tisdag 24 juni 2014

Tisdagstramp

Glasets hus i Limmared pågår en riktig höjdarutställning.

13 juni - 17 augusti  De  Tre Giganterna

Kjell Engman, Ulrica Hydman Vallien och Bertil Vallien, tre av landets mest erkända glaskonstnärer  visar sina verk på Glasets Hus under hela sommaren 2014.
Utställningen arrangeras i samarbete med Kosta Boda, Tranemo kommun, Nexans, STT, Ardagh, Sparbanken Tranemo och Glasets Hus.

Naturligtvis en "måste-se- utställning".
Läge att kombinera motion och kultur dessutom.... och krydda lite med geocaching.


Kollade så att cykeln var luftfylld nog att bära hundra kilo tant i minst tre mil.
Det var den.
Trampade iväg mot Moghult, Hallåsen och nerför alla backar ( ja, där bromsade jag mest) till "stora vägen". ( nr 156)
Efter några kilometer kunde jag återigen trampa grusväg och slippa mer eller mindre närgångna bilar.
Korsade Hjälmån vid Algutsstorp, och kom att tänka på att hit men inte längre har vi paddlat kanot, från Nyfors, nära Dalstorp. På andra sidan bron är det otäcka stenar och forsande vatten, där vill inte kanotuthyraren att man ska paddla. Sannolikt  ett genomtänkt beslut.
Kände att jag blev sugen på en kanottur i sommar.... någon som hänger med. .... ? Ringrostig och tämligen oerfaren är jag... men kul är det att stilla flyta fram på ån, iallafall medströms.


Nästa by heter Tyggestorp.
Det är vår närmaste Bullerby. Det finns ett antal röda hus, nära varann här i korsningen.
En riktigt gammal by är det också.
Mellan Tyggestorp och Brandsmo ligger en kyrkoruin.Tror att byborna gick dit och bad för alla män som tvingats ut i krig under 1600-tal, 1700-tal... och kanske också längre bort i tiden.
Kanske också någon odygdig kvinna suttit och skämts, fjättrad vid en stock på kyrkbacken.....
Kyrkoruinplatsen borde ha en cache. Kanske jag kan ordna det i sommar.....
Det finns några fina cacher i närheten  av kyrkoruinen, Stoms kraftverk, Stoms såg och torpet.
Den lilla sömniga byn har varit betydligt mera på, då det begav sig.


 "Limmareds skogar" pratade alltid min pappa om, med viss respekt. Hans pappa kom från trakten och vi hade många släktingar som vi besökte någon gång varje sommar. Det var på den tiden innan rv 27 var anlagd. Det tog tid att åka över Länghem och sedan Limmared för att komma till Brandsmo, där en faster bodde.
Googlar  för att hitta info om Limmareds skogar... men det finns bara kortfattad sådan, adress, telefonnummer, något om Limmareds holding aktiebolag.
Här har iallafall darrgräset tagit över. Det blir lätt så efter avverkning.


Så var det det där med att leta burk också. det finns ett antal gömmor i Limmared, varav många finns i ett par riktigt trevliga rundor. Några mystar är obegripliga för mig, och med tanke på att terrängrankingen är hög, så har jag inte ägnat dem så mycket uppmärksamhet.
Vid Lomsjön fanns det tre oöppnade lådor. Efter dagens cykeltur finns det bara en kvar, för den kunde jag inte hitta. Jag var inte ensam om att ha loggat ledsen gubbe på den gömman. Kan någon hjälpa mig att finna var Hanna har gömt sitt petrör. Under ett träd tror jag... men det hjälper inte att tro....

De båda gömmorna alldeles vid stora skogstjärnen ( lilla skogssjön ?) Lomsjön, de var verkligen en positiv upplevelse. Lugn och stilla låg den vackra sjön.


Missnen blommade, hjortronskarten lyste röda.Tranbärsblommorna bildade täta mattor, gula och vita näckrosor fanns  på sina ställen.


Fåglarna kvittrade och stigarna var lättgångna.
Bara ett aber, en liten skitcache... nano. Det gillar inte tantens klumpfingrar. Övning ger färdighet.... men jag lovar.... jag kommer aldrig att lägga ut någon cache, mindre än en bison. 


Målet för färden, det var ändå utställningen på Glasets hus.
En utställning väl värd att besöka.
Tänk så mycket fint man kan forma i glas!De allra flesta utställningsföremålen, varav många var till salu, skulle passa bra i olika offentliga lokaler.
Mycket att titta på, mycket att fantisera omkring, kring varje konstverk.


Kände mig som en bov, då jag smög med kameran, MEN faktum var... det fanns inget anslag om att fotografering var förbjuden.
50000 kr för den här glaskolossen. Skulle vara kul att ha i klassrummet. Skulle kunna ligga till grund för många intressanta samtal.
Tranemo kommun, köp något och ställ ut på skolorna, så att vi får lite konst att bli inspirerade av.
Min favorit var några blå glasplattor som det kom svanar ur. De var inte till salu.... och så var de inglasade, så det blev ingen bra bild.


Vasen här heter "Vänner" och kostar 45 000 kr. Det fanns en ännu snyggare vas alldeles bredvid. Den kostade 25 000 kr. Visst skulle jag ha råd..... ?
Kan man köpa en present för 25 000?
Kan man köpa en present till sig själv för 25 000?
Är det en investering eller bara dumt?

När jag kom ut från utställningslokalen, så tänkte jag fika i den mysiga restaurangen.
Man hade precis dukat fram lunchbuffé.
Det blev ingen fika.
Det blev mat i stället. Inte vilken mat som helst.... den godaste soppa jag någonsin ätit ( champinjonsoppa) ingick i buffén. Liksom sill, lax, köttbullar, prinskorv, rostbiff, ost och skinkpaj, ägg med klabb på, ostar, bröd, frukt, sallad... och kaffe.
Rekommenderar verkligen alla att besöka Glasets hus i Limmared och äta dess lunchbuffé, minst en gång under sommaren.
Rekommenderar också alla som är lika klumpiga som jag att lämna in ryggsäck/större väska i restaurangen innan inträdet till glasutställningen.
Det kan bli en ordentlig krasch om man är oförsiktig där inne.


Utanför Glasets hus passerar banvallen. Den är tillgänglig för cyklister ända från Falköping eller Borås till Ambjörnarp. Har cyklat några gånger på den, med U.hamn som centrum. Det var ett antal år sedan.
Drabbades av ett riktigt banvallscykelbehov, och insåg att det fanns en cache ca 2 km åt Tranemohållet, som vi missade, då vi förra året gick den fina Ordspråksrundan.
Innan mobilernas tid, heter den.
Öppnade det lilla elskåpet på den gamla stolpen, även denna gång. och där var lika tomt som för ett år sedan. Skakade lite på hela härligheten, och vips, så kom det en liten filmburk från ingenstans.
Mysko!
Men fann den gjorde jag!

Cyklade 2 km banvall tillbaka, trampet gick som en dans. Tillbaka i Limmared, så fick det bli 157an en bit, och sedan vägen mot Nittorp och Grimsås.


"Felix gömma" var en otagen cache åt det hållet.
Kunde glassa med att cykla in på en bom-stängd väg och kom fram till en nygjord infoskylt om Oxabanan.
Gpsen nollade och jag touchade screenen ( vackert uttryck,va?) för att söka hint.
Det fanns ingen hint! Borde vara förbjudet, så här mitt ute i skogen med bara en massa granar överallt och några murknande stubbar.
Tänkte opassande eder.... irrade lika mycket omkring som gpsen gjorde..... och hittade så småningom en plastburk.Yes!
La tillbaka burken, utan att lägga en massa gräs över. Finns det ingen hint och svårigheten är 1,5, då ska man kunna hitta burken lätt! Tycker tant!


Det blev belagd väg hem. Lättare att cykla på, men betydligt tråkigare än de grusvägar som turen till Limmared erbjöd. Härligt att cykla. Nästa tur får bli en runda kring Lagmanshagasjön. Helt utan cacheletande. För där finns ju bara mina egna två.....

3 kommentarer:

 1. Trevligt med en cykeltur! Såg ut att vara en intressant utställning och lika intressant meny. Kanske kan bli ett besök där i sommar. Själv var jag i Jönköping tillsammans med en av sönerna. Traskade nog en mil dels på vätterstranden och dels på Dumme mosse. Lite nostalgi för mig. Några burkar hittade vi också. Vi hörs om nästa tur.

  SvaraRadera
 2. Den utställningen kan jag tänka mig att besöka. Får se om tiden räcker till i sommar. Kanoting... två noviser i en kanot är nog ingen höjdare... Kanske bäst att låta bli, eller vad tror du?

  Apropå cachen du skakade ur... hur lade du tillbaka den... Du vet ju inte var den kom ifrån? Blev den lättare att finna där du placerade den? Knepigt gömsle... om man måste skaka...

  Ha det gott under din geocachingsommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att vi skulle paddla jättebra ihop. Jodå, jag stoppade upp cachen på den höjd jag tror att den ska vara. Kanske blir det något mera synligt för nästa person.....men det är ju ok på svårighet 1,5. Samtidigt...jag har lite svårt att se saker ... och jag ska vara geocachare. Tokigt! Ha det så bra!

   Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas