onsdag 13 november 2013

Tillåtet tycka

Blev så glad när jag lyssnade på lokalradion i går. En förskollärare hade vågat tycka om sin arbetsplats.
Han hade utbildat sig till förskollärare och jobbat på en arbetsplats där det fanns tre pedagoger till sjuttio elever. Man hade påtalat behovet av fler resurser, men fått svaret att det inte rymdes i budget.
Mannen bytte då arbetsplats. Nu har han dessutom gått ut i media och påtalat brister och risker med att ha ansvar för så många små barn.
Ansvarig chefs kommentar är att man utökat med en 40%-ig tjänst.
Så modigt att våga tycka... för det får man inte idag....man ska bara jamsa med dem som sitter i översta maktpositionen.

Chefen på Borås Stadsteater skulle ersättas. En erfaren skådespelare och tidigare teaterchef ( pensionär) skulle ersätta den avhoppade teaterchefen under den tid det skulle ta att hitta en ny chef. Denne man skrev en debattartikel, där han kritiserade kulturnämndens sätt att inte våga ge den som de tillsatt som chef, ansvar och (konstnärlig) frihet. Han fick inte tillträda tjänsten. Han fick inte tycka.
Några av de anställda på teatern hade i går hängt upp en banderoll utanför teatern: Chef utan åsikter sökes. Nytt ramskri från   kulturnämnden. Polisanmälan, som när de "skyldiga" trädde fram, togs tillbaka. Händelsen betecknades som ett "pojkstreck".
Ingen fick tycka något som inte var tyckt av den politiska ledningen.


Får vi som jobbar i skolan tycka? Nä, vi får inte tycka, vi får inte ens säga sanningar.
Höjden var väl när en tidigare chef tyckte att jag tyckte så mycket som man inte bör tycka på min blogg, så att han "erbjöd" sig att läsa igenom inläggen innan de publicerades, så att jag inte tyckt fel eller tyckt för mycket.
Åsiktsfrihet? Demokrati? Jag undrar var den finns?
Jag skulle vilja tycka om några saker inom kommunens skolorganisation, men jag vågar inte.
Heder åt den som vågar!

1 kommentar:

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas