fredag 10 maj 2024

På' t igen



Tre år sedan som högerknäet var helt under isen. Kände mig under isen jag också... Vad skulle jag göra, då, när jag inte kunde röra mig som jag brukade. Visst var det märkligt att stadstjejen och asfaltsdrottningen  BP kom med en lösning. "Ge dej ut på mjukt skogsunderlag och orientera". 

Så blev det! Köpte kommunens naturpass och gav oss ut. Det gjorde jäkligt ont att gå ibland... men efter någon månad så vände det till det bättre...och så småningom blev knäet helt bra.

Men vad kul det var att leta kontroller ned hjälp av karta. Och så mycket man lärde dig efter hand. Och så bra man mådde i den stela kroppen, efter att ha rört sig på ojämnt underlag och i kuperad terräng.

Så det blev naturpass X 2 de två följande somrarna.  Och idag var vi på't igen med ny karta, över ett nytt område, alldeles söder om Tranemo.


Fem kontroller blev det idag. Brukar vara ganska lagom. Sammanlagt finns det 30 kontroller att leta upp. Absolut ett bra sätt att ta sig ut på den "nödvändiga" dagliga motionsturen. 



Blev lunch på Glasets hus. Har ett tiotal presentkort, vinster från ett antal vunna quiz på stället.  Idag lockades vi dit av dagens rätt, stekt fläsk och bruna bönor/löksås. Så gott... och inget vi lagar till här hemma. Salladsbordet bjöd på flera godsaker, så här på klämdagsfredagen.


Det hade ryktats om att aktivister, "Återställa våtmarker", skulle komma och gräva igen avvattningsdikena som Neova grävt på Grimsås Mosse. Igår tog C-E och jag en promenad dit... men såg inte en mänska.

Idag har det varit direktsändning i lokalradion från mossen, för idag har man satt igång.

Jag var ju nyfiken och tog cykeln.  Jodå, därute rörde dig ett femtontal varselklädda personer.

Modiga människor, som vågar. Jag skulle nog våga, men jag är alldeles för bekväm av mej. "Aktivisterna" övernattar i fotbollsklubben lokaler. Jag skulle aldrig övernatta på någon plats, där jag inte hade en säng. Luftmadrass eller liggunderlag.. det är jag för gammal och för bekväm för. 

Polisen ( trodde alla var i Malmö) hade tydligen varit på plats och antecknat det de såg. Enligt lokalradions reporter skulle man sedan fundera på om de sett något som var olagligt....🤔😊


Fick ett tips från Hannele om en serie böcker skrivna av Elly Griffiths. Serien handlar om en arkeolog som löser mordgåtor tillsammans med en polis. Jag lånade de två första böckerna i serien förra veckan, och sträckläste böckerna. Idag hämtade jag de tre följande böckerna i serien på biblioteket.  Så nu är det bara på' t igen!


19 kommentarer:

  1. Så bra att du är bättre och fortfarande orkar genomföra orienteringen.
    Jag förstår mig inte på dessa aktivister. Galna människor.
    Trevlig helg! Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Otroliga människor som tror på något och vågar göra något åt det. Tycker jag!

      Radera
  2. Jag minns den tiden (med ditt onda knä) mycket väl.
    Vet ju hur himla mycket det påverkar en att inte kunna använda kroppen på samma sätt som man är van vid. När/om man sedan repar sig så uppskattar man normalläget så himla mycket.
    T blev inspirerad av dig och var inne och köpte sig ett naturpass idag. Nu skall han bara lära sig att använda kompass också. ;)
    Att hitta en bokserie som man blir uppslukad av - det är härligt det.
    Trevlig helg Anna-Lena!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi använder inte kompass. Har glömt hur man gör. Vi går efter kartan och dess symboler. Tog kontroll 1-5 idag. Ettan var lite lurig...
      Visst är man otroligt tacksam när kroppen funkar igen. Var så hemskt att knappast kunna gå till växthuset. Och värk på nätterna. Är så glad över att allt blev bra igen... Lindrig artros...det har de flesta äldre, tror jag. För det var det som röntgen visade. Var väl en infektion som ställde till det. Kram

      Radera
  3. Bra att det finns folk som agerar ,-) hoppas de hinner gräva igen avvattningsdikena. Du gör ju nåot iktigt du också. sprider information här via bloggen och så pratar ni juom det. Det går ju inte att få förstöra hur som helst i naturen.
    Bra med tips, glad att ditt knä har blivit bra. Du är ju ute mycket så synd verkligen om ditt knä hade stoopat dig! det låter himla kul det där att gå och leta efter kontroller.
    God lunch ser det ut som . Och bra med boktips! ,-) det kan man aldrig få för många av, har läst många bra böcker genom åren med tips från bloggar.
    En mysig Helg hoppas jag du får! KRAM Primrose .-)

    SvaraRadera
  4. Tack! Ja, det är roligt... och bra för kroppen ..att röra sig ute i terrängen. Bra med Naturpass, som får ut folk!
    Beundransvärda, de där Aktivisterna, som GÖR något och inte bara pratar.
    Kram

    SvaraRadera
  5. I vissa fall är det bra med aktivister, i vissa mindre bra.
    Skönt ditt knä blev bättre.
    God fredagkväll! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här gör de mer nytta än "skada" God kväll!

      Radera
  6. Hahaha! Tusen tack för länken och visst är det otippat att just jag kom upp med det förslaget. Men det viktigaste är att ditt knä gillade orienteringen och att ni fortsätter med denna roliga motion. Tycker att det känns som en morot att ägna sig åt orientering när man promenerar, för då har man ju ett mål.
    Stekt fläsk med löksås (inga bruna bönor, tack) ÄLSKAR jag. Sällan och på bara några få ställen som man får den rätten och absolut inte på fredagar utan sen serveras på tisdagar, liksom raggmunk...
    Jag trodde också att alla poliser var utkommenderade till Malmö, men bra att åtminstone några är kvar på sina hemmaplaner...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänker att det var Kling och Klang som var utkommenderade till mossen..😁 Mycket märkligt att DU av alla fick ut mej i SKOGEN. Riktiga skogen alltså!

      Radera
  7. Det har stor betydelse på vilket underlag man promenerar så det gäller att välja rätt. Jag tycker det är skönt att gå där det inte är asfalterat utan lite mjukare.
    Stekt fläsk totalvägrar jag för det är absolut inget för mig kan jag säga. Husse gillar det men här i huset kommer det inte in.
    Jag har läst alla Griffiths böcker men tyvärr var hennes senaste också hennes sista. En jättebra serie tycker jag men rekommenderar absolut att du fortsätter att läsa dem i ordning.
    Önskar en fin lördag nu!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, läser dem i ordning. Har förstått att de är ganska många.
      Fläsk steks inte här,.... men är gott att äta ... om det är väl stekt. Kram

      Radera
  8. Härligt, men du gjorde ju en vandringsresa också. Knäna ska man vara rädd om. Min 90-åriga mo hamnade på hemmet sista åren för maken orkade inte... ändå dansade hon hela kvällen på 80-års dagen.
    Griffiths har jag sett mest inspelat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det var du som rekommendera böckerna! Var tror att filmerna finns ..? Går de att streama?

      Radera
    2. Huset vid havets slut är från 1985, sett filmatiserad i svt,
      läste senast Blödande hjärtan av Elly Griffiths, hon är bra, rekommenderar 🙂

      Radera
    3. Läste just den. Ska börja på nästa. Måste kolla om filmen finns Tack

      Radera
  9. Orientera är roligt. Jag känner till Naturpasset och har använt mig av de kartorna nägra somrar. Mitt intresse brukar svalna lite ju längre sommaren fortskrider, av någon anledning. Gissar att det blir så mycket annat då... bad, resor och annat som lockar när allt öppnar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra att ha lite naturpass på relativt nära håll, då det är "halvdant" väder. En variant på att promenera...

      Radera
  10. Kul att ni redan är igång, jag skall försöka komma igång denna veckan.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas