söndag 29 november 2020

Kort

 Så kort dagen är !  

Vaknade vid halv åtta. Ute var det mörkt. Tidningsläsning och frukost.  Därefter tog jag mig an  det som jag tilldelat mig som dagens uppgift - ja, förutom att fixa lunch från ett nytt recept då. En variant av kasslergratäng. Helt ok - kan absolut tänka mig att göra om den igen. Man kokar potatis och lök i kycklingbuljong samt lite grädde i 20-25 minuter. Redning görs av potatismjöl. Kasslerbitar läggs ner i grytan innan man kryddar med timjan, salt och peppar. Slutligen häller man alltihop i en form, lägger på lite ost och gratinerar i 200 grader i 20 minuter. En enkel rätt- och den kändes ganska nyttig, eftersom det inte är så mycket grädde i den.


Har faktiskt inte varit ute idag. Mycket ovanligt! Men det är kallt och rått, och så är det den där hälen. 
Skickade efter en strumpa med koppartråd i som ska vara bra för hälsporre/fotsmärtor. Det är den. Fick den i fredags och det kändes bra i foten, efter mindre än ett dygn. Varvid jag gick på 5 kilometerspromenad igår.  Njöt av att kunna gå med fart igen.
Men...
Det var inte så bra, det blev ont efteråt... så idag vilar jag...  men känner mig återigen  helt ok, med strumpa på .  
Får inte vara så otålig som jag är! 
Ska försöka låta bli längre promenad i morgon också. 
Lussekattsbakning  får det bli istället. ... och så  en kort promenad. 


Det var ju om dagens egen-utgivna uppdrag jag skulle skriva.
Det gällde att göra en fotobok, som döttrarnas familjer ska få i julklapp. Har gjort fotoböcker via nätet, av och till under många år och under de senaste fyra åren så har det blivit en bok som mest innehåller bilder från året med barnbarnen. 
Det tog hela den ljusa delen av dygnet att få till den boken. Man ska ju leta upp foton, dels från den egna kameran, men också från det galleri som finns i mobilen och där alla foton som kommer från döttrarna också finns. Försöker få med något foto från varje månad, och mest från de gånger vi alla i familjen, kan träffas. 
Tur att  Karin delade en massa foton under våren, för det var ju så att vi inte sågs alls från början av februari tills veckan efter midsommar. Under de månaderna höll man sig minsann till FHMs rekommendationer. Numera försöker man hitta smarta och förnuftiga sätt att kringgå dem .... Man lär sig leva med virusmonsterhotet.

Bilden, som togs för dryga veckan sedan, pryder framsidan på den 32 sidor tjocka fotoboken.  Tror att det blev ca 175 bilder som kom plats.  Det är tidskrävande, men väldigt kul att göra den där boken. 
Har under de senaste åren använt fotoklok.se ( bäst i test för några år sedan) som det företag som  sätter fotona i tryck. Hade faktiskt nytta av att det är Bläck Week också- 35 % rabatt var det på priset.  Inte fel att utnyttja en ordentlig rabatt till något man ändå ska köpa. Tror att jag betalde 840 kr för tre böcker. Är lite sugen på att köpa årsboken från bilderna jag delat på Instagram/ Facebook också. Gjorde det förra året, och blev väldigt nöjd med bilder och papperskvalitét. 


 Under det att det korta dagen blivit till mörk seneftermiddag, så har den första snön fallit. Gårdagens barfrost ger en bra grund för den att lägga sig på. Hoppas och tror att den finns kvar i morgon och lyser upp lite i mörkret och ger lite extra lyster i det korta dagsljuset..
Samt ger läge att ta nya kort, foton med vintervyer.




21 kommentarer:

  1. Jag har bara gjort fotoböcker av barnbarnens första år. Borde göra en per år, det blir 14-15 st så det känns mer och mer avlägset...
    Mörkt dygnet runt, känns det som, men snart vänder det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är gott att veta, snart vänder det!

      Radera
  2. Bilderna du lagt upp är väldigt vackra, och fotot med barnen är ju som klippt och skurit som framsida på din fotobok.
    Har bara gjort en bok själv, men det var ingen fotobok utan en "riktig" bok med text och bild från en resa till Yorkshire. Den var väldigt uppskattad av svärföräldrarna och svägerskan. Det var roligt att göra den också.

    Osis med din hälsporre, men ändå en (liten) tröst att det är bättre att ha den under vintern än under sommaren. Ja, det tycker jag i alla fall.

    Här föll också några snöflingor, men de smälte bort lika fort som de kom. I en storstad blir det inte ljusare, då det snabbt blir slaskigt.

    SvaraRadera
  3. Se där, lite vinterkänsla också hos dig. Härligt.

    SvaraRadera
  4. Vackra vinterbilder ... även om det inte är så mycket snö och en härlig bild på barnbarnen.
    Jag har gjort några fotoböcker, men borde nog göra fler. Vi får se om lusten kommer någon gång.
    Så jobbigt med hälsporre, men bra om kopparstrumpa kan hjälpa. Tack för tipset, ska vidarebefordra det till en kompis som har stora problem.
    Ha en bra start på veckan!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns att köpa lite varstans på nätet. Tänkte ringa upp en högspecialiserad idag. Vill ju ut och gå. Långt! Kram!

      Radera
  5. Min dotter brukade förära mig en fotobok på barnbarnen när de var mindre. Nu är alla vuxna, men nu har jag ju tre barnbarnsbarn så nästa år ska jag nog tipsa dem om vad jag vill ha! En absolut perfekt julklapp som räcker och glädjer hela året! Är det hälsporre du har? Jag led i ett halvår innan den gav med sig. Tränade mycket enligt instruktioner på youtube, det hjälpte något. Sen lärde jag mig att aldrig snåla på skodonen. Det ska vara riktiga läster på skorna, sen att de är dyra det får man acceptera. Jag får spara in på annat. Lesson learned!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaha, det är barnbarnsbarn alla de små. Här inte fått ihop det...Jag fick ju barnbarn sent, av olika skäl. Så de är oxå små.
      Hälsporre, Japp. Här haft för 8-10 år sedan. Tog sin tid. Här fixat tid hos en som gör sulor... i januari. Tänkte nog Åka en sväng till deras affär och köpa dyra gåskor redan i veckan.

      Radera
  6. Fotoböcker är verkligen trevliga presenter att ge och få. Själv har jag fått ett par stycken och alltid lika uppskattade. I år nöjer vi oss dock med att göra en kalender för det är tradition.

    Hoppas att din fot känns bättre snart men hälsporre kan tyvärr ta tid.

    Kram och god måndagskväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har haft hälsporre en gång tidigare,så jag vet att det tar tid att bli av med. Ska uppsöka specialaffär i Borås på onsdag, tänkte jag. Fotokalender är inte fy skam. Jag har för svårt att välja bilder, annars hade det varit ett bra alternativ. Kram på dej!

      Radera
  7. vacker med frost, fotoböcker är toppen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och gott att ha lite vitt på marken utan att det är en massa snö

      Radera
  8. Fotoböcker är roligt att göra och även att få. Det är minnen som varar. Så vackert det är med frost på träden....riktig julkänsla när man ser det. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis. Alltid kul att gå tillbaka och kolla i fotoböcker.

      Radera
  9. Den rätten lät god ,-)
    Koppartråd i strumpa mot hälsporre, bra med tips om jag eller någon jag känner får hälsporre ,-) Men man kanske måste ta det lite lugnt ,-) Kul med fotoböcker. Rabatt när man skickar efter är inte fel!,-)
    Så söta de är när de står och pratar ,-)
    Nu är det mörkt, men snart ljusnar det. Fast det är mysigt med mörker och tända ljus , stjärnor inne, frost gör sig också fint på bild och ute !
    Är lite virrig fortfarande efter covid!
    Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker att det var klara tankar. Åkte de dryga sex milen från Värnamo i kväll, från den sedvanliga mormorstisdagen. Många fina ljusslingor längs vägen. Kram på dej!

      Radera
  10. Mirjam Halvarsson1 december 2020 kl. 12:45

    Vilken fantastisk idé att göra en fotobok, det är ju verkligen nåt som är originellt och personligt och vilka minnen det blir sen!
    Tack för mattipset, jag har en bit kassler i kylen så jag ska nog göra den där gratängen :)
    Ha det så fint Anna-Lena!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror att du gör godare mat än så, men för den som är så där bra på mat, så var det en utmärkt vardagsrätt. Fotoboken är alltid kul att se tillbaka i. Kram!

      Radera
  11. Kasslergratängen låter som ett bra alternativ till den gratäng som vi brukar göra och enekl också, det gillar jag.
    Usch för att få ont i fötterna, eller något fem på dom. Vi är ju så beroende av dom fungerar som de ska och inte gör ont, vi som älskar att gå ute i naturen. Hoppas att det snart blir helt OK igen.
    Fotoboken, den gillar jag, fin idé.
    Ha det fint och kram till dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har varit och köpt nya skor plus en sula än anpassad för min typ av fötter. Så lite bättre är det. Ut måste man ju! Trots att det gör lite ont. Kram!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas