måndag 12 juli 2021

Stopp i flödet!

 


- Det är stopp i flödet!

Ja, det var så han sa. Osteopaten.  Det var svägerskan som rekommenderat honom. Hon hade bra erfarenheter. Vid koll via nätet, så hade han fått högsta betyg, en femma. Av sju som bedömt hans insatser.

Med begränsad rörlighet, och med ett hopp om att allt ska kunna bli som "vanligt" igen, så tar man alla chanser.

Osteopati är dessutom väl beprövat  i  många länder, i de flesta västländer. Men inte riktigt rumsrent, utifrån vårdperspektiv, i Sverige.

- Vilket knä har du besvär med?

- Det högra. 

Osteopaten - Per- tittade på båda och konstaterade torrt att det vänstra heller inte är friskt. 

Höger knä fick behandling med ström.

Tinningarna blev masserade liksom halsen. Det var på vänstersidan av halsen som stoppet i flödet konstaterades. Laser  avhjälpte. 

Koll på rygg, några kotkorrigeringar ( otäckt)  samt lätt massage i ryggslut blev fortsättningen på behandlingen. '

Tre övningar att göra dagligdags fick jag med. Ny tid i andra halvan av augusti.

Behandlingen tog nästan en timme!

Blev extremt trött en stund efter utförd behandling. Knäet är bättre, men absolut  inte bra. Men så fort går det nog inte att bota....


Läkare, kiropraktor, naprapat, osteopat. Vem ska man  tro på? Vem utför den bästa behandlingen. Har varit i kontakt med samtliga yrkesgrupper under alla de år som ryggen varit lite "knäpp" och undertid också något av knäna.

Läkare: Sparsamt med handpåläggning. Läkemedel, tips att kontakta sjukgymnast. Jag har fått det dagliga programmet, med två övningar,  från Joint Academy i sju veckor. Det tycker läkarna är ok. I övrigt inte mycket  hjälp... artros det är en vanlig åkomma.... något som man ska kunna stå ut med. Om det gör för ont:Ta värktabletter!¨

Kiropraktor: Några tryck och ryck. Ev. lite behandling med el eller laser. Klart på en kvart!  Oftast någon eller några övningar med hem.

Naprapat: Mer ingående koll över större del av kroppen. Brak, knak, tryck, drag, massage. Akupunktur. Minst en halvtimmes behandling.

Osteopat: Ja, ni kunde läsa ovan. 

Jag har inte en aning om vad som är bäst. Tycker dock att jag fått den bästa BEHANDLINGEN utanför den medicinska vården. Behandlingen där, ja, den utgår från cortison och smärtstillande. Och förstås även träningsråd från fysioterapeut.


Alla är dock ense om att träning, rörelse är bra. Så det är bara att  kämpa på och inse att man kunde ha det mycket värre än att ha diverse ålderskrämpor. 

Översta oh understa bilden knäppte Karl-Petter med min kamera igår. Plastgrisarna, det var en present från Martin till Karin, då hon gillar "Kasta gris"-spelet!



Gårdagens favoritbild kommer här. I morgon återvänder vi till Halmstadsstugan- och planerar faktiskt att stanna över minst en natt.

Därmed var det stopp i flödet för denna gång! Och sannolokt några dagar framöver!


16 kommentarer:

  1. Oj, oj, oj - stor igenkänning här.
    Hoppas att det är ok att jag delger dig hur mina tankar går numera.?

    Säg den behandling jag inte har genomgått, säg den träning som jag inte har genomgått....
    Jag tyckte att behandlingen jag fick hos min kiropraktor var helt ok, den hjälpte till när det var som värst i ryggen.

    Men den absolut största effekten blev när jag började träna på gym. Först 10 veckor på rehabklinikens gym och sedan vidare till ett vanligt.
    Jag har verkligen varit skeptisk till att just det skulle vara lösningen.
    - Jag kan inte träna, jag är så stel.
    - Jag kan inte träna med den här smärtans o.s.v.

    Mjuka lugna träningsformer som yoga och qi-gong har däremot fungerat att genomföra men inte "botat" grundproblemet. Att inte kunna gå utan smärta, att vara som en 100-åring på morgonen.

    10 veckors löjligt försiktig gym träning på rehab:en. Två gånger i veckan utan undantag och redan då, efter de veckorna så kände jag en liten förbättring i kroppen och som bonus även i sinnet.

    Efter några månader på gymmet 2 - 3 ggr/veckan, så var jag i stort sett smärtfri.
    Vilken lycka!
    Tacksam över att kunna gå, att kunna stiga upp ur sängen utan stelhet, att känna mig som en normal 63-åring. Nåja. ;)

    Att jag kunde vara så ihärdig och aldrig komma med ursäkter för att inte gå till gymmet, det trodde jag knappt om mig själv. Jag är ju inte så tålmodig precis.
    Men att må dåligt och sedan få må bättre, det ger världens bästa motivation.

    Summa summarum: Jag har rört på mig på många olika sätt och aldrig uppnått någon förbättring i muskler och leder men just gymträning var tydligen min grej. Det/Jag fixade mina problem.

    Tror att träning är ett superbra botemedel mot det mesta - det svåra är bara att hitta det som VERKLIGEN hjälper individen.

    Over and Out! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för att du delger. Antar att du har ett speciellt program att jobba efter. Tänker börja på gymmet här k Grimsås, efter sommaren. Har ju varit stängtnästsn sedan det öppnades... Gäller bara att hitta rätt. Antar att det finns träningsprogram på nätet.
      Tack för din kommentar. Bör nog ingå i gruppen av vårdgivare.

      Radera
  2. Jag tror ingen är bättre än den andra. Allt beror på problemet man har. Min förra massör var dessutom osteopat. Tyvärr jobbar han inte inom de branscherna längre.
    Ha en bra kväll

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror ju ändå på det han gjorde....han behandlade iaf. Vilket jag inte anser den medicinska vården gör, vad det gäller vanliga, ofarliga, men smärtsamma åkommor...

      Radera
    2. Det är nog det viktigaste av allt. Att man själv tror på behandlingsformen.

      Radera
    3. Eller att man inte blir sämre. Vilket jag blev efter akupunktur. Eller kanske jag skulle blivit det ändå!

      Radera
  3. En lång kommentar försvann. Skönt att du testat annat och att det känns bra. Roligt att Karl Petter gillar att ta bilder och bra blev dem ju också.
    Ofta säger den medicinska vården "det kan vara"....DE måste ju veta innan de kan behandla. Har testat kinesisk medicin och akupunktur och de kan/får ju sätta nålarna på andra ställen än de som har en legitimation. Tycker nog att min rygg blivit bättre med kombinationen regab med sjukgymnast två ggr/vecka och träning hemma samt den kinesiska behandlingen-
    Härlig sista bild på barnbarnen.
    Önskar dig nu fina dagar i stugan.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tråkigt att kommentarer försvinner! Glad att du försöker en gång till.
      Finns nog behandlingar som passar bra för en och sämre för en annan.
      Hade testat akupunktur tidigare. Men just kombinationen av halvt utläst inflammation och nålar, det var nog inte så bra. Men det är bara min gissning!
      Kul när de tre får några dagar tillsammans i bland. Ava är killarnas enda kusin...Kram!

      Radera
  4. Vilken härlig bild på barnen:-)

    Känner igen din "sjukdomslista" eller rättare sagt din "åtgärdslista". Har precis samma erfarenheter av de olika yrkesgrupperna, men har inte testat osteopaten - än. Sedan är det ju också så att nåt som man "odlat" i flera år/månader inte blir bra på en dag. Tålamod är inte min styrka heller...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får utrusta oss med det! Nu ska jag ha en månads tålamod och hoppas på att det iaf inte blir sämre!

      Radera
  5. Jag tycker det är både klokt och strongt gjort av dig att testa olika behandlingar som olika yrkesgrupper erbjuder. Håller med dig om att läkare är sämst på att erbjuda hjälp. Man tittar lite, röntgar, tar lite prover och ordinerar värkmedicin. De flesta värkmediciner kan jag inte äta pga att de krockar med blodförtunnande, blodtrycks och blodproppsmediciner. Alvedon är det enda tillåtna o dem kan man knapra dussintalet utan effekt. Önskar dig trevliga stugdagar/Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så. Jag har tagit medicin som krockar med blodtrycksmedicinenen. Händer inget som jag känner av...
      Blev förvånad över hur mycket bättre knäet blivit idag! Hoppas att det håller i sig. Kram!

      Radera
  6. Det låter väl som ett bra alternativ att låta olika yrkesgrupper visa på vilket vis de kan förbättra hälsan. Min egen filosofi är att jag vill ha en diagnos ställd av en läkare som grund och därefter skulle jag vara redo att testa olika alternativ. Samtidigt så får det ske med viss försiktighet har vi eller Husse lärt sig. Han har återkommande problem med ett knä och fick en remiss till friskvård på vårt gym. Konsultation av PT ingick och efter första besöket blev hans knä sju resor värre. Alternativa behandlingar ses inte alltid med blida ögon av läkarvetenskapen men många är väl beprövade och ska absolut inte förkastas. Hoppas att gårdagens besök hos osteopaten ger god utdelning.

    Kram och god tisdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Betydligt bättre idag. Hoppas att det håller.
      Läkarvetenskapen är ju klart bäst inom alla invärtes sjukdomar. Men just muskler och skelett är en andra professioner bra på.
      Synd att inte alla är lika väl sedda.
      Ha det gott!

      Radera
  7. Hoppas detta hjälper. Sitta still är inte bra för några åkommor. Minns när lillebror med fru var med om en allvarlig bilolycka, blev påkörda... sjukgymnasten kom till intensiven redan första dagen och började försiktigt dra i honom... Vid födsel förr i tiden skulle man efteråt ligga STILL i sängen några dagar... så är det inte i dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rörelse av alla slag är viktigt! Sen får man väl anpassa det till hur man förmår att röra sig. Ha det gott!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas