torsdag 2 maj 2024

Finn fem fel!



 

Ja, ett fel är ju förstås att jag stod i en annan vinkel än vad jag gjorde en gång i mitten på åttiotalet, då jag tog bilden som sedan blev en tavla. Tavlan påminner mej varje vår, om hur mycket vitsippor det fanns i hagen förr i tiden. Det har blivit  betydligt färre sippor med åren. Till min glädje upptäckte jag dock att det fanns en hel del vita öar även idag. 

En skillnad är det dock jämfört med när tavel-bilden togs. Då fanns gott om vitsippor även i skogsvägens mittfåra.  Undrar om minskningen av sippor beror på att en del träd är nedhuggna. 

"Lärde" mig f.ö. på no med fyrorna förra veckan, att mängder av vitsippor utgår från en rot. Ungefär som äppelblom på ett äppelträd. Fast stammen är under jord.

( Jo, jag har målat tavlan. Gick en kurs för ungefär 35 år sedan. Oljemålning. Så KUL. Det blev bra, trots att jag egentligen är kass på att måla/rita. Har många gånger tänkt att återuppta målandet. Borde ta tag i saken... för att det är så kul och så rogivande. Olja är bra, för det är bara att låta det torka, och sedan måla över det som inte är nöjd med).

Kanske den ensamme domherre-herren spanar efter sin fru. En domherre-hona flög nämligen, med full kraft, in i fönsterrutan i köket för någon vecka sedan. Maken gick ut och kollade hur det gick, och det hade inte gått bra. Känns så sorgligt, då domherrarna kommit fram parvis hela vintern....

Vet inte om det är något "fel" på mej, men jag kan inte tänka mig att ta i något djur med fjädrar på. Det går bara inte. Måste jag, så får det bli med en handduk , eller ett tjockt papper  emellan. Samma gäller f.ö med möss, Men det är nog vanligare med mus-fobi än med fågelfobi.  Ornofobi, med ett "finare" ord.  Fast det gäller flygande fåglar också.... det är jag inte speciellt rädd för. Skulle vara intressant och höra om det är fler som är så "modiga" som maken och med lätthet lyfter i en skadad fågel.... Eller som Karl-Petter, som går och bär på familjens hönor...


Insåg att det var för varmt på altanen, då jag satte mig där efter veckans jobbdag. Lika bra att ta en promenad. Plus 23 grader, sol/soldis och ganska kraftig vind.  

Det går fort fram vad det gäller växtligheten. Violerna stod i full blom.

 
Liksom kabbelekan. En märklig växt, som växer där det strömmar vatten om fötterna/rötterna på den.


Citronfjärilhonan tar för sig av den sista nektarn, i den snart överblommande sälgen. Ser att den har sällskap av en insekt av släkte fluga.

En fin promenad.  Inte alls fel att röra på sig, trots att luften är full med pollen ( blir lite påverkad) och att man blir lite extra trött av den ovana, men välkomna, värmen.

14 kommentarer:

  1. Din tavla är verkligen fin!
    Just i år tycker jag vitsipporna är massor! Och stora, höga är de!
    Här har varit riktigt kallt i vinden idag, men hittade man lä var det väldigt varmt. God kväll! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns massor av dem detta år. Men mindre än förr i "min" hage..

      Radera
  2. Du har målartalang! Tavlan är ju jättefin. Vad väntar du på - ta upp måleri igen!
    Vad gällerfåglar, möss och ärligt talat alla djur så har jag samma obehagskänsla som du. Ogillar fjädrar och skulle aldrig ta i en fågel med bara händerna. Märkligt egentligen, då jag är uppväxt med hönsgård och som liten 6-åring inte drog mig alls att bära runt på favorithönan.
    Härligt med sommarvärme hos dig. Här var det 15 grader i skuggan och blåsigt, men fjärde dagen i rad med sol, så jag klagar inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ju varit med och nackat hönor. Såg mormor och mamma plocka dem. Tror dock aldrig att jag tog i en höna då heller. Hemskt med fjädrar.

      Nja... målartalang. Tack iaf. Det är väldigt rogivande att måla.

      Radera
  3. Häftigt med tavlan! Nu har vi det varmt, över 20 grader, allt blommar 🙂

    SvaraRadera
  4. Härlig försommarkänsla

    SvaraRadera
  5. En riktigt snygg målning! Tycker absolut du ska ta upp ditt målande!
    Massor med blåsippor tidigare och nu massor med vitsippor. Såå vackert i naturen nu!
    Jag har inte några problem med att ta i fåglar med bara händerna ... och inte i möss eller ormar heller (ja, giftiga ormar aktar jag mig för såklart)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår inte varför jag "ryggar tillbaka" bara jag läser ditt svar....

      Radera
  6. Tänk att det där trädet fortfarande står kvar, bara lite "beskuret". Fascinerande tidsdokument och väldigt lätt att känna igen stället trots alla år.

    SvaraRadera
  7. Finn fem fel- Jag saknar både grinden och den stora stenen, sen saknas det två grenar på trädet, om de har blåst av eller blivit avsågade syns inte. Men jag hittar inte det femte felet.
    En mycket fin tavla, tycker jag .
    Ha en fin dag! Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många träd som är nedsågade. Stenen finns kvar, längst ute i vänsterkanten. Bra jobbat!

      Radera
  8. Stenarna är flyttade.. det ser jag nu

    SvaraRadera
  9. Jag tycker tavlan är jättefin så varför inte ta upp den hobbyn igen. Det är smart med olja för man kan bara måla över. Då är det värre med akvarell för där finns inte en chans att göra om och göra rätt.
    Här har vi vanligtvis ytterst sparsamt med vitsippor men i år är de fler vilket uppskattas. Jag har sätt dem på flera ställen men vissa vårar är här inga.

    Önskar en god fredag nu!

    Kram

    SvaraRadera
  10. Har testat akvarell. Katastrof. Allt rinner ihop för mej.
    Otroligt mycket vitsippor här i år! Är nog, som du säger, olika ftpn år till år. Ha det gott.Kram

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas