torsdag 8 juli 2021

Hemmavid

 


Borta bra, men hemma bäst. Jag tycker att man tänker så alltmer, allt eftersom man blir äldre. 

Igår blev det en runda på ungefär fyra kilometer här hemmavid. Det var ett tag sedan jag gick så pass långt. Kände mig riktigt glad att jag bestämde mig för en lite längre runda, och lyckades genomföra den utan allt för stora (knä)problem.


Här har det brukat gå hästar på somrarna. Nu när "hästmamma" Karla är borta,  så har de  nya ägarna arrenderat ut marken till odling i stället. 

Tur att det finns lite kor kvar i byn. De blir färre och färre. Byns enda heltidsbonde lägger ner sitt arbete inom det snaraste. Det känns sorgligt! 

Men de vackra köttdjuren, de som är på översta bilden, de kommer nog att finnas kvar länge än. Dee ägs av byns "pensionärsbonde".  Hoppas det iallafall. En landsbygd utan djur,  det vill man ju inte ha. 


Lantbruk med djurhållning, det medför slit och det medför skaderisker. 
Lantbruk med enbart växtodling är enklare. Idag gör maskinerna nästan allt arbete. Förr fick man röja markerna med handkraft. I våra trakter finns det mängder av sten i åkrarna. Vilket avspeglas i byns största stenmur.


Peppad av att gårdagens promenad inte gav några större "men" än lite extra stelhet, så kändes det som om jag ville ut och leta lite mer kontroller utifrån grannbyns Naturpass.


Fina vägar och stigar finns i området, där orienteringsklubben har satt upp de 25 kontrollerna.
Den här bron var riktigt läcker.  Skulle vi vågat köra över med bil?  Absolut. Gissar att den gamla timerbron håller för större fordon än så.


Området norr om Ljungsarp är fullt av fornlämningar från, i första hand, bronsåldern. 
Här är det en kontroll alldeles bredvid en gravhög.

Vid denna, numera avlägsna, idyll, bodde det mycket folk. Det vittnar alla fornlämningarna om. En å rinner genom området. Sannolikt fanns det mycket  mer vatten i den, då för tusentals år sedan. På så sätt kunde man genom olika vattendrag ta sig mellan olika bebyggelser och ända ner till västkusten, via Ätran. 



Älvasjön heter den den lilla sjön/stora tjärnen  som nås via en körbar skogsväg och sedan via en väl upptrampad stig. Ett riktigt smultronställe! Jag kan absolut tänka mig att packa ner fika och åka hit, bara för att uppleva vackerheten.


Det finns sådana mängder av vackra platser runt om oss alla. Det gäller bara att hitta dem. 


Kråkklövern stod i knopp.


Jag trodde att myrullen/tuvullen hade blommat över. Vid den skuggiga strandkanten fanns de kvar. Blommorna plockades förr  och användes som stoppning i kuddar. Det gick åt många blommor för att det skulle bli gott för ett huvud att vila på dem. 
Snacka om att folk fick slita och jobba, bara för att existera, förr i tiden. De behövde minsann inga  extra fritidsaktiviteter. 



För egen del, så tyckte jag att jag ( påhejad av BP) gjorde ett riktigt klipp, då jag köpte två naturpass att använda i det närmaste hemmavid.
Sex ( av 25) kontroller har vi kvar. Vid en av dem, så kommer vi nära Älvasjön igen.  
Innan nästa naturpassrunda, så får det bli en runda på cykel. Det finns många bra cykelvägar här hemmavid.


21 kommentarer:

  1. Vackra vyer, jag cyklar nu, kan frakta ganska mycket mat i cykelkorgen, går snabbt, en mil under halvtimme.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra fart. Lika bra som en elcykel!

      Radera
    2. elcykel får vara för min del, har inte bråttom :)

      Radera
  2. Jag känner mig tacksam att jag fortfarande har möjlighet att gå långa promenader eller vandringar utan att kroppen säger ifrån.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska absolut vara det! Är glad åt att det numera är mer stelt än smärtsamt!

      Radera
  3. Det finns ofta mycket fint i närområdet. Många gånger är man hemmablind och tänker inte på vad mycket fint det finns!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här sjön, en kvart med bil bort, var helt otroligt vacker.

      Radera
  4. Trevligt!

    Minns en f.d. arbetskamrat som sa att hon hatade att komma hem. Hon ville till spännande och soliga platser. För mig lät det så ledsamt - tänk att inte älska att komma hem. Vilken förlust.
    Det räcker att jag är hemifrån ett par timmar. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stackarn! Hon hade det inte kul! En övernattning är lagom. Fast i stugan i Halmstad är det ingen hit att övernatta. Av någon anledning så sover jag dåligt där.

      Radera
  5. Jättekul att du köpte passen och blivit orienterare:-) Så mycket det finns på ens hemmaplan. Det gäller bara att upptäcka alla guldkorn. Å det håller ni precis på med. Bra jobbat där!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får bara tacka för peppen. Dagens sista kontroll visade ju på en otroligt vacker plats!

      Radera
  6. Så typiskt att man ordnade med denna aktivitet i Fredriksberg just den sommaren när jag lämnade byn! Men jag har ju nya tassemarker fast inget naturpass här. Något begränsad blir man ju när man aldrig kommer längre än benen bär, när jag varken cyklar eller har bil. Visst är det lessamt om landsbygden ska vara tom på betande djur! Där jag bodde förr fanns inga bönder alls, förutom då skogsbönder, som alltså bara tog hand om sin skog. Inga odlingsarealer alls, därför är det så kul med omväxling nu. Jag tilltalas mycket av att man förut hade händerna fulla med nyttiga sysslor som gjorde att livet blev gott att leva. Ett strävsamt liv i enkelhet, är inte det ganska optimalt? Så tycker jag som inte strävar nånting längre utan bara lyfter pension! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror att livet, trots att det var strävsamt, I mångt och mycket var enklare. Man var nöjd med det lilla. Kram!

      Radera
  7. Du har ju väldigt fina omgivningar där du bor och jätteroligt att få följa med. Och visst är det viktigt med en levande landsbygd och dit hör ju även viss djurhållning tycker jag också. Så bra att du kunnat röra dig så här mycket men hoppas du inte överbelastar knät så att ont kommer efter.
    Extra roligt att leta kontroller för då har man ju lite att tänka på under gång dessutom-
    Tack för rundan och de vackra bilderna. Jättetrevligt att hänga med.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får lite ont efteråt, men det går över på natten. Man blir riktigt glad, då man upptäcker en så vacker plats som Älvasjön.Kram!

      Radera
  8. Att trivas och ha det fint hemmavid betyder mycket!

    Kram och god helg!

    SvaraRadera
  9. Jag känner också så. Skönast är att vara hemma. Ibland är det roligt att se något nytt, men borta bra och hemma bäst, som det sägs.
    Många vackra bilder som du bjuder på. Det ser så rofyllt ute på landet så jag längtar hem till Ångermanland då jag ser dina bilder.
    Fint att i alla fall köttkorna är kvar.
    Fint att du kunde gå så pass långt utan att knät sa ifrån alltför mycket.
    Sköt om dig.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Idag blev det vilodag och bokläsning. Hemma! Bäst så. Kram!

      Radera
  10. Jag läste i tidningen i morse att en bonde varit tvungen att sätta upp stängsel och även betala en viss avgift till miljönämnden, eller vad det var, för att en sommarstugeägare klagade på att det var så mycket flugor hos dem. När korna gick ner till vattnet förbi sommarstugan tutade ägaren i en mistlur och skrämde djuren. Nog vet jag vem jag skulle lämna böteslappen till. Ha en bra söndag.

    SvaraRadera
  11. Idiot, skulle jag vilja säga! Ha det bra själv!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas