måndag 21 augusti 2023

And that's just how it is...

 


Tänkte på textraden som återkommer ett antal gånger i "The Arks"-låten "Calleth you, commeth I", då jag kom ut från gymmet idag. Glad och nöjd med mej själv, uppfylld av gårdagens musikupplevelse, så tänkte jag... and that´s just how it is... Vi går mot hösten, den är fylld med roliga planerade upplevelser och möten, nu får det vara slutgnällt på en dålig sommar.

Igår var det riktigt sommarvarmt, då jag tillsammans med "Värnamodotter" och "Moghultssvägerska" bänkade mej på rad två, framför huskvarnaparkens utescen, för att få vara med om en minnesvärld musikalisk cross-over-upplevelse.
En av Sveriges bästa röster, därtill den som har skrivit på text och musik till de flesta av sina härliga, och ofta fartfyllda låtar, Ola Salo, tillsammans med Jönköpings sinfonietta. Tänker ju att en sinfonietta skulle vara mindre än den 46-manna -orkester som bemannade scenen. Men det var nog ändå bara hälften av de medlemmar som en symfoniorkester består av. Alla instrumentgrupper var representerade, men det var inte lika många av varje instrument som det brukar vara i symfoniorkestern.

Symfoniorkester/sinfonietta möter glam-rockartist. Det var helt fantastiskt bra. 


En varierad konsert, där  Ola bjöd på sin mammas favoritlåt... ingen av dem jag känner till... som han kompade på gitarr...


... ett par nummer med enbart en stråkkvartett... och så bjöd sinfoniettan  på ett par egna framträdanden. Ett av dem var overtyren till den rockopera som Ola Salo skrivit tillsammans med den trevlige killen som var dirigent,  Jonas Nydesjö. Kult heter verket. Overtyren var så bra. Ska försöka leta upp en på nätet ( spotify bör väl ha den) och använda den i musikundervisningen i höst. Det hände så mycket i musiken, så den passar så bra att göra berättelser av.



Nog är det så att olika saker ger oss människor positiv energi. En del ( ja, han som sitter på ovanvåningen just nu och kollar på  betal-kanal) får energikick av att se på fotboll. ( Själv kan jag få det genom att se på en match... med Elfsborg, eller möjligen Värnamo... irl.)  Men visst är det live-musik och att röra på den gamle kroppen, som ger mig allra mest energi. Och att jobba lite grann.... Barnbarnen.. ja, visst ger de energi, men de tar också av den samma, så det är sällan som man ligger på plus efter en heldag... eller flera ... med dem.


Andra mormorstisdagen för året i morgon. Den blir annorlunda. Bara en kille hemma på förmiddagen. Klockan ett ska den stpre killen hämtas på skolan.  I morgon är mamman hemma och åker med mej till skolan och visar var hämtningen ska göras... samt introducerar mej för personalen, så att de vet att det är jag eller morfar ( han får åka med nästa vecka) som hämtar på tisdagar. 

Fick en squash av Johanna igår. Hon har odlat i hästbajs, och får bautafrukter. De växer till jättar på bara någon dag. Vi har en enda squashplanta i vår trädgård. Den lilla squashen är därifrån. En skillnad på nästan två kilo. 

Har gjort squashsoppa till kvällsmat. Gott, faktiskt. Ett par dl grädde brukar i och för sig alltid göra susen.

And that´s just how it is....


Squashmuffins och squashkaka blev också bakade. Kommer med till Ulås i morgon, för avsmakning. ( Jo, jag har smakat på en muffins. Riktigt saftig och god)


Före jul köpte jag en extra dyr amaryllis. Den blommade i två omgångar. Tänkte att jag skulle spara den och satte ner den i det svala pannrummet. Vi har numera jordvärme, och den kontrollstationen avger ingen värme, så där är svalt och ganska ljust. Var inne i rummet i går och blev mäkta förvånad då dt fanns en knopp på amaryllisen.  Nu har den fått komma upp en våning. Väntar på att få uppleva en amaryllisblomning i augusti.


Höstfärgerna börjar visa sej. Dagarna blir kortare. And that´s just how it is... och faktiskt ganska så gott!

En favoritlåt.... och visst lever den känslan. 

Snuttifierat blev det.... men också små souvenirer....

23 kommentarer:

  1. Var roligt! Ola Salo gillar jag också och har sett honom några gånger i olika sammanhang. Han var ju helt suverän i Jesus Christ Superstar. Kan tänka mig att det blev en minnesvärd kväll. Jag kan få god energi av både musik (konserter), idrott, teater , litteratur och en hel del annat. Försöker ta för mig så gott det går.
    Fint med squash och visst kan den användas till lite av varje.
    Önskar en fin mormorstisdag.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ska försöka hitta fler användningsområden på squash. Ola Salo är en av Malmödotterns ex bästa vänner. LIte extra kul att jag både hälsat på honom... och gjort en västerbottenpaj till hans kräftskiva.

      Radera
  2. Ola Salo är jättebra så jag förstår att det blev en härlig kväll!
    Ja, nu närmar sig hösten mer och mer. Har man trevligheter inbokade så är det bara att se fram emot dessa. Själv tycker jag det är lite vemodigt men det är bara att göra det bästa av situationen och njuta av årstiden.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Går an så länge det är ljust till sjutiden. Sen blir det jobbigt,,,

      Radera
  3. Jag gillar också Ola Salo. Han är otroligt duktig.
    Ja, det är bra att veta var man ska hämta. B8 inskolas nu, tänker be att få följa med en dag framöver, så vi vet var han ska hämtas, om det behövs. B7 har börjat på ny avdelning, den är jag inte helt säker på var man går in. Men det är inte så stort, så det löser sig.
    God kväll! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu vet jag var vi ska hämta. En stor skolgård och skola, trots att det bara är en F-3 skola i "lilla" Värnamo.

      Radera
  4. Nu blev jag avundssjuk på din musikupplevelse.
    Här regnar det nu och är MÖRKT! Bara att inse att sommaren går mot sitt slut. Men jag gillar alla årstider, så det är ingen fara med det.
    Grattis till amaryllisen förresten. Kul att få en tredje blomning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ola är toppen. Finns andra bra artister också. Går ju gärna på konsert.

      Radera
  5. Bra att ni hjälps åt med hämtningar.

    SvaraRadera
  6. Va ska du redan sluta gnälla?! Då känner jag ju lite press på mig att sluta jag med! ,-) En rad som gick in i själen, " kom ut från gymet" ÅH det lät fantastiskt, har ju lovat mig själv att träna hemma, när jag lovar andra håller jag det. Men sviker mig själv på det området gång på gång. Kan tänka mig att det känns skönt! Vilken upplevelse, Ola sjunger ju kanonbra, och bra platser! Kul!
    Ja musik ger energi, sånt lever man länge på efteråt. Vilken stor squach!!! Så du använder i bakning! Min man berättade för längesen att min svärmor var ute och skopade in hästbajs , när hästar hade gjort sitt i närheten, blommorna växte så bra av det. Så det funkar på allt växande, måste berätta för mannen. allt som piggare! Du är bra på växter, Den ser ut att komma igen, fint till jul! Så fint hus och så fint och mysigt du bor ,-)
    Ha det fint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bättre väder sedan jag slutade gnälla.
      Träna känns bra, bara man kommit in i vanan.
      Hästbajs är bra gödsel, men vissa växter vill ha det i måttlig dos, det har vi märkt. Kram

      Radera
  7. Men ååh ... det måste varit en upplevelse. Ola Salo är ju fantastiskt bra! Den squashen var ju enorm. Några år sedan jag odlade det. Och amaryllisar är vackra närhelst på året dom blommar. Jag har tre amaryllisar som jag ska försöka driva fram till jul. Ska i september lägga lökarna i pappåsar i svalen så dom får en köldperiod. Får se hur det går. Kul att pröva. Går det så går det.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Superbra, är han Ola.
      Amaryllisen börjar vika ut sina knoppar nu. Blommorna blir mindre än tidigare, tycks det.

      Radera
  8. Har aldrig sett Ola live - men tycker att han himla bra/duktig. Låter som en fin musikupplevelse.

    SvaraRadera
  9. Fantastiskt fina bilder från konserten. Lärde mig ett nytt ord på köpet - sinfonietta. Det ordet fick jag googla. Själv tillhör jag ju kategorien "han som sitter på övervåningen". Vet inte om jag får energi av att följa lands- och klubblag, men fotboll är ju min hobby, precis som musik är din. Och musik är ju ditt yrke också. Tur att vi alla är olika.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror ju att det som slutar på -etta, ska vara litet. Så var det inte här.... men mindre ärn stora symfoniorkestern förstås.

      Radera
  10. Det är kul att äta det egenodlade. Fast i år är all växtlighet i botten. Dåligt med både sallad, rädisor, paprika, morötter, gurka. Det enda är tomater, fast det är inte så många det heller.
    Blir lite avis på dig, då du varit på konsert.
    Natti-natti! Kram Lisa

    SvaraRadera
  11. Så roligt att läsa när humöret är glatt igen! Alla har vi våra svackor, o av olika anledningar, din anledning var lätt att förstå, du kände dig snuvad på sommaren. Jag är rätt nöjd med sommaren, kanske för att jag mest gnäller under värmeperioder, och det var visserligen en i juni, men den har jag förträngt. Musik mår du gott av, o det är klokt att du letar musikaliska trevligheter. Där har jag inte mycket att komma med jag som lever i tystnad, gäller både musik och prat. Enda gångerna jag har ljud på teven är som nu när det gäller friidrottsreferat på tävlingar! De är ju inte textade som det mesta andra. Jag kan alltså se program på svenska som jag stänger av ljudet på o läser textremsor istället, är jag knäpp eller? Nu hoppas jag att din helg blir till belåtenhet, vad har du förresten mer i soppan än squash o en skvätt grädde? Kram från pörtet

    SvaraRadera
  12. Lite knäpp är du nog. Men mest häftig. Var lök, purjolök, vitlök, potatis, fänkålsfrön, oregano, basilika i soppan. Åt rester igår.Supergod, då den stått och dragit till sig alla goda kryddor. Får göra en omgång till! Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. nästa g¨ång de säljer billig squash ska jag testa att göra en soppa. Potatisen behövs nog för mättnadskänslan tror jag. Tack för tips

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas