onsdag 2 januari 2013

Lediga letare


 På årets första vardag, medan det fortfarande var jullov, passerade Inga ( forjoi) över gränsen mellan Småland och Västergötland,  för att göra mig sällskap på en geocachingrunda i trakten av Ulricehamn.
Det var ett utmärkt geocachingväder, denna gröna dag i januari.
Årets premiärgömma hittades, efter lite letande, vid den stora varggropen söder om Gällstad. Ett miniträningspass fick vi, på väg till gömman. Det var två tunga backar som vi pustande fick ta oss upp för.
Förutom den sevärda varggropen, så fanns här ett flertal tydliga gravrösen. Detta var verkligen en plats att visa upp.


Vid Kvarnen i Boarp, norr om Gällstad, har jag letat två gånger tidigare, utan resultat. Den ena gången var det fullt med folk, så det var väl inte riktigt läge att leta ordentligt, men gång nummer två var det folktomt, men jag tänkte aldrig att gömman kunde vara där den verkligen fanns. Den hade helt OK koordinater och en helt OK hint... men det gäller ändå att tänka i lite andra banor. De gjorde jag idag... och fann utan större svårighet den lilla lådan.


 Smältvattnet gjorde att åarna - det finns två delar av ån här vid kvarnen - brusade högre än någonsin.
En verkligt sevärd plats, det är Boarps Kvarn. Om man inte är geocachare så kan man passa på att äta våfflor här när man firar "Gällstadsdagarna" i mitten av augusti.


Ville visa Inga stora Sjögunnarsbo sanatorium. Denna stora gamla sjukvårsinrättning, som sannolikt kunnat användas till något, om någon vågat ta hand om det gigantiska huset, när landstinget inte ville använda det länge.Inga hittade snabbt den enkla gömman.


C-E och jag har varit och letat i den gamla järnvägstunneln ( numera cykelväg) mellan Marbäck och Ulricehamn vid tidigare tillfälle. Vi lyckades inte hitta burken.


 Med proffscachare Inga som kompanjon, så fanns helt plötsligt burken, helt ogömd, vid hennes sida. Det är så proffscachare jobbar :)


Stadsparken i Ulricehamn var en ny bekantskap för mig, trots att jag aldrig bott längre än fyra-fem mil från staden. En jättefin park, som måste vara helt underbar i vårskrud. Denna stuga är hämtad från Ryda i Nittorp. Önskar att svärfar Holger levt, så man kunnat fråga honom varifrån den kom.


"Spårvägen i U-hamn" hette denna cache. Den hade jag loggat för ett och ett halvt år sedan... men den visade sig vara gömd mer än hundra meter från sin ursprungliga plats. Så jag loggade den igen, och det tyckte geocaching.com var helt OK. Blev faktiskt lite förvånad .... fast egentligen är det ju helt OK... det handlade om två helt olika gömmor.
Ulricehamn är fint med sin gamla bebyggelse. Man  ser den på ett annat sätt när man kommer som geocachare och inte som presumtiv shoppare.


Bleckknallen har jag passerat ett antal ånger. När man har lite bråttom för att uträtta ett ärende, så hinner man inte kolla på den. Nu hade den en egen gömma, och under det att vi,letade efter den, så hann man verkligen se alla fina detaljer på denna skulptur av Wanja ”Nones” Håkansson.Sen lunchbuffé på kinarestaurangen vid Grodparken smakade utmärkt. Under det att Inga letade upp en gömma som jag redan hade funnit, alldeles vid bryggan ut till kallbadhuset, tog jag några vackra solnedgångsfoton.
Det fina badhuset såg väldigt stängt ut... undrar om det har lagts ner ... eller åtminstone lagts på is? :)


Under det att skymningen föll, så besöke vi en mysteriegömma som Ingas make hjälpt till med lösningen på. Jag tackar Åke så mycket för detta och glömde tyvärr skicka med Inga pengar att köpa en semla som tack., :) Får fixa det med postgång... :)

Vist kyrkas cache, den vill jag inte prata om, den nådde vi inte, för där hade man behövt en stege ...
Men därifrån var det nära till slalombacken, och där hittade Inga gömman, efter det att vi sprungit runt som två yra lauror för att försöka följa snurrande gpser.
Full fart i backen var det, trots plusgrader och barmark utanför pisterna.... Faktum är att jag blev inte ett dugg sugen .... har nog blivit för gammal för att hasa ner för en skidbacke....


Innan vi vände söderut igen, ville jag visa Inga ett av mina favoritställen. Wells ruin.
Det är en välbevarad kyrkoruin i Brunn, väster om U-hamn. C-E och jag hittade geocachen vid denna synnerligen gudsnärvarande plats, förra sommaren. Kyrkoruinen är helt otroligt fin, även i skymningsljus.


Genom fönsteröppningen kunde man skönja silhuetten av den "nya" stora kyrkan i Brunn. Det blev en fin bild som avslutning på en fin dag, med mycket frisk luft, en hel del nya platser och trevliga pratstunder. Visst är det mycket roligare att vara två när man letar cacher. Tack Inga för en rolig dag!

5 kommentarer:

 1. Åh många av cacherna har jag oxå loggat! Wells ruin, sanatoriet och tunneln är riktiga höjdarställen. Kvarnen vid boarp verkar vara ett jättemysigt ställe! Så fint i trakterna runt Ulricehamn, undrar varför det inte finns fler gömmor där?
  bojip=Birgitta

  SvaraRadera
 2. Tack själv för en underbar tur i ert vackra landskap som ju inte är så långt borta egentligen. Fantastiska platser du visade mig. Jag köpte några semlor på hemvägen som vi har njutit av till en kopp kaffe. Ha ett fortsatt skönt lov!

  SvaraRadera
 3. Läser med intresse. Den där kinarestaurangen har jag också besökt och åt en väldigt god lunch med finfin efterrätt när jag körde hem från Göteborg i somras.

  Ser att ni hade en riktigt givande och trevlig geocachingdag... Sugen blev jag också att cacha tillsammans med dig. Du får kanske ägna dig åt att vara geocachingkompis på heltid!!???? Det ger motion och nöje, däremot är det väl sämre med inkomst... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill gärna cacha med dej oxå. När dagarna blir längre, så kan det funka att ge sig ut en fredagseftermiddag... kan träffa dej redan vid fjortontiden.... Hör av dej när du finns här hemma!

   Radera
 4. Ser att Birgitta skrivit redan men ja vi har sett massa av dessa oxå. Sjögunnarsbo sanatorium, Bleckknallen, wells ruin, gammla järnvägstunneln, Stadsparken i Ulricehamn, ja de är underbart vad man får se när man geocachar.

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas