fredag 17 juni 2016

Sommarlovssök....

... eller borde det kanske står semestersök?  Jag tycker inte att det spelar så stor roll faktiskt, nu är det sommar och skolåret är överståndet. Sexorna har jag sagt hej då till, utan någon separationsångest... dessa elever var flygfärdiga och redo inför högstadietiden, och då känns det bara bra att lämna över till de mer specialiserade kollegorna. Om sommaren vill mig väl, så får jag ju dessutom möta "min" fina femma i augusti igen. Då är de sexor. Några lektioner har jag dessutom i den lika fina blivande femman.
Men nu ska det vara en ganska lång ledighet innan dess. Tror att det är åtta veckor, ända fram till den 15 augusti är vi lediga. Eleverna böjar den 22. Sen läsårsstart sägs bestraffas med rekord-sen vårterminsavslutning nästa år, eleverna slutar den 17 juni och vi lärare den 22.  Men dit är det långt!

Dagliga promenader är en bra rutin när det är ledigt. Gärna med något syfte eller mål....

Gårdagens promenad-syfte, det var att kolla hur det stod till med linnea-beståndet, i ett skogsområde ett par-tre kilometer bort.
Det var överraskande bra, och ännu mer överraskad blev jag, då jag redan fann denna vackra blomma i ett antal exemplar utmed vägkanterna.


Nattviolerna står redan i full blom. Två- tre veckor tidigare än vanligt.
Vet ju så väl att denna blomma brukar vara i sin fulla blomning den 6 juli.... som jag så många gånger tidigare skrivit här på bloggen, så brukade min pappa uppvakta min mamma på födelsedagen med dessa "förbjudna" blommor. Idag känns det knappast vara skäl att fridlysa dem, nattviolerna blir fler och fler för varje år.


Linneorna är inte så lätta att upptäcka. Linnés favoritblomma är ganska så anspråkslös.
Första beståndet som jag upptäckte, det var nästan överblommat.


De här fräscha fina exemplaren hade jag missat, första gången som jag passerade dem.

Jodå, linneorna klarar sig bra, i den del av skogen där ingen avverkning har skett på länge. Men skogen är gammal, och snart ska den skördas.... vilket lär betyda att även linneornas saga är all. Hoppas att det dröjer ett tag än, det där med skogsskördandet.
Dagens sommarlovssök, det blev en cachingrunda.
En ny runda hade kommit ut, i ett skogsområde väster om Taberg/sydväst Jönköping/söder om Axamo flygplats. Skinnarborundan skulle bestå av sammanlagt 11 cacher samt två cacher som var utlagda sedan tidigare.
Loggade några gömmor längs vägen, som denna, norr om Bondstorp. Vem sjutton slänger ut en massa toalettinredning på en åker...?


Landskapet i sig kändes väldigt småländskt, med sina stenmurar och uppstickande stenar lite här och var. Det var ett vackert landskap som vi åkte igenom. Sverige är vackert i försommar- och sommartid.Vi stannade också till på en annan häftig plats, Boeryd burial ground. Det är ett gravfält med domarringar och treuddar, som härrör sig från århundradena efter Kristi födelse, från järnåldern.

Även cachegömman var forntida, med cacheögon mätt. Den var gömd den dag jag fyllde 49, den 24 nov 2002. Med det måttet mätt, så är det bara att inse att man själv också blivit ganska så uråldrig.

Ett klart rekommenderbart caching-sökmål var det i alla fall.Skinnarborundan visade sig vara en 2,5 kilometers-slinga utmed grusväg och ( ganska trafikerad) asfaltväg.
Började med att fika, vi skulle ju hinna bli hungriga till den planerade lunchen på Tabergs-toppen,


Vi gick genom ett bebyggelsefritt område, så när som på denna välbyggda aktivitetsplats för scouting.
Lite längre fram på vägen skulle det finnas en golf-bana, i och för sig bara nio hål och det var dit den mesta av trafiken var på väg.  Vår runda gick åt motsatt håll,  och med tanke på noll-intresse för den ädla sporten, så åkte vi inte fram till den anläggningen.


Axec44 hade lagt ut en varierad elva-gömmerunda. Eller rättare sagt tio gömmor, och en bonus.
Alla burkar var rör av olika slag, mest små pet-rör eller bison. En del var gömda inne i något, andra hängde högt och några hängde lågt.  Tidigare sökare hade gått bet på en del, men vi klarade alla.
Kändes riktigt bra!


Och se, några blyga  småländska landskapsblommor visade sig,  vid den allra svåraste gömman.


Bonuscachen visade sig vara gömd 1,3 km från sista gömman. Med tanke på avståndet, så trodde jag att jag skrivit av någon siffra fel. Men så var det inte... vi hittade en fågelholk som skulle öppnas med rätt kombination av siffror. På femte försöket lyckades det. Jippie!Sen kan man ju undra vad det är för konstigt folk som bor i dessa trakter, mellan Sandseryd och Bondstorp... en slänger ut sin toalettinredning på åkern, en annan ställer ut en fullt användbar soffgrupp i ett litet grustag.


Dagens sista gömma hittades "under stubbe". Man tror ju att det är stubbar som står kvar med markkontakt, som man ska leta under. Här fanns det betydligt fler.
Kände det lite som om det kunde vara en naturscen ur "Sagan om ringen" eller "Games of thrones" man befann sig i.  Riktigt häftigt ställe.


Alias "Grynet" och hans medcachare, som jag aldrig fick namnet på.... kanske någon riktig kändis i cachingvärlden.... var ute i samma ärende som vi. Bara det att de hade tagit bilen rundan runt. Sådana ena.... fast de missade ju förstås motionen. Nu såg inte dessa smärta herrar ha samma behov av daglig rörelse, som den här tjocka tanten. Men... motion är bra för alla....tjocka som smala...


Ett välfyllt salladsbord, samt dagens rätt, köttkaka, väntade på oss på Tabergstoppen.
Körsbärsträden,som blommande så rikligt, då vi gick uppför berget med alla skolans elever, bar numera massor av körsbärsembryon. Utsikten var lite lite mera dishöljd idag... men fortfarande räckte den ända till Jönköping.
Taberg är verkligen toppen!


Kunde inte motstå frestelsen att åka till lilla fabriksboden på Mormor Magdas glass. Köpte med några dyra halvliters glassbyttor hem... och så denna välsmakande chokladglass, som visade räcka ända till Grimsås.

Hämtade den för dagen serviceinlämnade bilen i Grimsås och hann hem precis till avspark för matchen mot Italien. Sverige spelade riktigt bra, men man vinner inte på poäng,utan på mål. Det blev det ett enda, och det gjordes i den svenska buren. Ingen vinst där inte.... men i övrigt en trevlig dag med hela 18 burkar. Har nog inte hittat så många under samma dag på hela detta året.  Nu gäller det att hitta fler roliga rundor... gärna med trevligt matställe nära.  Sommarlovssöket fortsätter....

5 kommentarer:

 1. Verkade vara en trevlig runda. Gravplatsen kände jag igen liksom stubbarna. Hoppas ni får många roliga turer i sommar. Vi hörs på söndag.

  SvaraRadera
 2. Åh så roligt att läsa om några platser jag själv varit på. Gravfältet är en riktigt häftig plats med alla sina resta stenar och scoutgården letade vi fikaplats vid i vintras. Rundan ligget på "att göra listan".
  Hoppas sommarlovet blir riktigt bra för dig!

  SvaraRadera
 3. Åh så roligt att läsa om några platser jag själv varit på. Gravfältet är en riktigt häftig plats med alla sina resta stenar och scoutgården letade vi fikaplats vid i vintras. Rundan ligget på "att göra listan".
  Hoppas sommarlovet blir riktigt bra för dig!

  SvaraRadera
 4. Ni letar burkar, ihärdigt... ska kolla hur många ni lyckats fånga hittills i år. Nu stiger väl tempot, misstänker jag. Lycka till med rundorna i sommar!

  SvaraRadera
 5. Tabergstoppen är fint utflyktsmål och cachingrundan verkade ju också gå finfint. Själv kom jag av mig innan jag fått upp farten så jag får väl starta om igen ...? Spännande ställe med alla stubbarna men slänga ut husinredning på det där viset är inte försvarbart. Bläää... Glad midsommar!

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas