måndag 6 mars 2023

Nya vyer

 Måndag, det är lika med gym. Tidig förmiddag. Tanttid! Även om jag var ensam i lokalen i nästan en timme, så träffade jag IM när jag kom, och IL när jag nästan var färdig.  Ja, inte färdig...men klar. Var faktiskt en mystisk man inne en stund också... iklädd keps och överdragsjacka, frenetiskt tuggade på tuggummi. Gick i trappmaskinen, långsamt, någon minut. Såg helt färdig ut. Inte klar, utan färdig... Lyfte en skivstång några lyft, satte på en konstigt handtag...alldeles för stort... och drog ett par gånger i roddmaskinen.... Sen gick han! Dubbla känslor. Gott när han gick...för han ( fördom) var lite svartmuskig( antagligen ett förbjudet ord) och något  ( fördom) lite läskig. MEN, det är lite Gott att inte vara ensam på gymmet...  man vet ju aldrig vad som kan hända 69-årig tant...


Gott väder. Växlande molnighet. Lika bra att ge sig ut på promenadrunda direkt. Innan det drar ihop sig till ( aviserat) oväder. 

En runda i närområdet är ju inte fel. En runda på fält och i hagar. Spanade in ett älgtorn på håll. Tycks ha blivit lite besatt av dessa träbyggen. Ville kolla namn och nummer. Ingetdera fanns på denna träskapelse. Konstigt!


För att komma till hagen en bit bort, fick jag krypa under taggtråd. Bra träning, ta sig upp och ner från marken. 

Gick genom hagen till den gamla transformatorn. ( Inspiration fådd av Barbro och Tony) Vad kunde dölja sig bakom den vackert böjda haspen?


Tomt! 

Alla de gamla "elgrejerna" var borta. Vågade mig inte uppför stegen...men sannolikt var det barsopat även på ovanvåningen.


Bara lite porslin kvar. 

Gissar att denna transformator skötte om hela byns elförsörjning.  Har en svag minnesbild att den var i bruk då jag flyttade hit för 43 år sedan. Kommer väl ihåg alla ledningar som ledde ut från byggnaden.


Ett minnesmärke från en tid som var. Börjar tyvärr falla sönder så smått i brädfodringen. Vem tar hand om gamla byggnader? Ingen...


Visst är det lite kul att gå genom närbelägna, men sällan besökta, marker. De välbekanta husen kommer i helt nya perspektiv, nya vyer öppnar sig för ens hemmablinda ögon.


En is, lagom för en person... kanske två.. låg redo. Om jag inte minns fel, så åkte maken och hans bror skridskor här, då de var barn. De blev inga större skridskoåkare/hockeyspelare.  Förståeligt.

Fortfarande mycket blå himmel. Men makrillsmolnen hopar sig. Nederbörd på gång!

I morrn kommer snösmockan med stort S. Funkade att ställa in "mormorstisdag". Känns så där att köra 6 mil, enkel väg, när det är gul-orange varning utfärdad ...och vi dessutom har en alldeles ny bil, som bara har sommardäck på. För även om man vet att vintern inte är slut i mars, så hoppades man på att det inte skulle bli värre väglag än att det skulle funka 

Sannolikt nya vyerna i morgon igen. Snölandskap! Ingen vy man önskar att se... men heller inget man kan påverka 


24 kommentarer:

  1. Oj! Där hoppade jag till! Sommardäck! Och gulorange varning. Då dår du ta det väldigt försiktigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tokigt! Men vi hämtade bilen för en vecka sedan. Trodde ju att bra sommardäck skulle räcka...//Anna-Lena

      Radera
  2. När så är så ska en säga vad en tycker - och jag tycker om det jag läser och ser i bilderna - i första delen med klar men inte färdig och resterande härlig text - gubben i keps - myskos man ... ja, jag brister ut i skratt - du leker med orden på fullt allvar - så uppfriskande! Därtill får jag en syn för ögat där en kvinna alltså kryper under taggtråd för att komma dit hon vill👏👏
    Dagens ordros 🌹till dig

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, tack! Är väl en skriftlig ordbajsare! Kram! //Anna-Lena

      Radera
  3. Kul att du gick närmare (och in i) transformatortornet. Det tackar jag/vi för. Ofta så är det bara det där "porslinet" som finns kvar att rikta kameran mot.
    Känner igen mig i den där fina ;) isbanan. Precis likadant var det för mig och mina syskon, vi åkte runt på små områden av is, på en sankmark. Ingen av oss blev heller inte några skridskoproffs.
    Tack för ett uppiggande inlägg Anna-Lena!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, tack! Hade också en liten is 500 meter nerför backarna i Backgården. Inga jämnåriga syskon...Inga vänner på nära håll...Så där kunde jag vara min egen isprinsessa! Kram!//Anna-Lena

      Radera
  4. Trevligt inlägg. Tyckte stycket om träningen var riktigt kul. :-)

    SvaraRadera
  5. Ordet svartmuskigt var helt nytt för mig. Googlade. Ja, det kan nog vara så att "folk" i vår ålder har fördomar inbyggda. Själv skäms jag alltid när jag tänker så. Gissar att du gör detsamma...
    Kul att du går i Tonys och hans frus fotspår. De har nämligen en otrolig näsa för annorlunda fotomotiv där gammal industri och rost ofta är med. Någon måste ju äga den gamla transformatorn. Gissningsvis ett lokalt elbolag. Om du är tillräckligt nyfiken är det ju bara ringa och fråga.
    Vi får skitvädret först på onsdag. Inget jag ser framemot kan jag säga. Ska väll "preppa";-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man funderar ju på vad som är ok eller ej Svartmuskiga män var ofta bovarna i ungdomsböcker förr.
      Ska försöka luska lite i vem som äger den fina byggnaden.//Anna-Lena

      Radera
  6. Låter som en bra dag och jag skuttade med dig i bilderna tillsammans med mina kryckor, men från min upphöjda fåtölj.
    Ordet "svartmuskig" vet jag att det var i bruk förr. Idag är det kanske inte lika vanligt. Men kan inte tycka att det förr var direkt negativt laddat. Men det var då det.
    Men förstår att du reagerade när huvudsyftet för mannen del inte verkade vara att träna
    Mycket att titta på under din promenad och lite vårkänsla fick jag allt.
    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men nu kommer vintern tillbaka! Huvaligen! Tråkigt! Svartmuskiga män var ju ofta bovar i vår ungdoms böcker. Kram !//Anna-Lena

      Radera
  7. Du får ju inte ens köra då, om det skulle bli snö. Svårt att tro det, men molnen börjar dra in.
    Häftig byggnad, kul att du tittade in. Det är synd att ingen tar hand om sådant.
    God kväll! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. I morrn får vi hålla oss hemma. Nu kunde dotter och svärson dela på "vår" tisdag.Hade åkt ner i kväll annars, och kört hem på onsdag.
      Hoppas att det är "vargen kommer" över det här ovädret. Har varit det ganska ofta! Ha det gott! //Anna-Lena

      Radera
  8. Vilken fin transormatorbyggnad, ser inte ens rutten ut. Visst hittar man spännande grejer hemmavid, hemmablind är ett uttryck som ofta stämmer, sen går man där med någon vid sin sida som märker en massa man själv aldrig tänkt på. Jag kommer att ha ett gym ett stenkast bort efter flytten, men, jag gillar ju inte gym-maskinerna, skulle behöva en spark i baken.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spark på dej! Man mår bra av att träna musklerna lite grann
      Får försöka hitta lite nya perspektiv här i närområdet. Ganska så kul! Kram!//Anna-Lena

      Radera
  9. Den gamla haspen är vacker , porslinet och fönstret. Jag gillar sånt där...Hoppas att någon tar hand om byggnaden och gör den till ett historiskt minnesmärke? . Vilken måndag förmiddag du gjorde dig och samtidigt tog du väldigt vackra foton! Tack Anna-Lena!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och nu vräker snön ner därute. Inga upptäckarpromrenader idag, inte! Kram//Anna-Lena

      Radera
  10. Ja ordet svartmuskig känner jag igen från förr. Det förekom nog i deckare man läste. I övrigt kändes det att du inspirerats av Barbro. Och dina bilder, speciellt den nedersta tycker jag är fantastiskt fina. Jag anar att snösmockan kommit till er nu. Här väntar vi på den. Den klarblå himlen har nu börjat täckas av molnskyar. Alldeles vindstilla var det i morse ... lugnet före stormen kanske.
    Oj, sommardäck, men förståeligt i och med ny bild. Då gäller det att låta bilen stå. Var nu riktigt försiktig i snöstormen!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, idag får bilen stå. Ska ut och detta om en stund. Får nog bli tre-fyra gånger idag. Så tråkigt att gårdagens finväder skulle görbytas i detta tråkiga! Kram//Anna-Lena

      Radera
  11. Det finns mycket i denna tid som är fel att säga, uttryck som använts länge blir plötsligt "fula", ord som var vanliga förr, tabu. Ja, så det kan bli.
    Men, den där mannen, jag skulle också ha blivit fundersam, han passade ju på något sätt inte in i sammanhanget. Bra att vara på sin vakt i alla fall.
    Håller verkligen med dig om detta med att utforska omgivningar, mycket intressant kan det bli.
    Usch, för detta oväder som ska drabba oss i södra delen av landet. Här i östra Svealand ska det tydligen bli en orange varning också. Fint att du ställde in, att köra med sommardäck är inte bra då det blir snöstorm.
    Ha det bra och kram från Wiolettan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blev inte så farligt hos oss. Har skottat undan en dm lätt snö. Nu är det uppehåll.
      Ja, det där med ord är verkligen inte lätt. Speciellt som folk är mer än lättkränkta i dessa tider. Kram!

      Radera
  12. Visst upplever man saker olika när man ser dem från annat håll. Oftast går jag mina promenader på ett håll men går jag motsatt riktning så ser jag helt andra saker. Mycket lätt att bli hemmablind.
    Stegen skulle jag också avstått om jag var själv. Vem vet hur stadig den är...

    Här blåser det som bara den och det regnar så smått. Då och då kommer en snöflinga men mer än så är det inte och jag hoppas det stannar vid det. Hoppas mormorstisdagen blir som planerat och att vägarna är farbara. Tveksamt om jag hade kört så pass långt med sommardäck... Jag hade nog avstått.

    Önskar en fortsatt fin tisdag!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mormorstisdag blev inställd. Man kunde lösa det med killarna utan oss. Hade inte velat ge mej ut idag. Trots stor och tung bil!
      Har kommit drygt 20 cm. Två skottningar utförda! Dagens motion! Kram//Anna-Lena

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas