söndag 31 januari 2016

Januaris jumbo

Inte länge sedan som julens jumbo infann sig. Nu har även Janus egen månad nått sin jumbodag.

Torsmånad  hette den här månaden tidigare, avslöjar Wikipedia. Det var innan vi blev internationella av oss, och lät de högkulturella grekerna och romarna namnge våra månader.
Morgondagens månad är f.ö. helgad åt en etruskisk gud, Februus.  Får mig att tänka på influensa, härjar den som värst i februari månne? Göjemånad, det är det gamla svenska namnet på månaden.  Vi går mot våren är innebörden.


Jag tog en promenad, jag också och insåg att det nog finns lite tjäle kvar i grusvägen, eftersom gårdagskvällens tunna snötäcke ligger kvar där, medan det är borta i gräset alldeles bredvid.

Hu,vilka stora kattdjur som trampat här i natt....


 ... eller är det bara avtryck från vårt rovdjurs morgonpromenad.
Sannolikt inte detta rovdjur, utan den som är svart och vit.


Det är ju så det är, katter är bland de värsta rovdjur som finns. Dödar massor av fåglar, många smådjur som harungar och ekorrar... och näbbmöss..
"Vanliga" husmöss är de dock inte speciellt intresserade av. Inte våra katter iallafall.
Visst är det lite knäppt att det är sådana otäcka djur man delar hus, hem och säng med!Lika fånigt är att känna rastlöshet inför en helg som inte är inbokad med något.
De få lediga dagarna fyller sig liksom av sig själva.
Mildvädret gjorde att bilarna kunde få sig en välbehövlig rengöring.
Det var faktiskt riktigt roligt att tvätta bil, när man såg att skrubbandet gjorde skillnad.

Den glänsande lacken lär inte bestå många mil i vinterväder... men gjort är gjort och det är, i detta fall, betydligt bättre än ogjort.


I övrigt så är det väl en hel del man gjort som hade varit betydligt bättre att ha ogjort....
Fast gjort är gjort... och det händer ibland ( faktiskt)  att jag ser fram emot pensionärstiden, för då kommer jag äntligen att våga ta upp sådant som är galet i vår verksamhet.  För visst är man belagd med en osynlig munkavle.... man får bara inte tycka om vissa heltokiga saker....


Några bullar fanns inte längre att finna i frysen, ej heller hembakade brödbullar.
Så det fick bli förmiddagens uppgift att återskapa sådana.... eller rättare sagt att nyskapa.
Nybakta hemgjorda bullar är extremt gott, tycker jag. Tyvärr blir de sällan lika goda, då de tillbringat några veckor i frysen.


Kokade en ny dekokt också.
Receptet fick jag av Ingela, på väg  från gympan förra veckan.
Kokade direkt ett undergörande avkok enligt följande:

Ingefära- shot

En ingefärsrot ( ca 200 g) rives- med skal och allt.
Kokas i 8-9 dl vatten, ca 10 minuter.
Låt svalna.
Sila bort ingefäran
Pressa ner 1-2 citroner  i vätskan.
Rör ner en ordentlig klick honung.

En eller två kanelstänger kan  koka med från början, kanel är ju också jättenyttigt..

Drick 3-4 cl varje morgon, och må bättre i mage, leder och stärk immunförsvaret.
Förvara i kylskåp.Jag tycker att shotsen smakar jättegott, och jag påstår att magen mått extra bra under den vecka den fått i sig lite extra nyttigheter i samband med frukosten.
Kanske är det inbillning..... är dock ganska övertygad om att "naturmedicinen" gör mer nytta än skada.


Den här potatisnäste gubben har allt gjort sitt nu. Tror att Kyndelmässedagen, Lilla jul,  infaller nästa helg. Ingen som vet vad det är numera, bara vi gamlingar. Ibland fick julgranen stå kvar i vårt kalla, under Janusmåanden oanvända,  "fina-rum", då jag var barn. Den skulle stå kvar ända till Lillajul... och eftersom den inte fått vatten på en månad, så blev det ju bara en jättehög med barr kvar vid "julgransruskningen".

Så var det då... numera hinner inte våra granar barra... för de brukar åka ut innan den ens fattat att de är rotlösa.

Två veckor kvar till februarilov... tycker att det är helt ok att det är långa arbetsdagar med massor av innehåll, då man har två  viloveckor under våren... samt några helgdagar och klämda dagar att vila upp sig på.

I kväll blir det bio, Suffragett, på bio Tranan. Gillar verkligen att bion i Tranemo visar bra och aktuella filmer. Synd att man inte gör det samma på TV....trots att vi säkert har tillgång till femtio kanaler, så finns det sällan något sevärt. 

Ljuset är definitivt på väg tillbaka denna Janusmånads jumbodag. Härligt! Ha en bra vecka alla!

2 kommentarer:

  1. Ingefärsshoten verkar god. på minner om min mammas dundermedicin. Ska nog pröva den för jag tror jag har ingredienserna hemma. Kanske kan få igång min mage efter denna hemska pärs jag fått genomlida. Här har det inte hänt något vettigt på fyra dagar p g a magsjukan. Nu hoppas jag att den börjar ge sig.

    Det var lite snö på marken här också. Takko släpade ut mig en liten runda. Det blir ingen skola imorgon för min del. Ha en bra vecka!

    SvaraRadera
  2. Ingefära-shot blir perfekt. Har en bit ingefära liggande som behöver göras något med. Spännande. Intressant också att många kryddor hittade hit som medicinalväxter. Tack för tipset.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas