lördag 8 juni 2024

I valet...

 .. och kvalet.

Eller så mycket kval är det väl inte. Men en massa val. Har  ni tänkt på hur många val man gör varje dag.

Ska jag ta på långbyxor eller behålla "tiocentimeterunderknäbyxorna" på under dagens promenad? Ska jag förresten ta någon promenad, med tanke på att det kommer skur efter skur och är tretton grader i luften? Ska jag göra den sista av terminens lektionsplaneringar eller läsa ut boken jag håller på med? Ska jag hälla i lite rödvin eller lite mellangrädde i såsen till pannbiffarna? Ska jag blogga idag... eller vänta tills i morgon?


Resultatet av den senaste frågan ser ni här. I övrigt blev det regnpromenad i kortare byxor än långbyxor ( jag är väl som en gammal höna, jag har inte mycket blodkärl kvar i underbenen, så där fryser jag inte). Terminens sista planering gjordes ( jo, jag ska fortsätta med musikundervisning även nästa läsår) och det blev en skvätt mellangrädde i såsen. Den smakade alldeles utmärkt.

Det går väl an att välja mellan två saker. Men i dagens samhälle finns det massor av val för samma sak. Jag kommer i kval, varje gång jag ska välja en eller två smaker av Riccardos italienska glass, när vi är i Halmstad. Ändå brukar det bara finnas sju-åtta smaker att välja bland.

I morgon är det val. Man kan ju tänka; vad betyder min röst i bland alla röster i stora EU? Men vad skulle hända om alla tänkte så?

Har gjort  både Aftonbladets och SVTs valkompasser. Mest för att kolla om det verkligen stämmer att jag ska rösta så som jag tror. Det gör det. Men det är inte lätt ändå. Det finns fyra partier i det laget jag håller på... ingen valhemlighet här.. de är rödgröna. Det knepiga är att i båda undersökningarna så hamnar alla de fyra partierna  på nästan samma höga resultat.  Vilket gör att jag ändå utstår ett mindre kval... vilket ska jag rösta på? Maken har meddelat vilket han ska rösta på. Alltså går det partiet bort., Vi behöver ju inte lägga våra röster på samma parti. Sen vet jag ju att de olika partierna kommer att hamna i olika grupper i det stora Europaparlamentet. Så då gäller det alltså att tänka efter: Vad är den viktigaste frågan för mej? Jo, den fråga som borde vara viktigast för alla. Miljö och klimat. Är det då självklart att det grönaste partiet ska få min röst?  Får göra det slutgiltiga valet i morgon...

I valet att plocka in denna blomma till buketten på köksbordet eller ej, så väljer jag att låta bli.  Vallmo-växter tappar så snabbt sina kronblad. Jag fick fröer till denna växt av en bloggvän, för många år sedan. Hon bara försvann från cyberrymden. Tänker på henne varje sommar, och undrar vad som hände. "Dammsamlare" kallade hon sej. Någon som känner igen och vet något?

18 kommentarer:

  1. Tänkte inte rösta med gick och gjorde det i alla fall. Jag har hoppat hit och dit genom åren. Denna gång avgjorde en person i veckans EU-utfrågning. Den personen väckte något igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra att du röstar. Borde alla göra! Förstås..

      Radera
  2. Tänker som du, viktigaste frågan för mig är också miljö & klimat.
    Ibland kan jag tänka att jag ska strunta i att rösta, men jag har fortfarande röstat i alla val från det att jag fyllde 18 år. I slutändan är det tanken om att det är en viktig sak för alla fria medborgare - att rösta, som avgör.
    Nu när vi bor precis vid biblioteket och förtidsröstningen där, så vore det ju nästan skamligt att inte traska iväg de 100 stegen dit bort.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska bege mej till bygdegården I Grimsås i morgon. Lagom att cykla... men blir nog inget cykelväder.

      Radera
  3. Jag har redan röstat.
    Miljö- och klimat är den viktigaste frågan för mig också. Och precis som för dig så hamnade de fyra rödgröna partierna högst när jag gjorde valkompasserna. Det känns så bra att se att de andra pertierna hamnar längst ner. Och SD allra nederst. Liksom svart på vitt hur jag tänker...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis! SD längst ner. Men i stort ganska stor skillnad på de fyra rödgröna och de tre blå. De senare har ju dessutom blivit gravt missfärgade av det otäcka bruna...

      Radera
  4. Du står i valet och kvalet om man säger så. Du brukar göra betydligt fler val än jag, så jag försöker ha så få val som möjligt. Det blir lättare så.
    EU-val. Gjorde som du och hade tre partier överst med bara en poäng mellan dom. Men som jag skrev förut så vet jag inte vem/vad jag röstar på i EU-parlamentet och då avstår jag hellre.
    Här kom det en riktigt rejäl skur som varade i fem minuter. Men 16 grader - så behöver jag inte välja mellan trekvartsbyxor och jeans - det sistnämnda är givna om det är så "kallt".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är lite tjurig... "vägrar" långa byxor på sommarn.Om jag inte ska ut i skogsterräng. För då är det långbent och långärmat som gäller

      Tror att det är viktigt att alla röstar. Ja, kanske inte om man tänker rösta på SD. Då kan man avstå. God kväll

      Radera
  5. Ja, det är många val en ska göra och det dagligen.Vad gäller EU valet så har jag gjort "valkompassen ett par gånger" och resultatet blev lika. Och det stämmer bra med mina åsikter. Har läst på en hel del, men visst är det svårt. I en hel del frågor som rör Sverige tycker jag inte EU ska bestämma . Visst är miljö och klimat viktigt men utan mat och vatten överlever vi ju inte. Att sedan inte Sverige kan bära hela klimatansvaret i världen utan måste delas är också viktigt.
    Har röstat i god tid.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klimat och miljö bör ju vara en stor fråga för hela EU. Och här bör man ju kunna göra något tillsammans...Inte bara fadtsatta kapsyler..Mat och vatten... det är en fråga om klimat.

      Radera
  6. Du undrade vem Dammsamlare var eller tagit vägen. Gå in på hennes blogg och klicka på Om mig och där får du upp hennes facebook, klicka på den ikonen så hittar du Maria Bromander.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Nu har jag hittat henne. Och skickat en bild på de vackra vallmorna som växer lite varstans i vår trädgård.

      Radera
    2. Kollade din blogg och fick ont magen....

      Radera
    3. Ojdå, det var ju synd att du fick ont i magen. Får hoppas att det går över.

      Radera
  7. Ja milda makter så många val man ställs inför varje dag. Och ofta krävs ett snabbt beslut. Jag har också gjort valkompassen och det blev som jag trodde. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra när det stämmer. Och nu har jag röstat.

      Radera
  8. Visst blir man trött av alla val hjärnan måste hantera varje dag! För min del handlar det ofta om Vad ska jag äta till middag? Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade nog sex olika soppor att välja bland, då jag åt skollunch idag. Restmat. Valde fisksoppa. Den var god.

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas