måndag 14 juli 2014

Rekommenderad runda

För dryga ett år sedan, så gick vi Visebergsrundan, C-E och jag.  Det var en av de första rundorna vi gick, sannolikt C-Es första. Kreatörerna för denna runda har nicknamet bly52, och är ett trevligt par från samma strävsamma generation som jag och C-E. Vi träffade dem i våras, då vi besökte Örsås.


Bly52 fick en ny runda publicerad, alldeles före midsommar. Yes, tyckte jag/vi, så bra att ha en runda på så nära håll... ja, iallafall inte mer än tre bilburna mil bort.
Idag var det läge att ta den drygt fyra kilometer långa promenaden, sydväst om centrala Svenljunga.
Då jag föredrar gå-runda-geocaching framför något annat, och har hunnit med ett antal rundor under året som gått, så tar jag mig inledningsvis friheten att "recensera" samt jämföra Blystrecket med den runda som vi gick för ett år sedan, Visebergsrundan.


Snacka om utveckling! Såväl vad det gäller att hitta trevliga vägar, där terräng och omgivande vegetation hela tiden förändras. Själva rundan går på bra vägar eller två-filiga stigar, men visst måste man in i olika terräng för att hitta gömmorna. Dock inte en enda granplantering eller större stenhög. Detta tackar vi alldeles speciellt för.
 En sådan skillnad det var mot förra årets slinga, som i och för sig var trevlig, men som inte var speciellt variationsrik, vare sig vad det gäller natur ( iallafall som jag kommer ihåg det så gick den mycket i skogen) eller gömmor. ( Burkar i svarta platspåsar, lite svårt gömda, var det mycket).
Gömmorna var superbra denna gång, burkarna ännu bättre!


Fördomar har vi väl alla... iallafall har jag det ... En fördom är att det finns en del "konstigt" folk i Svenljunga. Övertygelsen blev inte mindre under vandringen....Vem slänger en hel låda helt ok frukt vid vägkanten om inte någon S-ljungabo?


Vandringen gick förbi tre gårdar. De var verkligen olika. En var helt otroligt fin, där var det verkligen ordning. En annan uppvisade motsatsen, den tredje låg mitt emellan.

En del S-ljungabor är, liksom cachedesigners Bly52, synnerligen innovativa. Den  här kojan är ju helt underbar, det var så att jag önskade att jag var så liten så att jag kunde krypa in där och sitta och mysa.


Gömmorna, de var av olika sort, både vad det gäller storlek och burk-utseende.
Där fanns den typen av gömmor som man tidigare sett vid flera tillfällen, men där fanns också några nya.... ja, en helt ny typ av gömma. Det var en gömma som blev min favorit, en gömma som även myror hade fattat tycke för.

Nanogömman var jättefin.... men jag gillar inte nano-gömmor. Det är så besvärligt för den som har fummelfingrar att få den minimala rullen på plats igen. Men det finns lösningar på det mesta....


Vi passerade den härligaste gammelskog, där allt var övervuxet av flera olika mjuka mossarter.
Mossor är lite spännande, de har använts till så mycket förr i tiden. Till sårförband, till hustätning, till bränsle. Så är den ju så skön att gå på....


En gammal släde stod övergiven, alldeles bredvid det som såg ut att vara en igenvuxen liten tjärn/våtmark.
Dagens enda mygga påträffades och övermannades f.ö. vid denna plats.


Ute i våtmarken, som tydligt syns bakom den perfekta fikapaus-platsen, låg det ytterligare två kälkar. En alldeles framför planket som syns till höger i bilden. Funderade på om detta kunde varit en is-rink en gång i tiden.
Det skulle vara spännande att få veta mer om denna plats.


Vi passerade inte ett enda hygge, under den drygt fyra km långa vandringen. Jag vet att hyggen måste till för att skörda den rikedom, som vår svenska skog står för, men jag tycker ändå att det är så fult och förstör så mycket. Sådan här skog tycker jag om... förhoppningsvis är den inte klar för skörd än på ett tag.

Det kom en regnskur, så vi tog  var sin gran som paraply.
Kontemplativt är det att stå och lyssna på ett stilla regn, som knappast hörs genom de gamla, slitna hörselorganen. Men tystnaden hörs. Den är vilsam.


Så var vi tillbaka till mina fördomar.....
Som tur var, så var det ju inte speciellt varmt, och det hängde dessutom lite regn i luften.
Generad?
Mest hade jag skakat på huvudet och tänkt det där som mina fördomar ändå hjälper mig att tänka.
Men nu slapp jag... Det var ganska så gott det!


Från byväg till skogsväg till större stig.
Regnet hade gjort allt gräsbevuxet blött.... inte ens goretexskor klarade av att hålla blötan borta.


Undrar vad som funnits i detta hägn? Inte var det gjort för att skydda mjölkörten iallafall!
En av de allra bästa gömmorna fanns här. Den hade hinten "nät serve".
En ny variant för mig, en gladgörande variant!
Precis som den med hinten "håll grytan kokande".
Inte att förglömma "Fullständigt onödigt!"

Så roligt med klurhintar ... och lätta, men påhittiga, nyskapande gömmor.


Bedömde ju mina rundor topp 4, för någon vecka sedan.
Vill inte peta ner någon av dessa från topplistan, men får istället göra en topp fem-lista.Ingen inbördes ordning... för jag vet inte vilken som är den bästa... eller tvåa eller femma.
Iallafall så går denna rundan in på min nya top -femlista.

 • Blå stigen i Ulricehamn. Den allra första rundan jag gick, för nästan exakt ett år sedan. Ett väldigt varierande landskap, där man passerade utsiktspunkter, hagar, lövskog, granskog, berg i dagen, ängar, bostadsområden, golfbana..... Dessutom var gömmorna varierade och de flesta alladeles lagom svåra.
 • Pickesjörundan i Borås Rundan går på bra vägar och stigar, gömmorna är lätthittade och så SER MAN SJÖN i princip hela tiden.
 • Blå rundan i Torskinge En runda som på många sätt ( inte bara färgmässigt) kan jämföras med Blå stigen. Fast några av gömmorna här, de var ännu ett strå vassare. Att jag dessutom gick i trevligt sällskap, det gjorde promenaden ännu bättre.
 • Ordspråksrundan i Limmared. Burkarna är genialiskt gjorda eller gömda utifrån olika ordspråk. 
 • Blystrecket i Svenljunga. Synnerligen varierande gömmor, flera ny-uppfunna, varierande natur, lagom långt att gå. Eftersom gömmorna är relativt lätthittade, så tar det högst två timmar att ta sig runt, fikapaus inräknad. Det enda som fattas är öppet vatten.... men man kan inte få allt. En mycket trevlig promenad, som borde passa alla åldrar.Det var korta 4,2 km. Tillbaka till parkeringen vid scout-stugan kom vi på drygt en och en halv timme.
Himlen var riktigt svart i nordost. Vi hade tur som bara fick fotbeklädnaderna nerblötta.


Tidigare skjutbana, numera scoutstuga. Och en bra utgångspunkt för geocachingrundor. Har en multi kvar, nyutlagd i slutet av Visebergsrundan. Den får vi ta en annan gång. Kanske kan bly52 få till ytterligare en runda här... skogsvägar finns det ju gott om i området... Tittar på kartan.... i rakt västlig riktning från den gamla skjutbanan kanske?


Den trevliga utflykten avslutades med några strögömmor, bl.a. vid grillplatsen i S-ljunga. Så fick jag dessutom passera lite öppet vatten även denna dag....

Utflykten avslutades med buffélunch på Glasets Hus i Limmared, Även detta något att rekommendera....mycket mat, vällagad mat, varierad mat ....

Liten gissningstävling: På vilken av bilderna har jag tagit en bild av själva gömman?

2 kommentarer:

 1. Då har vi en trevlig runda att se fram emot nån gång. Den finns med på listan. Själv tog jag en liten bilrunda runt Bolmen ikväll. Några trevliga små gömmor hittades också. Om ni hinner, får ni gärna komma på onsdag kväll. Det blir ett trevligt gäng på eventet. Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Jag gillar också att ta kort på skyltar.
  Då fick jag lära mig något om Svenljungabor.
  Kan det vara den som myrorna gillar.
  Själv är jag trött på getingar.
  Hoppas du har ett härligt sommarlov.
  Kram Bosse

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas