måndag 6 juni 2016

Nationaldagsnöjen


Vaknade i ett mulet Halmstad, denna svenska flaggdag.
Det var lite småkyligt vid frukosttid, vid halvniotiden.
Solen smälte snabbt bort morgonmolnen, det tycktes bli en lika fin dag, som den i går.


Hade kollat ut en liten geocachingrunda alldeles utanför stan, om vi skulle bli promenadsugna.
Ja, varför inte? I går så blev det mycket sol och bad, en promenad på 3 km skulle passa alldeles perfekt.


Till Holm styrdes färden.  Nu var det ingen rund-runda längs stigen vi skulle gå, utan en en runda i form av en hexagon.  Detta betydde att det blev hundrameters-avsteg från stigen vid ett flera tillfällen. Rätt ut iden risiga ormbunkstäta lövskogen.
Nu gick det bra, inga sönderrivna ben, inga ormar som vill hugga efter bara tår. ( C-E envisas med att ha sandaler på sig....)


Fast  en sak var urdum. Det fanns en bonusgömma också.... man skulle i vanlig ordning anteckna de siffror som fanns på loggremsan. Bara det att jag inte hittade några siffror... och vid närmare koll på cachebeskrivningen så skulle UV-lampa tas med, för att man skulle hitta dessa. Skitdumt, tycker jag... fast förstås inget viktigt..... Vi äger ingen UV-lampa.... har inte ens funderat på att skaffa någon.


Tänkte att det skulle passa bra att fika på Vapnö, när vi ändå befann oss så nära. Men där firade man inte nationaldag.....så vi tog vägen in till stan i stället. Gamla kondiset Regnbågen hade flaggdagsöppet och serverade en supergod flaggpryd jordgubbsbakelse på en seg mandelbotten.


Lite mer nationaldagsnöjen kunde passa, när vi ändå var ute på "vift".
Klart att det måste var läge att besöka rhododendronparken i Tylösand, i dessa blomrika, varma försommardagar.


Snacka om vackerhet.
Visste f.ö. inte att rhododendron blommor doftade så mycket..... våra ynka buskar här hemma sprider inte så mycket väldoft.
Viloplatser för trötta ben, fanns uppställda lite varstans.
Ganska mycket människor rörde sig i den extremt lummiga parken,


Många av de stora buskarna är över 80 år gamla.
De planterades av arbetslösa unga män, under depresseionsåret 1933.


Tänkte, att det bara är under ett par veckor som man kan uppleva parkens blommande buskar.
Vilken tur att jag kom på att ett parkbesök, skulle kunna vara ett bra nationaldagsnöje.
Den blålila färgen var den mest förekommande, men det fanns även röda, vita och ljusrosa buskar.


Tjuvahålan ligger alldeles i närheten, bara några hundra meter bort, utefter Prins Bertils stig.


Där var det nästan lika fint som i den blommande dalen.
Doften av de enkla rosorna var alldeles bedövande.


 Förra året gjorde vi flera geocachingpromenader längs prins-stigen. Just vid Tjuvahålan var cachen borta, från den tydliga plats där den borde vara på.

 
Nu fanns den på plats igen,
Så bra att vi fick anledning att återvända till denna ljuvliga plats.


Tillbaka genom de blommande buskarnas dal promenerad vi. Mötte Tylösands största kändis på den smala stigen.  Kunde inte med att sätta upp kameran framför honom, där han tog en promenad med (kanske ege) musik i öronen.


"Hem" till stugan och den "egna" stranden....
Ett dopp passade bra, i det numera ganska så varma vädret...


.... och en liten stund i vägrätt läge i den mjuka sanden.


Det är sällan som man ser en så klar himmel. Hoppas att det blir fler tillfällen till klarhimmel och högsommardagar under denna sommar.

Lunch ( sen sådan) hade C-E fixat och sedan tyckte vi att vi kunde dra hemåt. Spotifylistan som fick förnöja oss under hemresan var specialdesignad för mig, lovade man. Otrolig träffsäkerhet, tyckte jag... ett antal mollstämda välkända låtar, sådana som passar den lite dystra gamla tanten alldeles utmärkt, spelades under den en och en halv timme långa färden hem.


Här hemma hade den gamla rosenbusken, med anor från barndomshemmet och med doft av lördagsstädat barndomshus, slagit ut. En sann förnöjelse, att denna nationaldag få stoppa ner näsan i de väldoftande kronbladen, och insupa doften.

Kvällsnöjet har fått bli, att med ena ögat kolla in nationalsdagsfirandet på Skansen. Bra variation av musik.... ser lite kyligt ut däruppe på Skansenberget....alla politiska VIP-are på plats.... och Robin Bengtsson hade en förfärlig kostym på sig.

I morgon finns det anledning till lite firande i skola också.... mina elever förnekar sig inte... kolla här...http://snapshotofeurope2016.blogspot.se/2016/06/results.html

1 kommentar:

  1. Fina bilder. Jag har alltid långbyxor strumpor och gympaskor när jag går i skogen även om det är riktigt varmt. Mest för att slippa fästingar! Det måste vara ljuvligt att vara vid Östra Stranden när det har varit så gott sommarväder!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas