fredag 28 juni 2024

Så mycket dumt man säger!

 Det var sista lektionen som jag hade i vikariatsskolan. Onsdag i avslutningsveckan. 90 minuter. Inte läge att ha några större intentioner på undervisning. Gjorde bara en sammanfattning av det senaste vi jobbat med. Och så hade jag gjort en Kahoot på de små presentationer som eleverna producerat.  Det handlade om djur i havet.

Populärt med Kahoot. Men det är ju en tävling... och tjejerna var snabbt uppe på de ledande positionerna. Med få undantag, en bild av skolan idag.

Det var 30 minuter kvar av lektionen och jag planerade att köra ännu en Kahoot. Om sinnesorganen  eller kroppen. Det vi tidigare jobbat med. Tjejerna tyckte detta var en bra idé och gick in för ännu ett quiz. Någon av killarna lade undan datorn. Han orkade inte mer. Andra killar ( det är få killar i klassen) följde hans exempel. Jag föreslog att någon av killarna skulle sköta min dator, och snart stod tre av dem framför resten av klassen och skötte frågorna. För att inte alla skulle stå där framme, så placerade jag mig hos de resterande pojkarna. Helt ok att  bara ta det lugnt...

Som avslutning på lektionen, så höll denna okloka människa ( alltså jag)  ett förmaningstal;

- Killar, ge inte upp så lätt, utan jobba på och försök göra ert bästa. SÅ ATT NI SLIPPER JOBBA SOM LASTBILSCHAUFFÖRER!  ( Var jag nu fick den yrkesgruppen ifrån i min gamla fördomsfulla hjärna?)

-Min pappa är lastbilschaufför, sa en av killarna.

Så jag skämdes! 

 Några av killarna dröjde sig kvar efter lektionen. Bra, så jag kunde be killen om ursäkt för min helt idiotiska groda. Och erkänna att jag sannolikt aldrig skulle kunna manövrera en bil på 20-30 meter! Killen berättade attpappan  är ute hela veckorna och sover i lastbilen. Varvid jag fick ge även mamman ett erkännande, hon som då alltid får ta hand om det vardagliga.

Har ofta tänkt på mitt dumma uttryck! Kom att tänka på det ännu mer , då vi körde ner till Halmstad i tisdags, och mötte lastbil efter lastbil, långtradare efter långtradare.

Vad skulle hända om det inte fanns en massa lastbil/långtradarchafförer? Sverige skulle bli helt lamslaget!  Vi skulle inte klara många dagar utan deras forslande av varor, fram och tillbaka i Sverige och i Europa.

Hur länge klarar man sig utan en lärare?  Tror inte att jag vill svara på den frågan....för då skäms jag ännu mer.

Är bara att konstatera, återigen, att skolan, den passar inte alla. För många, speciellt för killar, är den bara en lång transportsträcka för att komma fram till gymnasievalet, och kunna välja en praktisk linje och se någon anledning att plugga. 

Kommer då att tänka på en annan person som uttryckt sig lika dumt dom jag. Det var så länge sedan som då Johanna gick i nian. Mer än 25 år sedan. Vi föräldrar var tillsammans med våra barn, inbjudna till information i för val av linje. 

- Det spelar ingen roll vad ni väljer för linje, bara ni väljer en STUDIEFÖRBEREDANDE! Så sa rektorn på gymnasieskolan.

 Vilken idiot! Tänk om det bara skulle finnas en massa akademiker i samhället!  Vem skulle kunna leva i det samhället?

Vi behövs alla! Ja, utom influencers då. Och antagligen flera andra nyskapade yrkesgrupper. Pratade f.ö. med en äldre dam från min barndomsby. Hennes föräldrahem var sålt nu. För ett antal miljoner. Till en man som livnärde sig, och tjänade stora pengar, på nätspel. Hon tyckte att det var tråkigt att hemmet var sålt till någon utan ett hederligt arbete. Förstår vad hon menar. Hennes bror, borta sedan länge,  vars familj bodde i huset senast, han var lastbilschaufför. Ett viktigt jobb. Vilket man inte kan påstå att den som är "spelare" har.

Tider förändras. Man måste inte gilla allt. Men man borde vakta sin tunga bättre. I alla fall borde jag det 

Avslutar med några bilder från tre härliga dagar i Halmstad.


Köpenhamn heter den här platsen. Belägen mellan alla sommarstugeområden.


Tillbringade en alldeles ensam dag i stugan. Inte ens någon av grannarna fanns på plats. Rätt gott!
Värnamofamiljen och "morfar" gjorde mej sällskap, och såg till att jag kom hem igår.


Trutar har stenkoll! 


Helt stilla i vattnet i går seneftermiddag.  Och horisonten syntes inte alls... Lite spöklikt..









22 kommentarer:

  1. säger ofta liknande grodor...
    Träffade en ung kvinnlig matros på färjan, hon vill fortsätta till nästa steg, men lång kö. Nu ska hon utbilda sig till lastbilschaufför istället, lätt att få jobb, bra lön.

    SvaraRadera
  2. Gott att höra att jag under är ensam. Ja, det är ju så att många "lågstatusyrken" har högre lön än vad exempelvis lärare har

    SvaraRadera
    Svar
    1. akademiker har mycket lägre löner än "arbetare"

      Radera
  3. Ja, lätt att orden hoppar ur munnen alltför snabbt i vissa sammanhang.
    Och visst är det så alla praktiska jobb är väldans viktiga. Vem skulle annars bistå oss på ålderns dar. Tror varken AI eller alla med "influensa" skulle göra det. Och vad gäller akademiker så är det ju många av dem en inte direkt har behov av för att ett samhälle ska fungera.
    Jobbade många år som speciallärare med killar i åk.8 och 9 och ingen av dessa skulle gå en teoretisk linje på gymnasiet, De valde praktiska linjer och hade jobb när de slutade gymnasiet. Har träffat många senare i livet och de var tacksamma över mitt stöd att de skulle klara (bli godkända) i matte, engelska och svenska i klass 9 och alltså kunna gå sin praktiska linje och komma ut därifrån med godkända betyg. Och lika glad var jag.
    Sen vet jag ju inte direkt vad ett lågststusyrke är- Hur mäter man? I lycka, framgång eller pengar?Tänker ofta på Stordalen, mångmiljonär ,som började som barn med att sälja jordgubbar. Eller Anders Wall som sålde kaniner på ett torg i Uppsala. Ja, det finns många liknande exempel. och helt oavsett är det ju bra att tider förändras. Absolut!
    Kram och trevlig helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis! Men jag tänker väl lika rokigt som gymnasierektorn. Lågstatus .. de som "bara" har gymnasieexamen. Elöer inte rnsxdet...
      Har ju en dotter som läste på högskola och universitet. Hon tog aldrig examen. Idag har hon ett "högstatusjobb" ändå. Vad det nu är! Dum definition!
      En sådan lycka att killarna hade dej som din lärare och coach! Kram

      Radera
  4. Alla yrken behövs annars skulle man inte lyfta en lön. Sedan är det inte alltid rätt lön för olika jobb.

    SvaraRadera
  5. Absolut inte! Fast behövs influencers. Jo, för en hel del företag..

    SvaraRadera
  6. Ibland tänker man sig inte riktigt för när man säger något. Nu blev det ju ändå bra för ni kunde ha ett samtal om det efteråt. Sedan är det ju så att alla yrken behövs för annars skulle Sverige stanna. Jag tycker det är viktigt att ha det i åtanke för såväl föräldrar som lärare. Ja, andra med.
    Så härliga bilder från dagarna i stugan.

    Kram och god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ibland blir det bara tokigt. Och inte var det första gången heller. Får man vara med ett tag till, så var det nog inte sista gången heller.

      Radera
    2. Vem är felfri? Men visst var det bra att du ursäktade dig för det uppskattades säkert.

      Kram

      Radera
  7. Det där med att tänka efter före är inte alltid så lätt. Tycker att det var riktigt bra att du ursäktade dig. Även lärare kan vara människor.
    Lastbilschaufförer har märkligt nog alltid imponerad extra på mig, mest för att de är så skickliga att manövrera sina fordon och det utan bakruta om man säger så. Och utan lastbilschaufförer skulle nog halva Sverige stanna.
    Influencers - vet inte om de behövs eller inte. Knappast för vår generation. Eller fel - om det fanns influencers i vår ålder skulle jag troligen kolla deras webbplatser - bara för att. Men att kika in på en 25-årings instagram och konstatera att hon har botoxad sina läppar - nej tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lärare är också människor. Många glömmer det. Faktiskt.
      Visst är jag imponerad av lastbilschaufförers kunnande. Och tänk så många som behövs, för hålla Sverige igång..

      Radera
  8. Ja ibland vill man bara bita sig i tungan. Jag förstår att du inte menade som det lät, ändå blir det svårt att prata sig ur det.
    Härliga dagar i Halmstad! Vi hade en fin eftermiddag där idag. B5 och jag badade länge, bara han och jag i hela havet.
    God fredagkväll! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gissar att det blev rätt bra väder fram på dagen. Och vattnet, det var ju uppvärmt.

      Radera
  9. Visst är det lätt att låta orden komma, utan att man tänker efter ... gällande dina nedlåtande ord om just lastbilschaufförer tar faktisk även jag åt mig lite. Bägge sönerna kör lastbil, den äldste bestämde sig redan som barn att det var vad han ville göra ... visserligen även delägare i ett entreprenörsföretag, men att köra är det han gör och har gjort i hela sitt vuxna liv.
    Fina bilder! Ha en trevlig lördag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst blev det dumt! Speciellt som det är ert betydligt viktigare yrke för att samhället ska fungera, än vad lärarjobbet är. Ber om ursäkt igen. Och blir arg på mig själv för mina fördomar! Kram

      Radera
  10. Jo, men eller hur? Lätt att snabbt säga något obetänkt. Jag beundrar också lastbilschaufförer och långtradare. Så oerhört skickliga. Jag ska få åka lastbil på onsdag, får åka med lastbilen, det blir kul.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul! Har nog aldrig åkt lastbil. Vore verkligen något att uppleva, att sitta där högt ovanför alla andra.

      Radera
  11. Ja, så tokigt det kan bli, man lär sig en läxa, och visst finns det gånger man borde tänka efter två gånger innan man säger något. Som du säger : så många yrken som man inte tänker på som är så viktiga för oss alla!
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  12. Sitter och ler för mig själv för jag är precis likadan. Pratar först och tänker sen och efteråt vill jag bara sjunka ner genom jorden... Det finns många yrken vi absolut inte skulle klara oss utan. Influencers håller jag om och samma med nätspelare. Är det ens ett jobb?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, bara ett sätt att få in pengar på
      Bedrägeri...

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas