lördag 14 januari 2017

Skolsjukt

Visst kan man få ont i magen för mindre!
Skolvärlden har blivit så sjuk, så att vi som jobbar där understundom känner oss illa till mods.
Jag tänker på den helsjuka flyttkarusell som är igång, och som kan göra den mest stabile illamående av mental yrsel.


I vår skola fick vi en förkänning av vad som komma skulle för ett och ett halvt år sedan. Ett par lärare sa upp sig, och som jag tolkade det, så var det en känsla av att de blivit orättvist behandlade i lönesättningen som orsakade flytten.
Naturligtvis trodde vi att det skulle finnas nya lärare på plats då höstterminen började, för så hade det ju alltid funkat förut.


Det tog en bit in på terminen innan vi var fulltaliga igen. Den fulltaligheten varade bara några veckor, sedan så var det dags för ny uppsägning. Nyanställda lärare har bara en månads uppsägningstid ( efter ett års anställning har man tre månaders uppsägningstid) så återigen, så var vi en man kort. Detta löstes genom duktiga och ambitiösa outbildade vikarier, men det blev ändå en jobbig tid för den som jobbade närmast vikarierna. Någon måste ju ha huvudansvaret, och det ska vara en legitimerad pedagog.

När hösten kom var vi  helt behöriga vad det gällde pedagoger igen.  Men säg den glädje som varar. De som sist anställts kunde efter jullovet försvinna till ett nytt jobb, med bara en månads uppsägning.
Rekrytering inleddes omedelbart, men att finna någon - numera ens obehörig- som vill åka till en lite avsides belägen fantastiskt fin skola, det finns inte att uppbåda.
Nybliven pensionär ställde upp på del av tiden, vi andra har fått ta på oss mer tjänstgöring och i fler klasser. Klart mer arbetsbelastande, även om det efter en vecka inte känts så, då vi har världens mest fantastiska elever. Men det är ju de som blir förlorare, för även om alla vi som är kvar är goda pedagoger, så blir det ingen riktig kontinuitet i elevernas undervisning.


Vi är absolut inte den värst drabbade skolan. Hos oss har ingen lämnat för att de varit missnöjda med det senaste lönelyftet, det som var ämnat för de "bästa" lärarna och som gav 2500 kr extra i månadslön, i de flesta kommuner.
Visst finns det skolor i vår kommun som sett sina lärare byta kommun för att få upp lönen, det tror jag nog, för jag har läst i media att så är fallet i väldigt många kommuner. Det finns större skolor, där tiotalet lärare sagt upp sig samtidigt, där man inte fått någon ersättare, och där eleverna
 ( företrädesvis på högstadiet) möts av ett meddelande "Lektionen inställd".


Snälla regering! Inga mer idiotiska lärarlönereformer. Alla ska premieras, inte bara en del, för vem kan avgöra vilken lärare som är "bra" eller ej?
Snälla "facket".... eller vem det nu är som ska göra det.... Gör en överenskommelse, en lagstiftning eller vad som helst, som säger att alla lärare anställs på helår, och inte kan byta arbetsplats mer än under sommarlovet.

Vi kan inte fortsätta med den skolsjuka som har drabbat landet. Både vi lärare och våra elever behöver lugn och ro, för att få till så bra skolresultat som möjligt och för att ge våra fina elever en så trygg skolmiljö som vi bara kan. Jag är gammal, det må så vara, men jag tycker fortfarande att vi ska vara föredömen för våra elever.... och den som hoppar av ett fungerande arbete med kort varsel... för att få mer i lönekuvertet.. eller en mer bekväm undervisningssituation, den är inget föredöme. Vi ska visa våra elever jävlar anamma, inte ger vi upp, vi tror ju på det vi gör och tror att eleverna ska göra detsamma.

Det skrivs och pratas så mycket i media om att vi ska tillbaka vår plats som en av världens bästa kunskaps/förmåge-nationer. Den visionen, den kan vi sluta tro på, i det läge som har blivit. Först måste skolsjukan botas!

1 kommentar:

  1. Du behöver inte oroa dig,utvecklingen är enligt plan.Den plan som gick ut på att slä sönder väfärdssamhället och som besrivs i boken 'det sovande folket'
    Det finns en liten kroknäst elit som inte vill att den breda massan skall ha någon bättre utbildning och dessa ideer började bli realpolitik under alliansen.En okontrollerad invandring skulle hjälpa till att splittra och försvaga välfärdssamhället där utbildning är grunden.Eliten har sina egna skolor och skiter i dig!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas