måndag 12 oktober 2009

Ängsliga älgar

En sådan underbart vacker dag. Igen. Var ute och avlossade ett antal skjutningar med kameran när jag kom hem i eftermiddag.

En sådan förskräcklig dag för den som är född till älg. Ändlösa kolonner av skrikande och skramlande tvåbeningar, attackerande och stressande, än från det ena hållet än från det andra. Nä, idag skulle jag inte vilja vara älg.
Precis när jag kom innanför dörren, small ett skott alldeles i närheten. Minst två älgar har denna vackra dag fått sina liv ändade.
Jag är bonnunge, men har ingen jägartradition med från hemmet. C är också bonnunge, tillika gamle jaktledarens äldste son. C har aldrig varit intresserad av jakt. Ska jag vara ärlig, så uppskattar jag detta. Själv skulle jag aldrig med berått mod kunna sikta med ett vapen på ett djur, avlossa skottet, se djuret ta några steg och sedan falla ner - och därefter vara stolt över den bedrift jag utfört.

Men detta med jakt är väl något jag inte förstår.....



Jakt har ju en uråldrig tradition, och det är väl den traditionen som alla jägare för vidare. Fast man har helt andra vapen, än de som fanns förr. Förhoppningsvis mer precisa också, med mindre risk för skadeskjutning. Jag tror också att älgjakten har en stor social funktion. Även om en del kvinnor kommit med på senare tid, så är det männens domäner. Man träffas, man arbetar tillsammans - över generations och "klass" gräns.

Man får uppleva spänning, man får möjlighet att visa sin pricksäkerhet, och man får möjlighet att få stoltsera med en granruska i hatten - bekräftelsernas bekräftelse.


Jag tycker ändå inte om jakten, jag tycker att det är grymt mot älgar och annat djurliv. Någon protesterar - DET ÄR VILTVÅRD! Jag håller inte med, älgstammen är inte alltför riklig här i våra skogar. Någon annan säger -VI STOPPAR EN MASSA TRAFIKOLYCKOR. Jag säger, vi måste få plats både älg och människa- och älgstammen var utbredd innan bilvägar anlades. F.ö. så var det en olycka i vårt område förra året, i samband med jakten. En stressad älg sprang ut framför en lastbil full med glas. Det tog tid att städa upp efter den kollissionen

-MEN DU FÅR JU ÄLGKÖTT, säger en tredje. Jo, vi tar förstås emot köttet som vi är "berättigade" till, skadan på älgen är ju redan skedd.Men det är årets tråkigaste arbete, det när man ska ta till vara köttet och måste ägna några timmar att skära i senrikt älgkött.

Fyra dagar kvar på älgjakten. Om jag vore älg, så skulle jag gå och gömma mig långt, långt in i den otillgängligaste skogen. Ligga platt på marken och hoppas på att alla tokiga, ropande, skrikande och skramlande tvåbeningar inte ser en.

2 kommentarer:

  1. Bättre att skjuta med kameran! Var med i drevet någon gång i min ungdom. Maken gick jägarskolan men har aldrig skaffat vapen. Numera arrenderar vi ut jakten till de som är genuint intresserade. Har inte sett så många älgar i år. Rådjur däremot är det gott om. Såg ett tiotal när jag åkte hem en kväll.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas