Halvdant väder.
Absolut läge för en geocachingrunda.
Speciellt som det kommit en ny runda i Kalv. Inte riktigt nästgårds, men helt ok. Det är ju så kul att besöka obekanta platser.
Tänkte att vi skulle stanna till alldeles i början på vägen till Kalv. Gömman skulle finnas under en bord eller bänk, vid denna fina rastplats. Nu gjorde den inte det. Jag tror inte att det berodde på att vi inte såg den, jag tror den var borta, med tanke på all svart isoleringstejp som fanns under bänken. Det var väl någon som behövde en liten burk....
Vid Kindahus satt cachen kvar på anvisad plats.
Här har det varit en borg, den sydligaste av alla borgar som fanns utmed Ätran. Sannolikt har här utkämpats blodiga strider mellan svenskar och danskar. Vallgravarna var tydliga, liksom det stora borgområdet. Intressant att få komma till platser som har del i vår historia.
Vägen mot Kalv, den var ordentligt krokig. Den var dock belagd med asfalt, vilket inte är helt självklart på en smal väg, långt bort från allfarvägarna.
Kalv visade sig vara ett ordentligt utspritt samhälle/by. Först kom det en massa gårdar, sen kom en stor fin sjö... och så kyrkan, ganska ovanlig exteriört.
Det regnade när vi kom fram till Kalvrundans startplats. Det fick bli fika i bilen.
När äggmackorna var uppätna och kaffet urdrucket, så tittade solen fram bakom molnen.
Första gömman var omgiven av konvaljer. En helt otrolig liljekonvaljmatta, med blommor som precis började visa sina vita, väldoftande klockor.
Vi skulle få se många konvaljmattor i Kalv, under den dryga 2 km långa rundan.
Vid fältet som vi passerade, fanns det en hel del nässlor. Nässelfjärilslarverna kalasar på den nyttiga, och för dem, livsnödvändiga växten.
Från liljekonvaljbacke via öppet fält gick rundan in i en härlig bokskog.
Nedanför bokskogsbacken bredde den blåa Kalvsjön ut sig.
Ska prata om Picasso på "Grej of the day" i min klass i morgon. Funderar på om Picasso varit i Kalvbokskogen också och skulpterat i trä.
Det är inte mycket som klarar att ljussätta sig under bokarnas trädkronor. Men är man en envis Kalvkonvalj, ja, då funkar det!
Tänk, jag har alltid trott att det där med troll bara varit fantasier. Efter att ha sett det förstenade trollet utanför sitt berg, så har jag kommit på andra tankar.
Ut i ur bokskogen kom vi och gick på mark som sannolikt varit sjöbotten. Liljekonvaljerna fanns överallt.
Jättemattor av den väldoftande blomman fanns vid gömman vid det biotopskyddade området.
Rundan gick på lättgången körväg. På ena sidan vägen fanns ett stort hjorthägn, med tjugotalet kronhjortar. Tog ett par bilder genom nätet, men tyvärr så blev de så suddiga att de inte är visningsbara. Hjortarna var både nyfikna och skygga, sprang iväg en bit, men stannde sedan och kollade nyfiket på de tvåbenta.
Kan bjuda på en bild på de vita blommor som blommade i mängd, alldeles utanför staketet till hjorthägnet.
Efter att sista cachen, nummer 7, var funnen, så var det lite svårt att avgöra hur man skulle ta sig tillbaka till utgångsläget och bilparkeringen. Vi valde att ta skogsvägarna, vilket resulterade att tant och farbror fick ta ett skutt över ett dike. Men det gick bra. Och gamla trotjänare fick fick se på vägen.
Passerade bakom skolan. Vad fanns där? Jo, en liljekonvaljbacke. Barnen har inte långt att gå, för att plocka en bukett till lärarn sin....
Kalvrundan var verkligen en fin runda, som storligen rekommenderas. Allra helst inom de närmaste veckorna, då liljekonvaljdoften lär vara bedövande utmed i stort sett hela rundan.
Åkte vidare till Kummeludden, vid Fegensjön.
En helt magisk plats, ett gravfält från järnåldern, på udden ut i sjön.
Cachen var gammal, från 2007, och vi förundrades över att inte vattnet tagit med den ut någon gång vid högt vattenstånd.
Gravkullarna var många, och de syntes tydligt som ringar eller stenrösen.
En öppen järnport välkomnade den som var på väg ut på udden.
Det var inte läge att ta ut roddbåten på sjön idag, det blåste alldeles för mycket.
Flottar med inredning och motordrift finns i var och varannan sjö. Måste vara härligt att sitta ute på sjön och äta en fin sommarkväll.
Att vara ute i ekan skulle inte vara helt fel.
Gissar att det stora gården vid sjön heter Gammalsjö. Skulle inte vara helt fel att bo med sådant sjöläge. Huset är också fint.
Tänkte på hur mycket städning det skulle behövas för att hålla det i ordning. Med tanke på just det, så räcker det gott med ett litet hus. Om man inte vill anlita RUT, förstås.
Vid Gammalsjö Kvarn, så var cachen inomhus. Dörren var alltid öppen. Trapporna var rätt branta, men hade bra räcken.
En välbevarad gammal kvarn var det där mitt ute i ingenstans. Några eldsjälar såg till att den fortsatte att användas, mest som samlingsplats för olika evenemang.
Hade tänkt oss en sista cache vid Påarps gård. Den hittade vi inte. Det var ett tag sedan som någon fann den, så den kanske helt enkelt var borta. Det finns mycket folk som vistas på området och använder dess "äventyrsbana" och övernattar i tält, på camping eller på det lilla hotellet.
Trots att vi inte beställt bord i restaurangen, och trots att den tycktes vara full av finklädda morsdagsfirare, så fixade man snabbt fram halstrad torskrygg, även till två fleeceklädda hungriga burkletare.
Dagens runda är verkligen en runda att rekommendera. Alla platser vi har besökt hade något speciellt att visa, och det är precis det vår geocachingtanke går ut på.