fredag 3 juli 2015

Sommastart- svettigt

Efter rekordlång vår och försommar, så kom sommaren smygande under tisdagen, den sista dagen i juni. När juli gjorde entré, så hade också sommaren kommit på riktigt. Lite chockartat kändes det, nästan som ett påhopp.

Lite bilder med text från sommarens inträde i Värnamotrakten;


Känns lite som tradition nu, att i början av sommarlovet låna Johannas cykel och ge mig ut på tur.
Samma runda varje år, Hjälshammar-Tånnö- Voxtorp-  Drömminge-Värnamo/Apladalen-Hjälshammar via Osudden. En sträcka på ca 3 mil uppskattningsvis. Först blir det uppvärmning till Tånnö... sen blir det backpass och sedan nedvarvning från ankomst till V-mo och ut till H-hammar. Nyttigt för tant.
Årets matsäck var en wrap från coop.... Nästa år återgår jag till baguetter.

Fikaplats finns det en väldigt bra vid Drömminge bygdegård....


Tokarna som har lite för bråttom, hade gjort likadant som dito tokar i vår by; de hade slagit alla vägrenar, från H-hammar ända till Voxtorp. Vägrenar som är så FINA så här års. Men det finns en del som inte har någon känsla alls för det. Man kunde ju vänta tills i augusti.

Vägrenarna som fått vara i fred, de var vackrare än någonsin. Fortfarande mängder av lupiner i blom!


Letade upp några geocacher utmed vägen, föredömligt enkla för cyklande tant.
I Apladalen fanns en otrolig blomsteräng... men cachen kom jag inte åt.... det var små blöta Laganavkomligar som var i vägen.


Vad är det som doftar så gott i blötmarken? Vänderot! En alldeles ljuvlig doft, tycker jag.Vägrenarna mellan Osudden och H-hammar, de var skonade från tokiga skövlare. Tanten fick njuta lite under de sista kilometrarnas cykling,


När jag kommit tillbaka till utgångspunkten, så kom husets ägare hem. Det var hästskodags... och efter det ridtur.


Det blev ytterligare en bra halvmil på cykel, som sällskap till häst och ryttare som växlade mellan tre gångarter. Jag hade sju växlar på lånad hoj....


Efter det att två hästar hade blivit ledda till nytt bete, så var det dags för nästa utflykt.
Till Rusarebo ängar. Har hört talas om denna plats, och äntligen blev det av att åka dit. Jag blev inte besviken.


Lägligt i tid, med tanke på hur de olika ängarna prunkande i olika växter. Prästkragar, stora fibblor.... och mängder av nattviol.


Snacka om att tanten var nöjd, då hon återigen fick vara med om en riktig vackerhetsvandring.


Det fanns ett antal cacher i området. Två var superlätta... men den här, alldeles vid Hindsens strand, fick vi leta efter en stund.


Johanna fann det vi letade efter. Hon tyckte att vi skulle fortsätta vår vandring och försöka hitta den lite svårare gömman, en dryg halvkilometer bort.
Mammatanten var mera tveksam... men har väldigt svårt att säga emot.......


Så tanten traskade på över stock och sten... och svetten rann....... oj, vad mycket ställen här fanns att leta på.... Ringde en vän... fick ledtråden... "klättra uppåt"... det gjorde tanten och fann en häftig burk...


Uppåt, det går bra att "klättra" när man är tant... neråt är alltid lite värre....
Men det gick bra,och visst känner man sig lite nöjd med att ha fixat en utmaning.

Det var en ordentlig träningsdag det. På förmiddagen var det fortfarande lite svalt, på kvällen stod sommaren i farstun.

Vi var tillbaka i H-hammar lagom till EM-finalen för de unga fotbollskillarna. Den var bra och tiden blev sen innan man kunde krypa till sängs.

Sovtiden blev kort, klockan halv sju var det dags att leda hästarna på bete igen. Tanten hade rätt ont i hela kroppen då hon tog dagens första stapplande steg.
Så blev det onsdag och sommarmånad/hömånad. Inga och Katrin kom ut till H-hammar på lite förmiddagsfika.


Nya bekantskapen,Zack, var med.


En minigeocachingtur blev det, tillsammans med damerna. Inga plockade ner en klättercache... och så plockade hon fram en burk vid en bensinmack.

Det har blivit mycket cachande ett tag. En del på de mest vidunderligt vackra platser.
Nu är jag lite mätt på att leta burk, det blir nog inte så många under de närmaste veckorna, känns det som. Och absolut inte i den värme som sommaren tagit med sig hit!Efter en stunds bokläsande och sushimåltid med Johanna, så var det dags för ny utflykt. Denna gång till Toftaholm, där J använde paddocken till sin dressyrträning.Toftaholm vid Vidöstern är en vacker plats. Precis som så många andra platser i vårt vackra Sommar-Sverige.

Svettiga dagar blev det... och det blev inte mindre svettigt, då jag efter ytterligare en tidig morgons hästutsläpp, återvände hem till G-s. Äntligen blev det en heldag med näsan i en bok.... Folk av en främmande stam, den sista delen i Louise Boije av Gennäs milleniumtrilogi. Absolut läsvärd... och jag har alla tre i pocket, klara att lämna över till någon som är intresserad. En nutidsskildring av livet är det....

På mindre än två dygn höjdes temperaturen med mer än 10 grader. Det kändes för tanten... bara att konstatera... man börjar bli gammal, och känner av både för lite sömn och värme... och kanske även för mycket fysisk aktivitet... och kanske att hon druckit alldeles för lite vatten.
Idag är tanten ok igen... och dagens aktivitet ska jag berätta om i ett eget kort inlägg.

1 kommentar:

  1. Tack för fikat och den lilla geocachingturen! Nej, ingen geocaching idag här heller. Alldeles för varmt.Ska väl ine klaga på värmen men det är skönare på natten än på dan just nu. Tur att man är nattmänniska då. Satt ute en stund och njöt av månen och lite normalare temperatur. Ha det så gott i sommarvärmen!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas