lördag 30 april 2022

Valborg


 Valborgsmäss, det lär väl vara en tradition som går långt tillbaka. Till vår katolska tid? Varför skulle man annars fira en tysk nunna, som levde på 700-talet och som helgonförklarades den 1 maj en gång för länge sedan....? Läste också ( nytt för mig) att vi befinner oss halvvägs mellan  vårdagsjämning och sommarsolstånd. Även det  skulle kunna vara värt att uppmärksamma, enligt  so-rummet. ( Gott att komma till något annat än Wikipedia, då man googlar)

I vuxen ålder har jag/vi aldrig haft någon valborgsmässo-tradition. Under en period var jag förstås med i kyrkokören, och då sjöng vi in våren denna dag. Roliga sånger att sjunga! 

De vilda ungdomsfesterna, som tydligen ofta förekommer  numera, de fanns inte då jag var ung.  Det är bara barndomen som jag kommer ihåg valborgsmässotraditioner ifrån. Elden tändes på stora grusplanen mitt emot skolan, kören sjöng, man fick köpa kaffe och tårta som serverades i matsalen . Efter detta begav man sig till kyrkan för aftonbön. 

Det jag minns allra mest, det var tjatet om att ta på vårkappan ( ja, man fick en sådan varje år) . Ibland sa mamma nej! Det är för kallt! Jag gav mig inte! Jag frööös....


För 43 år sedan började man gräva för vårt hus, just över valborg-första maj. Då var det svinkallt, med snöblandat regn. 
Det var ett lösvirkeshus som vi byggde, och i efterhand, så inser jag att det gick ganska snabbt att få ihop det, bräda för bräda. Vi flyttade in på min födelsedag, den 24 november. Tjugosex år gammal och med en baby i magen..... Priset för ett bygge på två våningar och källare.? 340 000 kr tog/fick vi i lån. Det räckte till möbler också! Finns det någon som kan bygga ett hus under tre miljoner idag...???


Våren går sakta framåt. Vi har haft nattfrost i det längsta, så det blir ingen riktig fart på växtligheten. Torrt är det också. Tycker att det är rätt gott med en dag som denna,  då solen har gömt sig bakom molnen. Fast helst skulle både jag och naturen önska ett par dagars regn, och därefter sol och 15 - 18 graders värme. 


Kommer ihåg vårar då snön låg kvar på sina ställen och då isarna fortfarande låg kvar på sjön, vid valborgsmässotid. Tror att det var ganska vanligt på -70- 80-tal. Minns att det ordnades vadslagning om när sjön utanför förra skolan, grannskolan, skulle gå upp.  Det var flera gånger som vinnaren hade gissat några dagar in i maj. 

Klimatförändringarna märks tydligt, om man tänker efter hur det var förr. Vintern i år, hur var det? Kort! 
Visst är det lite skrämmande att klimatfrågan hamnar ur fokus, nu när allt fokuseras på Putin och världsfred. 


Sädesärlorna kom för ett par veckor sedan. Först en och sedan en till. Jag kan inte se skillnad på herr och fru Sädesärla. Men ett par av olika kön, det lär det nog vara. Man har byggt  bo under takpannorna på huset. Förra året så fick de fyra ungar, i samma kull. 


Det finns en fara för fågelungar, och det är detta djur och hans grå-vita bror. De vuxna sädesärlorna har de inte en chans mot. Fåglarna tycks mer vilja reta katterna än vara rädda för dem. Katterna blir väldigt långnästa, då de tänkta bytet  lyfter och flyger iväg, rakt framför nosen på dem.
 Fågelungar saknar den goda flygförmågan i början.... får fundera på hur vi ska kunna hjälpa de små att slippa bli uppätna av odjuren. 


Tal till Valborg, det håller man ju denna kväll. Jag blev tillfrågad att hålla ett sådant en gång. Förfrågan kom bara några dagar i förväg, så jag sa för ovanlighetens skull inte ja, utan "Det gör jag nästa år": Nästa år var valborgsmässofirandet inställt. Jag var inte ett dugg ledsen för det...


Koltrasten får sköta skönsången denna dag! 
I morgon ska jag lyssna /se på när studentsångarna i Lund sjunger in våren. 


Välkommen härliga vår!

( Bilderna är tagna i trädgården samt på dagens promenadrunda)


18 kommentarer:

  1. Ingen valborgstradition hos oss heller.
    340.000 måste ändå ha varit ganska mycket pengar på den tiden. Vi gav 245.000 för ett hus (dock inte nybyggt)1986.
    Trevlig valborg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tyckte ju det då. Men priserna har skenat. Eller är pengarna värda tio gånger mindre än vad de var i slutet på sjuttiotalet ... Kanske är så... Tror att hyran på vår första lägenhet(-76) var ca 800 kr. Tre rum...

      Radera
  2. Vilka roliga minnen! Har inga sådana, då vårkläderna köptes in och lades fram lagom till påsk. Däremot brändes des en brasa, precis som nu, men man besökte inte kyrkan. Hundra meter hemifrån tänds brasan klockan 21. En kör sjunger nåra vårvisor och en lokal poet som även målar tavlor läser en dikt och välkomnar våren. Sedan blir det ett litet fyrverkeri. Å det är allt. Vi har gått ditt en enda gång och höll på att frysa ihjäl. Så, inte går vi dit idag heller.

    Det är inte bara klimatförändringarna som kommer i skymundan. Det gäller pandemin också...

    PS. 340 000 kronor var mycket på den tiden. Kan tänka mig att man fortfarande får mycket för pengarna i Norrland till exempel. Här räcker det kanske som sparkapital för en etta som kostar två miljoner, minst. Å nu pratar vi inte Stockholms innerstad. DS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Penningvärde måste ha förändrats otroligt mycket. Funderar på lönerna vid samma tid. De var väl inte femsiffriga iaf. Började jobba !-76. Tror att ingångslöner var omkring 3 500. Första lönen för nyexade har iaf inte tiodubblats...

      Radera
  3. Ja, Valborg är ju en speciell helg. Många roliga minnen har jag från studentbaler i både Uppsala och Stockholm och mösspåtagning i backen i Uppsala på den tid det begav sig.
    Roligt att läsa om dina minnen från Valborg alltifrån kappan som barn till att ni började bygga ert hus och flyttade in. Ja, penningvärdet har ändrats. Minns att vi köpte vårt första hus , ett enplans radhus 1980 för 450 000 kr i Upplands Väsby utanför Stockholm. Mycket pengar då,
    Och nu är det vår! Tack för fina vårbilder.
    Kram och trevlig helg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Studentstad är förstås något extra på Valborg. Speciellt de stora universitetstäderna.
      Jönköping hade ingen valborgsmässotradtion som jag kommer ihåg, då på sjuttiotalet...
      Otroligt vad värdet har förändrats. Om man bygger ett hus i år landsbygdtrakt, så är det svårt att få tillbaka de pengarna, om man säljer huset. Vårt hus är bara värt en bråkdel av vad det skulle vara värt i ett bättre läge. Den gamla stugan i Halmstad har ett högre värde! Tokigt. Kram

      Radera
  4. När vi köpte huset 1982 så låg räntan på 15,5%. 320.000 gav vi för detta hus byggt 1973. Bankmannen sa att för att klara detta måste ni nog jobba full tid båda två = inga barn får störa avbetalning och räntekostnader. Efter något år sänktes räntan något och i maj 1984 kom första sonen. Det funkade bra det också trots den skeptiske bankmannen. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så tokigt sagt!
      Jag kommer ihåg den höga räntan.Det var stora pengar som skulle ut. Räntebidrag fick man under några år. När det tog slut så blev det dyrt.
      Nu höjs ju räntorna igen.Kommer väl att kännas för drm som har lån. Tror att våra barn har sina lån delvis bundna.

      Radera
  5. Vilket trevligt inlägg. Det där med vårkappan ... jo, jo, det minns jag också. Hu som man frös! Ikväll blir det också Lunds studentsångare för mig. Men jag får titta i efterhand då jag är ute på resande fot då.
    Kram och fin första maj!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Går ju bra i efterhand också . Men gärna någon av de första majdagarna, med vårhälsningarna! Kram

      Radera
  6. När jag var ung var det tradition att gå på dansrotundan som fanns i grannhålan. Tyvärr brann dansstället ner och då var det slut med den traditionen. I många år firade vi med våra grannar men när flickorna växte ifrån varandra upphörde det med. Flera år har Husse och jag ätit i hamnen men i år blev det en helt vanlig kväll hemma vilket fungerade det med.

    När vi köpte vårt hus kostade det 660 000 kronor. Vid en försäljning i dag får man ungefär tio gånger inköpspriset. Nu är det dock inte aktuellt med någon flytt för vår del.

    Önskar en fin 1:a maj.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant med huspriser. Klart att ert läge gör att huset har ett väldigt högt värde.
      Vår sommarstuga, som ändå skulle rivas om någon köpte, skulle sannolikt ge mer pengar än vårt ganska fräscha hus, i tre våningar.
      Friköpt tomt nära Halmstadsstrand, det är folk beredd att betala hur mycket som helst för. Detsamma!

      Radera
  7. Härliga vår välkommen! Så fint att få se sädesärlan också, hoppas ungarna klarar sig från katterna, inte lätt alla gånger! Jodå, nog minns jag ungdomsfesterna vid valborg när jag var ung, trots att jag inte bodde i en studentstad...
    Ha en fortsatt fin 1:a maj!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var nog lite olika, på olika platser... och så skiljer det några år på oss...

      Radera
  8. Att sjunga in våren måste vara en härlig upplevelse. Vi har inga speciella traditioner, vi hade några, men inte nu längre. Ja vårkappa ,-))) hade faktiskt glömt bort dom! Man gick och frös, kommer också ihåg det! Ja det kunde snöa i Maj. Många minnen som jag inte tänkt på kommer nu ,-))) Hålla tal hade jag aldrig vågat! Det är inte många vårtecken jag sett än så länge, men dina bilder är SÅ bra! Var in och lyssnade på den fina koltrastens skönsång om våren ,-) Vackert.
    Lunds Studentkår: Den måste jag nu in och lyssna på nätet, fantastiskt fint ,-)
    Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
  9. Manskör är mäktigt ! Koltrasten satt på samma plats och sjöng idag, då jag gick förbi. Detsamma! Kram

    SvaraRadera
  10. Så vackert koltrasten sjunger, tack! Jaså du skulle ha vårkappa på Valborg, ja så var det nog för mig också. I Helsingfors var det stort firande, tjatade hål på mammas öron att få åka in till stan i kortkort och knästrumpor. suck. Enda gången finnarna släpper loss riktigt, förutom när Finland vinner hockey-VM...
    Hus under tre mille, nej det är inte görligt idag. Sista årens hiskeliga fördyring av boende tycker jag är skrämmande. Minns på 90-talet då jag hade lån på min bostadsrätt och räntorna steg till 20%, då var man inte så kaxig...Så vackra vitsippor, jag måste snart ut i skogen och leta, har bara hittat några få. Kram från pörtet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Borde snart komma vitsippor o mängd till dej oxå.
      Trodde finnar släppte loss ofta. Till skillnad mot svenskar.. Kram

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas