lördag 7 januari 2017

Fantastiska framföranden

Första gången jag besökte en julkonsert i Voxtorps pastorat ( församling?), det var på trettondagen 2012.
Jag var ensam stalledräng i dotterns och svärsonens hus i Hjälshammar, och ville ha något att förströ mig med i min ensamhet. Då hittade jag en annons om en trettondagskonsert i Gällaryds kyrka, och letade mig på slingriga vägar till en plats jag aldrig tidigare besökt, "långt in i de småländska skogarna".
Jag glömmer aldrig den konserten, för den var så otroligt bra. Det var bl.a två systrar från Gnosjö som var solister, och som tillsammans sjöng "The Prayer". Det var ett framförande som suttit kvar i minnet sedan dess.
Förra året var det äntligen läge att besöka trettondagskonserten i Voxtorps pastorat (församling ?) igen. Då var den på betydligt närmre håll från dotterns och svärsonens hus i Hjälshammar, för då var konserten i Tånnö. Nu var jag inte ensam, utan hade med mig dotter och make, och alla var vi lika lyriska över de fantastiska framförandena som vi fick höra.
"The Prayer", en av de vackraste musikstycken som jag vet, framfördes ånyo, denna gång av två harmoniserande röster, Maja Björk och Johan Hultgren.


Årets trettondagsresa gick inte till Hjälshammar, utan till Ulås, Kroken. Dottern har tillsammans med make, hästar och katter bytt bostad, och är nu medlemmar i pastoratet (församlingen?) med de fantastiska trettondagskonserterna.
Naturligtvis blev det ett besök i den fina kyrkan i Gällaryd.

Vi var ute i god tid och fick bra platser, i den vid konserttid,fullsatta kyrkan.

Årets konsert var ännu bättre än tidigare, ja, det är otroligt att ett så professionellt framträdande som detta, kan komma till stånd på en plats "långt ute i de småländska skogarna",

En riktig operasopran, Isabella Frisk,  framförde flera välkända stycken, bl.a. Marias vaggsång, kompad av urduktiga musiker å flygel, violin och cello. De båda stråkmusikerna framförde kvällens absoluta höjdpunkt, La  Muerte del Angel. Vilken upplevelse att få höra detta dramatiska stycke stråkmusik!

Kören var superbra, och variationen av olika typer av julmusik var superb.
"The Prayer" fanns med i år också. Jag hade kameran med och passade på att föreviga musikstycket, så att jag kan ta fram det när jag vill under året.


Tack för en. återigen, fantastisk  trettondagskonsert/gudstjänst.

Jag har ett råd till er: Låt någon relativt god filmare, med stativ och bra kamera, filma nästa konsert som ni genomför, för att sedan lägga ut den på Youtube, till alla som vill njuta av bra musik.

Om livet vill  oss väl, så återkommer vi förstås igen, nästa trettondagen 2018.

1 kommentar:

  1. Måste nog ta mig till nästa års konsert om jag är pigg nog att träffa en massa folk. Gällaryd hittar jag till. Jobbade där ett år 85/86 i en 3-4:a. Inte långt hemifrån Kolvarp heller.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas