måndag 6 maj 2024

Selfie om jobb

Veckans selfie handlar om jobb. Om förra veckans tema blev lite väl djupt och  personligt, med negativ klang, så kommer denna selfie att, kanske bli personlig, men enbart positiv. 

Här kommer klimakteriehäxans frågeställningar:


1. Hur tidigt i livet visste du vad du ville bli? 

Redan innan jag började skolan, så visste jag att jag ville bli just "fröken". Något jag höll fast vid under hela skolgången, fram till gymnasietiden. Då var det journalist eller möjligen präst som låg närmast till hands. Sökte in på journalisthögskolan i Göteborg. Kom till andra intagningsomgången. Men sen tog det stopp. Den religiösa övertygelsen försvann också. Tanken på läraryrket dök upp igen. Efter en termins uppehåll efter gymnasiet, jobb som barnflicka, så kom jag in på lärarhögskolan i Jönköping. Nyss nitton år fyllda. Och tänk, femtiotvå år senare, så har jag fortfarande en fot kvar (timanställning) i skolans värld. 

2. Fanns det en förebild som påverkade ditt yrkesval? 

Egentligen inte!

 3. Har du fått sparken någon gång? 

För en utbildad mellanstadielärare, så har det alltid funnits jobb. 

Men jag har fått en skriftlig varning. För att jag sa/skrev sanningen. 

 4. Hur ofta har du bytt jobb? 

Har aldrig bytt jobb. Mer än att jag sommarjobbade i brödbutik under  gymnasietid och lärarhögskoletid.  Har bytt skola ett par gånger. Fast bara bytt kommun en enda gång. Från Borås ( en enda termin) till Tranemo (48 år). 

 5. Skulle du välja samma yrke igen om du fick chansen?

Ja! Bästa jobbet som finns. Men jag skulle testa att jobba på högstadiet också, inte bara med elever från åk 3 till 6.. Ett alternativt yrkesval finns för mej: Kemist/kemiingenjör.

 6. Skulle du rekommendera unga att gå i dina fotspår?

Inte alla. Man måste ha en viss personlighet för att passa i lärarjobbet. Ha förmåga att ta tag i saker, vara flexibel och både kunna sätta ner foten och lyfta på den. Jag önskar att många unga, med rätt förmågor skulle välja lärarjobbet. Det ger SÅ mycket.


Var tvungen att leta fram denna underbara bild som en tjej skrev, då de fortfarande fanns "svarta tavlor" i skolans värld.


21 kommentarer:

  1. Du hittade din plats och blev kvar länge, kanske entusiasm, eller osäkerhet med något nytt...? Jag gillade jobba med högstadieeleverna, man lär sig mycket, även gymnasiet.
    Här var lärare "tvungna" att byta kola för att få bättre lön, sonen fick 7 nya lärare i 9:an, inget vidare för eleverna, lärare som inte kände dem när man skulle söka till gymnasiet.
    Spännande om du skulle valt teologispåret.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har testat mycket inom skolvärlden. Det mesta har gett nya synvinklar. Och roliga resor. Jag har trivts/trivs !

      Radera
  2. Lärare är så otroligt viktiga! Bra lärare kan betyda allt för framtiden, tror jag. Härligt att du visste vad du ville och att det fortfarande funkar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det blev säkert både bättre och mera tryggt än med en journalistutbildning .

      Radera
  3. Så roligt att få läsa ett riktigt positivt inlägg om läraryrket.
    Senast idag tänkte jag; hur ska någon vilja bli lärare, med allt negativt som rapporteras om från skolans värld.
    Tack för en upplyftande "rapport" Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns en del lärare som inte passar i skolans värld. Sen är det inte lätt att stå sig mot föräldrar idag. Speciellt om man är ung.

      Radera
  4. Kul att du så tidigt visste vad du ville bli . Håller med, läraryrket är inte för alla. Svarta tavlan bilden , underbar, kul att ha kvar .
    Det finns många som bara älskar skolan, och en del som kommer på det lite för sent! Jag gillade skolan ,-)
    Måste kännas bra att ha valt rätt yrke, det blir ju många jobbår. Hade önskat att jag blivit fotvårdspecialist, men kom på det för sent! det glömde jag skriva ,-))
    Ha det fint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade behövt en fotvårdare på nära håll. Blir inte av att sköta sina fötter, som man borde...
      Jo, jag valde rätt. Konstigt att man vet när man är 6-7 år...

      Radera
  5. För att jag sa/skrev sanningen. Jo jo den kan var jobbig att höra ibland :) Stå på dig :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många år sedan jag fick varningen. Var i bloggens barndom. Jag skrev " Det märks när två elever är borta från skolan". Har några fiender... En speciellt. Hon läste och anmälde till skolchef...

      Radera
  6. Kul att läsa dina tankar om yrkesvalet och känner delvis igen mig. Har juockså ett förflutet i branschen.
    Först gymnastikdirektör, sedan mellanstadielärare med extra fokus på matte och svenskdidaktik som gjorde mig behörig att undervisa från klass 1-6. Kompletterade med speciallärarutbildning och sedan sv, so, eng så att jag blev behörig att undervisa på högstadiet. (Detta inom kommunens fortbildningsprogram, så även min utbildning till speciallärare.) Läste också in svenska som andra språk.
    Valde först mellan jurist och läkare och kom in på båda utbildningarna. Men valde sedan gymnastikdirektör just för att utbildningen var så rolig. Tänkte jag kunde ta jurist/ läkare senare. Men så blev det inte. Har jobbat som skolledare under några år men inget jag gillade. Har också under lärarbanan varit tjänstledig och jobbat inom resebranschen i många år.
    Och som du hade jag nog gjort liknande val idag. Men i hård konkurrens med jurist och läkare.
    Vad gäller läraryrket så är det ju med det som med många andra att en måste "passa". Lärde mig tidigt att en hade ca 5 minuter efter en entré i klassrummet ( i varje fall för lite äldre elever) att visa vad en går för. Tror det kan stämma ganska bra.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skolledarjobb.. jo visst tänkte man. Och gick en förberedande utbildning.Har sökt någon gång. MEN jag har svårt att följa regelverk, som jag inte själv tror på. Och då ska man inte ha en ledarroll, där det gäller att följa lagar och regelverk.
      Jag har gjort mycket roliga saker.. ibland "on The edge" vad det gäller skrivna och oskrivna regler. Något jag fått kredit för av många föräldrar.
      God eftermiddag!

      Radera
  7. Har alltid sagt att läraryrket, läkaryrket och jobb som sjuksköterska är inga jobb, det är kall. För dessa jobb måste man ha "talang" och en viss hängivenhet som man inte behöver i kontorsyrken. Och du är ett levande exempel på det.
    Det är så kul att du efter så många decennier fortfarande brinner för yrket och dessutom kan rekommendera det till ynre.

    SvaraRadera
  8. Man behöver nog talang... och noggrannhet..för kontorsjobb. Noggrannhet är inte min styrka..

    SvaraRadera
  9. Jag har aldrig heller ångrat mitt yrkesval utan har trivts väldigt bra. Jag skulle rekommendera yrket men vet samtidigt att alla inte är rätt personer för det. Mer än någonsin gäller det att vara rak och tydlig och ha goda ledaregenskaper. Dock var mitt val inte självklart för jag läste 3/4 av juristlinjen också. Skulle jag valt i dag hade jag läst klart den utbildningen.

    Önskar en god kväll nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Modigt att byta efter så långa studier. Låter ändå som du valde rätt och har kunnat ge många unga en bra start.
      Det är så tragiskt för alla, både för de lärare som det gäller och för deras elever, när någon hamnat fel och inte alls är lämpad för lärarjobbet. Många känner, som tur är, att det blivit fel och byter jobb. Rller blir speciallärare/pedagog..Go natt! Kram

      Radera
  10. Så bra att du valde rätt väg här i livet. Själv så hade jag velat utbilda mig till sömmerska, men tyvärr så kom mina sjukdomar och satte stopp för mitt stora intresse, att sy kläder.
    Ha en fin dag! Kram Lisa

    SvaraRadera
  11. Jag har alltid uppfattat dig som en optimala pedagogen! Jag har själv gillat att undervisa, men bara vuxna individer, barn är ju från Mars om du frågar mig. Det är nog tålamodet som tryter hos mig, det behöver man en stor portion av som pedagog. Att det är givande står utom allt rimligt tvivel och jag hoppas det finns gott ommänniskor som dras till yrket även i framtiden, det behöver världen! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns nog två synsätt på optimala pedagogen; Om det häller att engagera sig i eleverna och höra intressanta lektioner, så ja. Stt sköta det administrativa och regelmässiga som lagts på oss mer och mer: Ett stort NEJ!
      Tycker att många vuxna människor är rena pesten.Har ofta undrat hur trevliga och öppna barn, kan förvandlas till egoistiska och giriga vuxna. Kram

      Radera
  12. Trevligt inlägg och så kul att läsa dina svar.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas