onsdag 4 november 2020

Behövd

 Meningen med livet, det är något som jag sällan eller aldrig funderar/funderat över. Men i början av veckan, så slog mej ändå tanken!!!! Jag vet vad meningen  med livet är!!!! Iallafall vad det gäller mitt liv! Just nu!

Det är att känna mig behövd!

Tänk, om man skulle känna sig helt obehövd, eller.... ja ... jag kom att tänka på det på dagens promenad.... att man enbart ligger någon till last.... usch, då måste livsgnistan falna rätt snabbt.


Sen kan man ju diskutera om den som ligger till last inte är behövd? För man kan ju vara behövd bara genom att finnas. Tanken går vidare- min mor och min svärmor - båda gled in i  demens under sin sista tid. Var de behövda, då de längre inte hade något att ge.... eller fanns deras behövdhet från den tid som de var friska kvar?

Eller är det något i tiden gång, som gör att gamla och sjuka känns mindre behövda?


Nä, nu blir det för invecklat- nu återgår vi till det enkla.....

Tanken på att behövdhet för mig ger livskvalitét, den härrör sig förstås utav att jag varit lite extra behövd och efterfrågad under de senaste dagarna.

Vår lilla skola är sårbar, då någon blir sjuk. Covidmonstret jagade ifatt en av kollegorna på lovet, och jag behövde vikariera. Så roligt! Och gott att varken kollegan eller hennes familj sett covid svårare än tidigare influensor som de haft. 

Men de har behövt isolera sig även under denna vecka, och jag har blivit extra mycket behövd i skolan.


Inser, då jag fått gå in i de flesta klasserna, att jag- eller någon annan - skulle vara behövd på heltid, utöver ordinarie lärare. Ser skolan med lite andra ögon, då jag inte vistas där dagligen.... Tänk, så mycket som ändrats under senare år. Från att tidigare ha varit klasser med "starka" och "svaga" elever, så finns där numera därutöver en brokig samling barn med olika kulturellt ursprung, med stora brister i svenska språket samt ett antal elever med olika diagnoser. I de flesta fall innebär detta att eleverna behöver ha personligt stöd för att kunna koncentrera sig på en uppgift.... eller att de har så låg intelligensnivå, så att de är särskoleplacerade. Ofta ska en enda lärare "rodda" denna samling elever.... ibland är man två. Men ensam... det är dömt att misslyckas. 

Barnkonventionen är lag.... hm... går inte ihop! Vilket den kommunala budgeten ska göra....och det är överordnat allt annat.

Så behövd är man alltid som lärare.....

Den mest värmande behövdheten, den fick jag uppleva i söndags.

Barnvaktsuppdrag var bokat - mamman i familjen skulle på hästhoppning med sin häst- äldsta killen skulle på skogsknytte. Lillkillen behövde barnvakt, då pappa skulle åka med sin (snart) fyraåring på "knytte".  Barnvakt till Karl-Petter, kul, enkelt, absolut behövdhet.

Nu blev det inte så, för Konrad ringde dagen innan och talade om att mormor behövde ta med sig en ryggsäck, för han ville att hon skulle gå med ut i skogen denna söndag. Pappa kunde ta hand om lillebror.

Så roligt att få denna inbjudan. Så kul att känna sig så behövd, och så intressant och spännande att se sin dotterson i ett annat socialt sammanhang än de vanliga.

Det kändes så varmt i hjärtat, trots att söndagen bjöd på gråväder.

( Bilden ovan- ja, det är en "tårta" som Knyttebarnen fixade till åt skogens djur, och i första hand till fåglarna, På söndag ska gruppen gå ut och kolla om någon har arit där och smaskat på godsakerna. Men då behövs inte mormor.... vilket hon är ganska så nöjd med....  Och för den som inte vet, så är Skogs-Knytte den verksamhet som Friluftsfrämjandet driver för de allra yngsta barnen, 3- 4 år gamla)


En väldigt positiv sak med att vara vikarie, det är att man kan gå hem när dagens uppdrag är klart. Jättebra i dessa tider, då både dagsljus och promenad behövs för välbefinnandet.

Gruppträningslokalen har stängt ner i dessa tider, då covid lurar både här och där. Sofias gympapass i SVT går inte av för hackor, gjorde två stycken igår och känner att yttreligare ett idag kunde behövas. Faktum är att passen med rörlighetsträning är de jag är mest behövd av. Kan säkert gälla många halvgamlingar...om det nu är det man är.... Det är iaf så jag skulle beskriva mig....

Och som sagt---- för mig är --- iallafall just nu--- meningen med livet, det som ger riktig kvalitet i tillvaron-  

det att vara behövd

Men... jag tror också att livsmeningen ändrar sig beroende på var man befinner sig i livet....



17 kommentarer:

  1. Att vara behövd är jätteviktigt. Jag tyckte det var en svår tid när barnen flyttat ut, det blev rotlöst ett tag. Sen lär man sig hitta nya vägar, men känslan av att vara behövd, den värmer!
    Smittspridning ja, hu, den är inte rolig att tänka på... hoppas verkligen det stoppar snart igen!
    Ha en fin onsdagkväll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har ju bara två barn och de flyttade ut stegvis. Längesedan nu. Och man är behövd så länge man kan vara till nytta..det är tydligt.Kram!

      Radera
  2. Det är väldigt viktigt att känna sig behövd, oavsett om det handlar om arbete eller relationer. Kul att kunna vikariera lite extra i skolan och att vara i andra klasser än din egen. Hoppas att du har haft en bra dag! MVH Emma Rosell

    SvaraRadera
  3. Japp! Jättekul att vara i skolan då och då. I morgon blir det besök från UR och sista inspelningen. Spännande!Kram!

    SvaraRadera
  4. Ja nu är vi inne på liknande funderingar.

    Jag skrev ju om min aha-upplevelse när jag läste om: meningen I livet. Då blir det mycket lättare för varje enskild person att ge sitt eget svar.
    Meningen MED livet låter liksom så stort och svårt - och hur skall svaret kunna "accepteras" av alla liksom..?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måste ju vara så att det är individuellt. Och dessutom föränderligt övertid. Att vara tillsammans med barnbarnen ingår ju i behövd-konceptet.Så helt otroligt hjärtevarmt att få bli en viktig person i deras liv.

      Radera
  5. Nu fick du mig att tänka. Vill jag känna mig behövd? Har aldrig funderat på det faktiskt och kan inte svara på det. Men jag tror att du har ett annat behov att vara behövd, då ju jobbat som lärare och verkligen gillat ditt jobb. Har nog en känsla av att de behöver kalla in dig många fler gånger framöver. Å du tackar så gärna ja till det. Win-win för alla inblandade alltså.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men nog är du behövd. För din make. För vänner...för oss som gärna läser dina inlägg. Har nog med bekräftelsebehov att göra, det där med att vilja känna sig behövd. Samma sak egentligen.Men nog är det något alla behöver...bekräftelse. Kram på dej!

      Radera
  6. Visst känns det bar att känna sig behövd, men det måste ändå finnas gränser. Det får inte vara så att någon tar en för givet att man alltid ställer upp när det "behövs". Ibland måste man kanske lära sig att säga nej. Men när det gäller barn och barnbarn känns det enbart bra att vara behövd. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, då är det rent utnyttjande. Kan vara svårt med gränser. Och Visst kan man känna sig lite för behövd ibland. Svårt att säga ifrån ...Kram!

      Radera
  7. Meningen med livet? Ja, det kan man ju fundera mycket på och det gör vi också. Tänker kanske olika, för att vi människor är olika.
    Men jag tror att meningen med vårt liv är att kunna vara till nytta för andra, på det ena eller andra sättet. Att betyda något för någon och kunna sträcka ut en hjälpande hand, om det behövs. Kanske bara vara ett lyssnande öra, för någon som behöver prata. Allt i den mån man kan och orkar.
    Jag tror att du gör en oerhörd nytta där på skolan och att du är verkligen behövd både där och med dina nära och kära. Barnbarnen ger ju också så mycket tillbaka, på sina sätt.
    Sköt om dig och var rädd om dig.
    Varm kram!

    SvaraRadera
  8. Kloka tankar från dej, som vanligt.Oftast är det roligt att ställa upp. Ibland blir man trött...samtidigt som energi genererar energi. Kram!

    SvaraRadera
  9. Visst är det härligt att vara behövd och det tror jag att vi alla behöver känna precis som att vi känner att någon månar om oss. I skolan är man verkligen behövd och det känns bra. Sämre är det absolut inte att vara behövd av nära och kära.

    Jag kan tänka mig att det är skönt att gå hem när undervisningen är slut och slippa den andra delen av arbetet.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så var det förr. Man gjorde sinavtimmar och sen var det inte mycket mer. Naturligtvis föräldrasamtal...men få konferenser.
      Gott att slippa det extra arbetet till mindre nytta. Planera lektioner, det kan jag göra hemma. Kram!

      Radera
  10. en stor allvarlig fråga... just nu vill jag helst inte ha någon som är beroende av mig, ha en bra dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycke att det är väldigt stor skillnad på att vara behövd och att någon är beroende av en. Jag vill heller inte att någon är beroende av mig. Känns nästan som fotboja. När jag är behövd så är det win-win som gäller. Kram på dej!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas