lördag 25 juni 2016

Midsommar att minnas


Nog är det stor chans att midsommaren 2016 går till historien.  Midsommaren då Storbritannien valde att lämna EU, midsommaren  då västvärlden tog sig för pannan och undrade vad som nu kommer att hända.
Ja, det kan man fråga sig.... Europa är i ett läge som det aldrig har befunnit sig i.... och ingen vågar riktigt sia om kommande utveckling.
Om jag får tycka något, och det får jag, så tycker jag inte det är klokt att en massa brittiska gamlingar, som tyckte att det var bättre förr, innan landet blev det det mångkulturella land det nu är, innan landet var tvunget att inrätta sig efter några andra, ska få bestämma. Ungdomarna i landet förstår vinsten av att vara kvar, liksom skottarna. Vad jag reagerar på det är att denna folkomröstning skulle ha en övre åldersgräns... kanske 75-80 år, Det är ju trots allt de som är unga som får leva i ett  Europa som de inte själva önskat, men som de äldre har bestämt.
Förhoppningsvis är inte sista ordet sagt ännu....


Det där med folkomröstningar är inte helt enkelt. Vi  som är måttligt intresserade av politiska samband, vi vet för lite för att ansvaret för att bestämma, ska läggs på oss. Våra folkvalda politiker, tillsammans med experter  inom gällande område, borde vara de som gör våra val. Tycker jag.  Vi blir så lätt påverkade av trender och känslor, så att våra val sällan bygger på kunskap, utan just på känslor och påverkan.
När jag var ung tyckte jag att sådana här funkis hus var superfula. Under senare år har många nya hus i denna stil byggts.  Jag har vant mig vid den nya trenden, idag gillar jag funkishus lika mycket som jag gillar små, gammaldags stugor. Har dock ingen aning om hur de ser ut  inuti, eller hur ändamålsenliga de är.

Vädret under denna midsommar har ju varit något alldeles särdeles, något att komma ihåg och se tillbaka till, då man huttrar i jeans och yllestrumpor, och då man håller på att blåsa bort på stranden. Kommer ihåg en liknande midsommar för många, många år sedan, då det var riktigt varmt. Det var 1977, första gången jag besökte Halmstad och Östra stranden, samma midsommar som två knivskärningar med dödlig utgång ägde rum i området, samma sommar som farfar Holger övertalade sina båda pojkar att lägga upp 12 500 var ( tror jag det var) för att köpa en stuga på Knipan. Själv skulle han betala den "svarta delen", sammanlagt kostade stugan 50 000 kr. Idag är inte stugan värt något alls, men den lilla tomten är värd en miljon....Sjukt!


Flaggorna i topp, denna midsommar, då termometern visade närmare 30 grader, då det var skuggläge, badvänligt, sommarklänning på och blomster i håret. Nu kan inte jag det där med klädkod, jag tyckte att jag var helt ok midsommarklädd i  svarta shorts och svart-vit, luftig ovandel. Insåg att jag missat det där med att det ska vara sommarklänning på midsommarafton.
Då jag stod en stund och kollade på groddansen och karuselldansen som tilldrog sig runt majstången, ja, då fick jag klart för mig, att det är sommarklänning som gäller, då sommarsolståndet ska firas. Ska försöka minnas detta till kommande midsommar.

Statistiskt sett så behöver jag inte tänka så mycket på det där med sommarklänning på midsommar. Om förra tillfället för slik klädsel tilldrog sig för 39 år sedan, så lär jag nog inte behöva en sådan nästa gång det är en midsommar med betoning på sommar. 101 år gammal... ja,inte är det midsommar på Knipan som gäller då.....
Om man nu får glädjen att vara med några somrar till, så är det - statistiskt sett- jeans, tröja och regnjacka som gäller. Och en filt att svepa in sig i, under det att man sitter under tak, men utomhus.


Två olika tårtor avsmakades denna minnesvärda midsommarafton. För egen del, så hade jag gjort en mandelkaka med rabarber, flädersaftsgrädde och jordgubbar, enligt recept i Buffé. Nja.... inte så god som jag hoppats. Sommargrannen Lena hade gjort en stor marängtårta. Hennes lunchgäster hade inte lyckats göra den rättvisa, så hon ville ha hjälp med att göra åt lite av den goda kakan. Mycket godare än den jag bakat..... Gott att smaka riktig jordgubbstårta....


Eftersom Martin bara dricker kaffe, när det serveras i fina koppar  hos gamla tanter, så fixade Lena fram en servisdel av tjeckiskt porslin. Så det fick bli lite kaffe, trots avsaknad av de riktigt ålderstigna damerna.


Innan Larsson-grannarna Larsson köpte loss sin släkt-stuga, och byggde en ny, så var den gamla stugan ofta uthyrd. Reglerna som gällde hyresgästerna fanns fortfarande kvar, och var klart värda att sparas. Ord och inga visor, var det som gällde!
Johanna och Martin stannade tills solnedgången var en dryg halvtimme bort. Sedan var de tvungna att åka hem till sina djur.
En trevlig midsommarafton.

Johanna hade med sig flera veckors utgåvor av tidningen Land. Jag läste ett par av dem, under det att midsommardagens förmiddag var lite mulen. I en av tidningarna var det superfina tårtor. Tokiga tårttanten tittade förstås lite extra... men tänk, det var tårtor gjorda av oasis och olika prydnadsblommor. Bara för dekoration. Så dumt, tänkte jag....som inte fattar hur man kan tillverka helt meningslösa saker....och kom då också att tänka på dessa hemska dammsamlande virkade kakor, som var så populära för några år sedan. Hu! Fast de är säkert roliga att göra! Men är det inte roligare att göra något användbart i stället? Sommargranne Lena  har nästan alltid nya filtar på gång. Superläckra, användbara saker. Något att svepa in sig i när höstvindar... eller midsommarvindar... viner.

Jag vet, alla får väl tillverka vad de vill...men tycka får man ju.


Midsommardagen innehöll strandpromenad, havsbad, promenad längs året-runt-hus-gatorna.....
Det här gamla huset tycks övergivet, men har så mycket charm.Ett riktigt pepparkakshus... bara häxan som fattas....


Gräsmattorna var helt förtorkade på de allra flesta tomter och allmänna platser. Så här brukar det se ut i slutet av juli, om det då varit torrt under en längre period.

Hemma i Stockremma var det ganska så brända gräsmattor för någon vecka sedan. Lite regn fick igång den gröna livsnerven igen, och i onsdags klippte jag ner gräset riktigt kort. Så som det blir när man har robot. ( Vi är lite efter vår tid med detta, känner mig som en riktig out-of-datare, då jag går bakom den motordrivna gräsklipparen... men jag tycker att det är ett bra sätt att röra på sig, och att faktiskt också få lite gratis styrketräning.)  Natten till midsommarafton åskade det och regnade här, hela 23 liter vatten per kvadratmeter gräsmatta blev det. Efter två dagar med närmare 30 graders värme hade gräset vuxit en halv decimeter.
Hoppas att det kommer ordentligt med regn i Halmstad också, gräsmattor ska helst vara gröna.


Avslutade midsommarfirandet i Halmstad med  en tipspromenad på området. Tio frågor var jag helt säker på. På två var jag något tveksam. På en av dem hade jag fel. Det första provrörsbarnet kom till 1978. Det kommer jag sannolikt att minnas för all framtid ... Frågan är bara ... till vilken nytta.... kanske till nästa tipspromenad.

Något tipspris blev det inte, men väl två härliga midsommardagar. Väl värda att minnas.

3 kommentarer:

 1. Ja det här midsommarvädret kan väl ingen klaga på!? Vi har haft kanonväder även i Jönköping. Jag har dock hållit mig undan från alla midsommarstänger o medföljande danser... vissa traditioner tilltalar inte mig. Vilat, läst, ätit traditionell midsommarmat, druckit litet vin... inte umgåtts med någon... Så kan man också fira midsommar! :-)

  SvaraRadera
 2. Visst är de dammsamlande kakorna roliga att göra. Går fort att göra dem också, med lite tur kan man hinna med två stycken på en enda tv-kväll... Jag tänker använda mig av dem i matematikundervisningen, perfekt affärsmaterial för de yngre eleverna. =) Ska bara få tummen ur att göra om omgång till först, har hittills gett bort de andra kakorna.

  SvaraRadera
 3. Vilken fantastisk midsommarhelg vi haft! Jag är så glad att jag varit så pigg också och orkat fira, men idag blir det en vilodag i alla fall. Hoppas det håller i sig så jag kan göra lite mer även till den kommande veckan.

  Jag virkade sådanan där kakor och frukter för ett antal år sedan. Det var kul men som du skrev så låg de och samlade damm. För något år sedan sålde jag dem till fritids på skolan. Då kom de till nytta. Eleverna leker med dem. Ibland är det roligt att göra onyttioga saker också.

  Alla blev nog lite tagna på sängen av Brexit. Det blir spännande att se vad som händer, men jag håller med dig om att gamlingarna försatt de unga i en situation de inte ville ha. Vi får hoppas att de tar sitt förnuft till fånga.

  Vi kan väl höras om en geotur ifall jag fortfarande är pigg. Mejlar dig om lite idéer.

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas