lördag 24 oktober 2015

FN-dagfunderingar
Som av en händelse så blev det samhällskunskap, med tema Mänskliga rättigheter/barnkonventionen denna vecka. Läroplanen har ett kunskapskrav lydande: Eleven redogör för innebörden av de mänskliga rättigheterna och barnets rättigheter och ger exempel på vad rättigheterna kan betyda för barn i olika delar av världen. 
Många bra och intressanta diskussioner och tankar, har det blivit i samtalen med min kloka och klarsynta elever. 
Så här på FN-dagen funderar deras fröken enligt följande:


"Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter".

Min fråga är: Har en mördare lika mycket människovärde som andra människor?  Och vad är en mördare... ? Är det också den som psykiskt misshandlar någon att det tar dennes liv.....

Förskräckliga händelser sker. Det händer ofta att den som löper amok och dödar och skadar andra, blir skjuten till döds av svensk polis. Jag frågar mig om detta verkligen är nödvändigt, om inte polisen istället borde sikta in sig på att oskadliggöra, alltså inte sikta mot en människas bröst, utan mot ben, armar, axlar...
I Trollhättanfallet, så kan det hända att dödsskjutningen i extrem-kretsar, kan göra en mördare till martyr. Extrem-kretsar är definitivt inte i behov av martyrer.


( Personerna på bilden har inget med det som står i texten att göra)
"Barnets föräldrar eller annan vårdnadshavare har huvudansvaret för barnets uppfostran och utveckling och ska hjälpa barnet att få det som barnet har rätt till".

I media skriv det sällan något om föräldraansvar. Det är skolan som tycks ha allt ansvar, och speciellt för de barn som det inte funkar så bra för ... socialt eller kunskapsmässigt.

Efter alla år i skolan, så kan jag bara konstatera det alla förstår; de barn som har stöd hemifrån, föräldrar som har koll på dem och ger dem en god värdegrund, de eleverna ställer inte till en massa skit. De kan bli arga, för det kan vi alla, men de visar ånger och empati. De kan bli lite glatt småstökiga, för det kan vi alla ibland, men de lyssnar och förstår, om de behöver lägga band på sina känslor.Elever med gott stöd hemifrån kan ha problem med inhämtandet av kunskaper. Men även om dessa barn inte har toppenbetyg, så vet man att de klarar sig ändå,,,,de har ett nätverk och förhoppningsvis en någorlunda god självkänsla, De har andra kvalitéer än att ta till sig specifika skolkunskaper. Med goda sociala förmågor och praktiska kunskaper kommer man långt....tror att det kommer att kunna vara så även i framtiden.


Att vara förälder till en mördare, det måste vara  fruktansvärt. Frågan är bara... kan någon som har haft föräldrar som varit goda föräldrar och gett sitt barn den kärlek och uppmärksamhet som det har rätt till,  bli mördare....?  Jag vet inte,,,, men jag tror att den som  fått lära sig att alla människor har ett lika värde... inte kan ta en annans människas liv.

Eller är tankarna som Hjalmar Söderberg delar i "Doktor Glas" starkare:

Man vill bli älskad,
i brist därpå beundrad,
i brist därpå fruktad,
i brist därpå avskydd och föraktad.
Man vill ingiva människorna någon slags känsla.
Själen ryser för tomrummet
och vill kontakt till vad pris som helst.

Blir man mördare, blir man terrorist just för att det är enda sättet att bli sedd, ihågkommen?


"Var och en har rätt att i andra länder söka och åtnjuta asyl från förföljelse". 

Det finns en sak som jag inte förstår, och det är varför inte världssamfundet kan bekämpa de onda makter som gör att folk måste fly från sina hem. Jag får nog fortsätta att inte förstå.

Igår gjorde äntligen representanter för Sveriges folkvalda gemensam sak och enades kring hur man ska förhålla sig till den ökande flyktingtillströmningen. Vi måste hjälpas åt i hela Europa, i hela västvärlden. Sverige ber andra länder om hjälp, Sverige hjälper till att jobba för att flyktingar ska kunna komma tillbaka till sitt hemland, då/om det  har återgått till ett mera normalt tillstånd i hemlandet.

Jag förstår att många tycker att jag är en dålig människa, men jag blir lite förskräckt då det förutsägs att 200 000 flyktingar ska komma till Sverige under ett år. 200 000 personer, det är två städer i Borås storlek.  Var ska alla bo? Är det humant med tältläger i kalla Sverige? 


"Var och en har rätt till arbete, fritt val av sysselsättning, rättvisa och tillfredsställande arbetsförhållanden samt till skydd mot arbetslöshet."

Rätten till arbete, det ingår också i de mänskliga rättigheterna. Väldigt få människor mår bra av att gå sysslolösa. Bristen på sysselsättning kan lätt göra att man hittar på saker som man inte borde göra. Inga stora saker, men tillräckligt mycket för att det ska bli problem.
Våra nya svenskar måste ges möjlighet att försörja sig, att få ett jobb, att få en bra utbildning. Så här långt så har det funnits jobb för väldigt många. Men ett par hundratusen... var finns  jobben?

Lite funderingar bara i dessa milt sagt, turbulenta tider.

3 kommentarer:

 1. Det är spännande att lyssna på barnens tankar. Vi pratade på fredagsmorgonen om det hemska som hänt, men det var som tur var ingen som var rädd och inte vågade komma till skolan.

  Martyrer behöver vi inte och det är många som har synpunkter på polisens agerande. Jag tänker att i en sådan situation är det inte lätt att fatta beslut snabbt för hur de än hade gjort så hade de blivit kritiserade. De gjorde rätt som så snabbt som möjligt försökte få stopp på vettvillingen. Det kanske var meningen att kulan träffade där den gjorde, men det kan lika gärna bero på att gärningsmannen rör sig. Marginalerna var nog ganska små och då är det svårt att veta var man ska sikta in sig på. Jag hade aldrig velat vara i de polisernas situation när de utförde sitt uppdrag och därför vill jag inte döma dem. Den största skulden till händelsen ligger väl ändå hos honom som startade det hela.

  Det är svårt att veta vad som gör att vissa barn växer upp till ett bra liv och att andra hamnar snett. Det verkar inte enbart bero på uppväxtförhållandena. Det finns de som haft bra förhållanden och ändå blir kriminella och tvärtom. Det finns så många olika faktorer som påverkar barnens framtid. Men jag tror att föräldrarna har en stor del i den. Det viktigaste av allt är ändå att bli sedd och det gäller för alla både barn och vuxna.

  Det kommer många asylsökande nu. Det kommer säkert att öka och det är en utmaning för oss som är vana vid att ha det som vi alltid har haft det. Jag tänker att det kanske är det här vi behöver för att verkligen inse att vi måste förändra även vårt sätt att leva. Egentligen är vårt sätt att leva inte hållbart i längden. Det är inte hållbart att ena halvan av befolkningen sliter ut sig på jobbet och andra halvan mår dåligt p g a brist på arbete. Bostäder kan nog bli ett problem. Jobben också, men samtidigt säger chefen för Arbetsförmedlingen att vi behöver invandringen. Många av de som kommer nu har en hög utbildning. Vi saknar läkare, tandläkare, lärare etc. De kanske finns bland dem som kommer.

  Ett av problemen som jag ser det är att vi inte ser människor som en tillgång utan som en belastning. Alla människor har kvalitéer och kan tillföra något till vårt land. Både vi som är födda här och de som kommer hit av olika orsaker senare i livet. Det vill inte rasisterna se, men det vill inte heller arbetsgivarna och många andra se. Jag hoppas att det som händer nu inte ska bli en våldets och hatets explosion utan en väckarklocka för alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för rekordlång kommentar. Håller med dej om att vårt levnsdssätt inte är hållbart... men att jag, liksom många andra, lätt kan säga tulipanaros, men har svårt att få till en. Tror också att det är en massa kvalificerad arbetskraft som kommer. Synd bara att det ska ta så lång tid innan de kan få använda sun kompetens. Människor som är fattiga har inte samma möjligheter till flykt. Det kan man också ha åsikter om,"rättvisan" i det. Är lite bekymrad över att femtontalet ensamkommande flyktingbarn ska inkvarteras i Grimsås äldreboendelokal. De måste ju sysselsättas! Vem fixar det? ?? Döermot hade jag välkomnat ett tiotal familjer till de tomma hyreshusen. Fattar inte varför de inte används. Kommer hela familjer så behöver de ju inte samma nivå på att fylla all ledig tid på. De har ju varann . Femton tonårspojkar som inte känner varann... Hoppas att det blir bra! Ha en fin födelsedag!

   Radera
 2. Jag instämmer verkligen i det Inga skriver i sin kommentar! Ett mycket klokt svar, enligt mig.

  Dina funderingar på om en människa som haft det vi anser som "gott" föräldrahem kan bli kriminell och mördare är mitt svar Ja, det kan de. Mycket, väldigt mycket, grundläggs i hemmet, men det är så många andra faktorer som också har avgörande betydelse. Det är lätt att döma föräldraskap men alla föräldrar har inte förmåga att ge allt det som ingår i det andra tycker är föräldraansvar. De har inte egen förmåga till det av olika orsaker. Därför är skolan jätteviktig för alla barn... Sedan kan inte skolan göra allt,..

  Hur det skulle vara att vara förälder till en mördare, ja, det är väl ingen förälder som ens kan/vågar tänka sig. Trots det så är det en del föräldrar som hamnar där, tyvärr.

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas