutnyttjande, anser jag.
Covers av låtar, skrivna av amerikanska protestsångare, flertalet av Dylan och Waits, var översatta av Wiehe och framfördes av de tre sångarna. En kille på piano och en fantastiskt duktig gitarrist gjorde artisterna sällskap på scenen, under den nästan två timmar långa konserten.

Wiehe skriver så bra texter, tycker jag. Tyvärr försvann en del av både hans och Pluras sångtexter i den häftiga musiken. Ebba, däremot, levererade varje ord med tydlighet.

Det var en härlig kväll, i en nästan fullsatt konsertlokal. Jag trodde ju att det skulle vara en massa folk i vår ålder där, och det var det visst det... men det fanns också de som var fyrtio år yngre och tjugo år äldre. Protestsången har sin publik i alla åldrar, tack och lov!

Min absoluta favorit för kvällen, det var den mäktiga versionen av "Sakta lägger båten ut från land". 
Den vill jag att man spelar på min begravning..... 

Åt god mat på en restaurang som ligger i anslutning till Saluhallen i Jönköping. Ett enkelt ställe, Restaurang Hemma, men med väldigt god och prisvärd mat. Ett glas rödvin kostade 38 kr. Nog  rekord i billighet.

På Spiras restaurang köpte vi  var sin kaffe... vilket inte var billigt.... och där, med ett glas rödvin i sin hand kom denna, för oss välkände, man. C-Es kusin Bengt.  Lite förvånande.... även om han är född i Jkpg och numera har en "flickvän" från Huskvarna, så BOR han ju i Malmö, bara några stenkast från Karins place.

Kul att träffa den glade gamängen!I dag är det "Down syndrom-dagen". Uppmärksammas genom olikfärgade sockor.
Hade Downs syndrom som Grej of the day igår.... och hoppas att någon även idag tar på sig udda sockor.
Kändes som det blev lite för mycket olika sockor på gårdagens sociala medier... och framförallt kändes det som om man glömt varför man hade klädd fötterna olika.
- För att vi är olika. Nja, det var väl ändå inte det som var grejen, grejen var ju att uppmärksamma dem med Downs  syndrom. Så tänkte jag.
Att vi är olika, och så ska få vara/våga vara, det bör vi ta med oss varje dag, tycker jag.


Solförmörkelsen kunde vi se ganska så bra. Hade ett par svarta plastögon som jag fått från Illustrerad Vetenskap, i det senaste numret.  Vi halv elvatiden var solen så tydlig att de funkade. Man såg hur månen gled över solskivan och gjorde solen till en måne i nedan, genom dem. Fem-sex elever hann komma ut och kolla.
Sen blev det mer moln, och svarta skyddsögon funkade inte längre. Men solen var ännu för stark att titta rakt in i.
Kollegan kom på att man kunde titta igenom tyg, tröja eller halsduk. Eleverna som tagit med dubbla solglasögon, kunde också använda dem. Häftigt, tyckte vi alla, att få se den ganska rejäla ( 83,5 %)  skymmandet av solen. Och visst var det betydligt mörkare utomhus, när månen dold nästan hela solen.


Tog en promenad efter att gjort ett bra lördagsdagsverke med det som hör till i ett hushåll,med bakning, matlagning,  städning, mataffärsbesök, tvätt.....  Luften var nära nollgradig, men solen sken. Tog en runda och passerade ett par uppspända taggtrådar. Undrade på instagram om detta otyg egentligen är tillåtna i dessa tider. Har inte fått något svar ännu, men kan ju alltid googla.

Under det att skymningen sakta sänker sig både ute och inne, anser jag att uppdrag uppdatering är slutfört. 

I kväll tittar vi på nya omgången av "Selfridges".... och längtar lite till staden där varuhuset fortfarande finns kvar.

4 kommentarer:

 1. Kollade taggtråden. Jo, man får ha det till nötkreatur. Skit också...

  SvaraRadera
 2. Så är det. Till nötkreatur men inte till hästar, har jag för mig. Gillar inte heller taggtrådarna.
  Spira har jag inte varit på mer än utanför när jag loggat cacher. Ikväll var jag på event ute i skogen vid 3 meter upp. Det var trevligt. Får skriva om det imorgon (läs idag).
  Såg att det fanns en hel del nya runt Ullared. Kanske kan ta en tur ditåt på påsklovet.
  Ha det så bra.

  SvaraRadera
 3. Nog är det fantastiskt med våren, ljuset, solen som värmer emellan isande vindar och en julklapp på Spira det är bra. Jag och maken fick ju också den äran och funderade faktiskt på konserten med Plura och kompani men det blev Freda. Svårt att välja. Har några hundra kvar får se vad det kan bli av dom. Spännande! Allt gott till dig!

  SvaraRadera
 4. Vilken fin bild på solförmörkelsen. Den konserten hade jag gärna varit med på. Jag gillar alla tre artisterna. På fredag ska vi på en konsert jag sett fram emot länge. Det passar extra bra att det är veckodagen Freda´ :) Att ljuset tagit över makten från mörkret är ett härligt vårtecken och bättre blir det på söndag. Kram Bosse

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas