torsdag 11 juni 2015

Skolslut /Gnällgumma


Skolslut har det varit i dagarna två. I morgon lär det bli en tredje. Slutslutdag.
Igår var det ett fin avslutning i kyrkan. Avslutningssångerna kommer att finnas på http://toppenklassen.se/ när youtubeuppladdningen är klar.

Eleverna gjorde kanonfina framträdanden. Förskolerektorns tal handlade om fotboll och var suveränt bra.
Som präst hade vi en inhyrning som  vi tidigare aldrig sett. Det var ingen bra inhyrning. Får vi inte någon kyrkans man/kvinna, som vi känner till och kan lita på gör ett tal som riktar sig till barnen, så ska vi inte ha någon. Man måste väl inte ha präst för att man använder den fina kyrkolokalen???

Vår Ingela hade fixat baguette och kaka som avslutningsfika.Smakade gott. Mindre gott smakade det att få veta att ytterligare en av våra kollegor har fått jobb på en annan skola och ska sluta. Två kollegors frånfälle, på en skola som rymmer 8 pedagoger ( F-klass inräknad)... det svider en del. Tråkigt.... men så är det ju i livet... man ser sig om och hittar nya möjligheter, ( Om man har lite mod....)


Hade bestämt oss för att fira av vår kollega, som för ett par veckor sedan meddelade sitt avträde ( avträde är väl kanske lite fel ord... men det känns bra att använda, då det känns lite skit att hon ska sluta) med en båttur på Åsunden, Ulricehamn. "Gårdarna runt sjön"skulle vi få se och höra om. Se dem fick vi inte, för vattenståndet var för högt.Nä, inte översvämning, bara en för låg bropassage. Guiden pratade på, och blev ordentligt förstärkt i högtalarna. Någon i vårt sällskap tyckte att det blev lite väl bra med pratandet, och tyckte att det var synd att avbitartången inte kommit med i utflyktsväskan. Man kunde köpa öl/vin på båten.... och det är ju vätskor som lätt väcker de slumrande livsandarna, inre själsdelar som gärna vill prata ( högt) och skratta. Kanske inte helt populärt bland medpassagerarna...
Men kvällen var fin.... lite synd bara att det inte fanns något däck att gå ut på, på den gamla båten.Man känner inte så mycket av sjöluften, då man är instängd, trots att man är på sjön.


På vägen hem, svängde vi in på en riktig ranch, belägen på en gammal fotbollsplan,
Kul att träffa cowboyen i egen hög person. Han hade varit med om dubbla slut under dagen, såväl skolslut som studentslut. Men han kommer tillbaka.


 Cowboyshunden med det breda leendet var synnerligen social.
Lite vågat för ljusklädda sjöfarare att gå för nära-.Fast alla var ju inte lika sjåpiga som gnällgumman bakom tangentbordet.


Dagen idag har använts till att fylla i kvalitetsredovisningen, att göra en ny handlingsplan för Grön Flagg-arbetet och lite annat gemensamt arbete bakom datorskärmen.
Vi var klara vid normal sluttid för en torsdag, så det blev såväl en stund i den härliga solen, som en pumpstavspromenad t.o.r The Hook, Otroligt vackert i naturen just nu... och vilka dofter.... syren, hundkex, björk, nyslaget gräs..... Bra att det varit en lång vår, att skomakaren fick lång semester, att man kan naturnjuta när man är ledig.

Klockan arton var det inbjudet till slutfest för områdets alla barnomhändertagare i Tunnbrödsstugan i Gölingstorp.  Mat och underhållning var utlovat.Vackert var det vid den lilla sjön...men såg inte tallrikarna lite för små ut, för att få en rejäl portion tunnbrödsrulle på?


Underhållning? Ett quiz kanske? Aktivitetspromenad runt sjön????


Gnällgumman blev besviken,
Två ( i och för sig duktiga) tanter spelade upp en dialog mellan Selma Lagerlöf och hennes ena väninna.
- Jag är inte så kulturell, så jag har svårt att uppskatta detta, sa någon av mina kollegor.
- Jag är ganska kulturell av mig, sa jag, men jag uppskattar det inte ändå. Eller så är jag inte TILLRÄCKLIGT kulturell.


Det blev ett trevligt gäng pedagoger från våra tre skolor ( där den ena numera inte längre finns...)
som lade beslag på bordet närmast sjön.
En ynka macka tunnbrödsstugebakat bröd med mager fyllning var det som det bjöds på. Samt en  liten kvadrat morotskaka.
Ingen av oss blev mätta, minst det dubbla hade behövts.

Men omgivningen och sällskapet var trevligt. Blombuketter till blivande barnlediga och till inomkommunenflyttande lärare delades ut. Kollegorna som ska flytta till andra kommuners kanske grönare gräs fick en välfylld kylväska, med olika grejer i. Dock inget rosé, vilket passat bra i den ljumma kvällen.... eller mat... för då hade vi kastat oss över det, och plundrat presenten.


Kramkalas och sentimentala avsked, det avskyr jag.
Flydde tillsammans med första gänget som lämnade. Tyckte mycket mera om att säga hej till små söta hästar än hejdå till strax sommarlediga eller avträdande kollegor.  Gnällgumman har ett antal sociala handikapp.... mingel och sentimentalitet i offentlighet är några.

Känns som skolåret verkligen kommit till sitt slut, genom trefaldiga avslutningar. I morgon går jag till skolan en stund...räknar med att skolslutssluta vid lunchtid.
Därpå lär ledighetsångesten infinna sig.....

1 kommentar:

  1. Vi fick också en fin skolavslutning idag. Prästen var lite långrandig med humoristisk. Tyvärr är det nog så att Svenska kyrkan inte upplåter sina lokaler till oss om inte prästerna får vara med. Vi vill ju gärna vara där så vi får acceptera det. Men det kan behövas ett samtal med prästen om hur det ska gå till. Hos oss hälsar han oss välkomna och presenterar de olika inslagen plus en sommarhälsning. Fast vi saknar den gamle kyrkoherden.

    Det var tre kollegor som slutade hos oss plus två resurspersoner som inte har lärarbehörighet. Med tanke på hur svårt det är att hitta behöriga lärare så kanske de är tillbaka till hösten. Ska jobba fredag fm har jag tänkt och tre dagar nästa vecka.

    -Färgerna i Vmo handlar om regnbågen och ordningen på färgerna. Vi hörs om Hökensås senare. Ha nu ett skönt sommarlov!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas