fredag 27 november 2020

Dimma



Idag är det dimmigt. Temperaturen har legat precis under nollan hela dagen. Det har varit alldeles lugnt, stilla och mjukt i luften.

Dimma är också ett väder. För egen del så tycker jag om dimmiga dagar. För den som nästan alltid har en kamera i fickan- förutom mobilkameran-  så blir det fina foton  när det är dimmigt.

Mjuka bilder.... 

Jag gillar förstås inte dimma när det är mörker och jag är ute och kör bil. Sikten blir ju obefintlig, då dimman äter upp helljuset.  Gillar annars mörkerkörning, men dimkörning, det är ordentligt tröttande. 


Ljungen blir mycket vackrare, då den är inhöljd i frusen frost. 

Ja, det var riktigt vackert på dagens promenad. 



Ända till jag kom fram till den här välbekanta byggnaden, ladugården som tillhörde det gamla soldattorpet. Träddödarna var fortfarande i full gång, och det var ganska så gott att gå genom det dimmiga landskapet och slippa se så mycket av eländet. Det räckte att höra... Tids nog lär jag få se, antagligen nästa gång då jag passerar, då dimman har lättat.



Önskar så att man i alla fall ska låta den här vackra granen stå kvar.... det är ju rena helgerånet att  fälla den. I så fall borde den få en plats på något julvackert torg, innan  stammen blir till virke och grenarna till flis...


Egentligen borde jag väl vila den ömmande hälen. Den har blivit mycket bättre men skulle säkert mått bra av några dagars vila. Men vi får kompromissa jag och hälen - det  blir inga 10 000 steg, det blir inga 7-8 kilometers vandringar, men 4 -5 kilometer får hälen allt finna sig, speciellt om jag försöker hitta mjukt underlag- skogsvägar och stigar- så långt det går.

Den korta skolveckan passerade snabbt. En-dags-vecka. Man blir lite off när man bara är på plats en enda dag, men nu är det som det är. 

Luciagruppen, ( ja, jag har ju mest musik under min arbetsdag) åk 6, låter jättebra. Ska filmas i kyrkan nästa måndag. Normalt brukar skolans luciatåg besöka samhällets stora företag, med sammanlagt fyra framträdanden I år får det bli lucia via film istället. Och eleverna får det vanliga arvodet. Schysst, tycker jag. Och kul att få träna inför lucia även detta år. Så roligt att det blir extra många solister detta år.... fyra killar och två tjejer.

Luciatåget ska få framträda i skolan också. Vet ännu inte om vi får använda kyrkan som lokal. Har fått okejat för det innan åtta-personersregeln, men har inte fått meddelande om att vi inte får vara där.... vi hade tänkt att samla F-3 för sig och 4-5 för sej. Dessa barn äter ju samtidigt i skolans matsal varje dag... Om  inte detta går, så får det bli i gympahallen. Hela skolan ( ca 70 elever och 7-9) lärare var samlade där igår för att kolla en  Pippi-musikal som 2-3an bjöd på



Vi förhåller oss absolut olika till pandemin och smittorisk. Brukar normalt träffa några av mina f.d. arbetskamrater från min förra skola på adventskaffe. Det är min tur detta år. Har träffat, haft kontakt med två av fyra tidigare i höst. Hade bestämt ett datum- för vi är inte rädda för att träffas om vi mår bra. Ringde en tredje idag. Hon vill absolut inte träffa oss. Har bara träffat ett par personer inomhus, de allra närmaste, sedan i mars. 

Vi tänker olika där.... och det är väl därför smittan sprider sig. Tycker ändå att det är säkrare att träffa en handfull friska personen hemma hos någon, än att gå till affären. Vem har tagit i vad då där?

Adventsljusen lyser upp denna dimmiga höstdag.  Kommer inte att synas så bra genom dimma och mörker. Men ljusen finns där, och bara det är gott att veta.

15 kommentarer:

  1. Dina dimmiga bilder är helt fantastiska! Vilken stämning i dom bilderna! Otroligt bra jobbat där! Varje gång jag ser så stämningsfulla foton med dimma tänker jag på England. Inte bara på Robin Hood och Sherwoodskogen utan även på London och dimman över Themsen. Min favo bild hos dig är den gamla ladan som ser så hemlighetsfull ut. Å den verkar gömma några hemligheter av din text att döma.

    Ja, hur ska man träffas och var!? Är ju precis som du aningen mera "liberal" än mång andra i vår ålder. Att träffa "gamlingar" inomhus när de är friska och man vet var de varit är helt okej. Är dock inte lika säker om jag skulle vilja umgås med yngre personer som åkt kollektivt inomhus. Dumt att chansa.
    Jätteroligt att det firas Lucia även i år. Jag menar att det sker digitalt och eleverna får betalt. Otippat att det är fler killar än tjejer som ställer upp som solister...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man påverkar varann när man vill sjunga solo. Har haft ett antal musikaliska killar under alla mina år som musiklärare/mellanstadielärare som kunnat leva på sin musik som vuxna . Som sångare, musiker eller låtskrivare/producenter. Dock inga tjejer ..och just nu fick jag ordentligt kalla fötter..
      Har jag prioriterat/ särbehandlat killar i musikssammanhang. Jo, det finns någon tjej som försörjer sig som musiker, men det är kulturskolans förtjänst!
      Nä, träffa massor av folk, det vill jag inte. Men nästan karantänsatta friska är ju inga problem. För mig och för dej!
      När jag lämnade min dotter i Malmö i måndags morse, så var hon ordentligt förkyld. Hon hade dagen innan fått sms från grannen i trappuppgången, att man var positivt testade för covid.
      Fick just svaret på testet dom dotter och sambo tog i torsdags. Negativt! Finns MÅNGA fler virus än covid...sådana som slltid utsatts för.

      Radera
  2. Så vackra bilder du bjuder på. Stämningsfulla och lite trolska också.
    Det var en mycket fin gran, håller med dig, hoppas att den får stå kvar. Ljungen, så vackert.
    Ja, jag förstår att det blir en annorlunda Lucia och uppträdanden för många detta år. Digitalt, det får det bli på många ställen. Även vår kyrka sänder Advents gudstjänsten digitalt i år.
    Roligt med körsång. Jag saknar vår lilla pensionärsgrupp. Vi brukar träffas varje vecka och sjunga och har även sjungit i kyrkan och på andra träffar vid Lucia och Adventsträffar. Men detta år har vi fått lagt ner. Vågar inte, många är omkring 80 år och några över 90. Vill inte riskera något.
    Ha det fint och trevlig 1:a Advents helg.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sjunga tillsammans är så härligt. Har inte varit med i i kör på många år, men jobbat mycket med sång och musik i skolan.Lucia är verkligen en höjdpunkt för unga sångare. Tur för oss att vi får framträda även detta år.
      Hoppas att din kör får komma igång igen framåt våren.
      Undrar om det sänds någon första adventsgudstjänst i Tv. Vore inte fel detta år. Kram och ha en fin adventsstart.

      Radera
  3. Vilka bilder, så vackra, jag bara njuter! Dimma gör sig otroligt bra och du får det magiskt!
    Hoppas den fina granen får vara kvar. Så fin!
    Sätt upp en skylt,.-)
    Hoppas hälen blir bra!
    Trevlig Helg! Kram Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Beställde magnetstrumpor. Fick dem igår. Tycks funka. Blev en längre promenad idag. Passerade granen. Än står den kvar. Skogsmaskinen oxå..... Kram på dej!

      Radera
  4. Dimfoton är ute tvekan mycket vackert, men det rä inget favoritväder när man ska köra bil och helst inte när det dessutom är mörkt. Igår var det jämntjockt med dimma hos mig och det känns lite kusligt, för man känner inte igen omgivningen när man inte ser allt tydligt. Kram

    SvaraRadera
  5. Bättre idag med dimman. Man ser den vackra rimfrosten. Men ni har nog inte minusgrader? Här ligger det strax under noll även idag. Kram på d4j!

    SvaraRadera
  6. Alldeles fantastiska bilder och naturen klär i dimma. Så länge jag slipper köra bil är dimman välkommen hit.

    Trevlig lördag!

    SvaraRadera
  7. Här är vi helt överens ... dimma är fantastiskt att fota i! Verkligen helt underbara bilder - och jag hoppas den fina granen får stå kvar!
    Det blir säkert fint med ett digitalt lussefirande också!
    Ha en fin helg!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gick förbi granen igår. Än står den kvar. Och nu längtar jag efter sol... Kram!

      Radera
  8. Dis och dimma, två ord som man verkligen fått höra i väderrapporterna i höst....men vackra bilder blir det <3 Önskar dig en fin 1:a advent <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och nu har första snön fallit. Under det att jag ägnat hela dagen åt att fixa den traditionella fotoboken. Ganska kul jobb, men tar sin lilla tid. Använder fotoklokt.se

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas