lördag 14 september 2024

Tystnad och ljuv musik

 


I skogen rådde total tystnad. En sådan skillnad mot på försommaren...och sommaren. Då är det konsert i skogen. Nu har alla fåglar tystnat. Många har dragit söderut.  Men även de som stannar kvar, som talgoxe, gulsparv, kungsfågel, kråka och tjäder,  de är tysta. Sommarens bestyr är överstökade. Så här års finns ingen anledning till skönsång.

Maken ville ut och kolla gallringen på Vedön. Att gå i skogen är bra för både kropp och själ, så jag hängde på. Dagens motion, 4 km vandring på ojämnt underlag. Utsikt över orörd mossmark ingick.


Visst är det härligt i skogen! Och så känns det bra, efter att man fått använda många olika muskler på det ojämna underlaget.


På eftermiddagen blev det ljuv musik. Tror att detta är den bästa konsert som framförts i vår lilla kommun någonsin.

Maria och Demian bjöd på bröllopskonsert.

Maria är en gammal elev. Hon var outstanding vad det gällde allt utom idrott, redan på mellanstadiet. Speciellt duktig var hon på musik. Spelade piano och klarinett och sjöng superbra.

Efter att ha utbildat sig till hårfrisörska och vunnit en del internationella titlar i tävlingar som finns för frisörer, så sadlade  hon om och ägnade sig åt musiken. Hon studerade bl.a. komposition i Australien. Där har hon skrivit filmmusik och där har hon framträtt som musiker. Sedan sju år tillbaka är hon tillsammans med en musiker, som har rötter från  Italien.  I augusti gifte de sig i Sienna. Maria ville komma hem till Hulared  med sin man och bjuda på "bröllopskonsert". Även lillasyster Ulrika och hennes Johan framträdde med sång och musik.


Vilken musiker hon är Maria! Piano, klarinett, kontrabas, kyrkorgel, gitarr och finstämd sång, bjöd hon oss på.

Demian är i grunden cellist, men var också en riktigt bra gitarrist. Mandolin och kyrkorgel behärskade han också på ett utmärkt sätt.


Musiken var synnerligen varierad. Där fanns allt från operamusik till låtar av Siw Malmkvist.


Syster Ulrika sjöng avslutningsvis " I can't help falling in love" och brudparet tog sig en svängom i kyrkan.

"This is my teacher" sa Maria till sin make, få jag fick en kort pratstund på kyrkbacken.

"I have heard a lot about you" svarade maken. Sannolikt en sanning med modifikation.

 Konserten var  otroligt bra! Kanske den bästa som någonsin getts i vår lilla kommun. Och säkerligen i Hulareds vackra kyrka.

fredag 13 september 2024

Barndomens stenar

 


Barndomens stenar! Några av dem. De är numera omgivna av växter av olika slag. Konstigt...de lockade inte till samma klättring som för sådär sextio år sedan. Antagligen hade jag inte kommit upp på toppen i dag. Och absolut inte ner, helskinnad.


Det fina höstvädret inbjöd till en fredagsutflykt. En del ärenden uträttades  på väg till barndomshemmet.  Var t.o.m uppe på kyrkogården med en bukett astrar, som jag satte på mina föräldrars grav. Jag är så dålig på att besöka gravar. Men nu hade jag fina blommor och då blev det av.


Lunch åt vi på "Räven och rönnbären" i Dalsjöfors. Stjärnkocken Leif Mannerström uttalade sig om restaurangens förträfflighet, i lokaltidningen. Tror att det undermedvetet påverkade dagens utflykt.  Såväl god lunchmat som en höstpromenad "hemmavid" lockade.  God och riklig dagens rätt serverades. Är inte superförtjust i helt kött, men den helstekta fläskfilén var vällagad och smakade bra.


Det blev en fin promenad genom barndomstrakterna. En stor del av rundan, gick längs Viskan.


Den gamla bron tog oss tillbaka till rätt sida i "floden"/ ån igen.


Kreatur på bete, det fanns det gott om, då vi gick uppför backarna till barndomshemmet, Backgården.


När vi kom upp till favoritutsikten, ett par hundra meter från "hemma", körde min bror förbi. Hade lämnat in lite surdegsbullar, köpta på Säsongsbageriet, till svägerskan innan vi vandrade iväg. Så det blev en bra stund vid fikabordet i barndomshemmet.


Katja-äpplen fick följa med hem. Så välsmakande. Får bli äppelmos av fallfrukten. Frukterna som jag plockade direkt från trädet, de är riktigt fina och lär nog hålla sig några veckor.

En fin dag, där jag passerade många av mina barndoms stenar.



torsdag 12 september 2024

Landat

 Det kan man allt säga att jag gjort. Landat i att jobba tre dagar i veckan. 

Det kändes konstigt de första veckorna. Både invant och ovant. Och lite jobbigt att behöva tänka på något annat än att bara planera och genomföra lektioner. Det blir inte jättemycket extra för min del, men visst måste man vara delaktig i det "tråkiga " också.... möten och administration.

Nu känns det som om man aldrig varit borta från skolans värld... och det har jag ju egentligen inte heller. Fast jag hade förstås inte räknat med att  få jobba så här mycket, någon mer gång. 

Torsdagen är den dag som jag jobbar ensam. Ärligt talat, den bästa dagen. Det är då jag har mina egna favoritämnen, no och musik. 

Nu är det helg för mej. Väldigt gott med en tredagarshelg. 

Hösten har anlänt! Det var 3,5 plusgrader, då jag åkte iväg till skolan vid sjutiden i morse. SMHI hotar med frost i natt. Har varit i växthuset och plockat in gurkorna samt alla tomater som börjat få lite färg. Finns mängder med omogna tomater. Håller tummarna för att de "överlever" natten.

Ska gå åka vattengympa om en stund. Tycker egentligen att det är alldeles för bökigt för att passa mej. Vill helst åka iväg i träningskläder och komma hem i de samma.  Här ska det blaskas med vatten och dusch både före och efter träningen. Är obekväm både med det och med att visa mig utan kläder.

MEN mina tre väninnor i byn åker på denna blöta form av träning, och jag ser det som en chans att kunna träffa dem en stund.  Vi har knappast setts på hela sommaren, så det känns som om jag verkligen vill träffa dem. Och då får jag ta det goda med det onda...

Det har kommit skur efter skur idag.  En rejäl skur kom då jag skulle köra hem strax före klockan tre. Insåg att det var regnbågsläge och svängde ner till sjön. Visst var där både vackert och mäktigt!






Nu ska jag spela dagens ordel. Har ni testat? Annars gör det på ordel.se



söndag 8 september 2024

Vilka dagar!

 Vilka dagar det har varit denna vecka. Högsommarvärme... men utan högsommarens brännande sol. En mjukare sol, men bättre värme än vad det varit på hela sommaren.

Blev en tur till Halmstad i går. Kändes som en riktig sensommarbonus, då båda döttrarna och de tre barnbarnen också ville njuta av sommarvärme i den gamla stugan.

För en vecka sedan var vattnet grumligt av sand. Igår var det alldeles genomskinligt, precis som det var förr. Så härligt att bada. Blev många dopp, då det var varmt och gott både på stranden och i vattnet.

Bilder från en härlig sjätte september 2024 kommer här.






Visst kan det kännas lite otäckt med värmerekord som slås, otäckt med att det känns lite "Ur led är tiden". Men jag väljer att njuta i stället för att bekymra mej. Samtidigt som jag känner mig "mörkrädd" över att de som styr i världen, inklusive svensk regering, tycks blunda för  de tydliga klimatförändringarna.

Nätterna är ganska svala. När vi åkte från Halmstad igår vid sju var det 26 grader. När vi kom hem, en och en halv timme senare, visade termometern på 18 grader. Naturen tycks må bra av varma dagar och svala och daggrika nätter. 

Gick en runda i trädgården mitt på dagen i dag och fångade många välmående blommor på bild. Ljuvligt att kunna njuta av sådan blomsterprakt... och betydligt fler än dessa arter förgyller tillvaron i trädgården. Kändes gott att bara vara hemma i skuggan, och njuta av värme och växter denna söndag den 7 september.















Många insekter  njuter av nektaren i blommorna. Men det är få fjärilar denna sommar. Också lite oroande. Var finns de?

Det var ett tag sedan som jag läste en riktigt bra bok. ( Subjektivt.. ja visst)

Den här har legat i Halmstad i väntan på lästillfälle. Sedan förra helgen har den legat på nattduksbordet här hemma. Idag blev den läst. Den bästa bok jag läst på länge!


Kände att jag bara måste röra på mig. Det blev ingen långpromenad, men väl en tur genom centrala delen av byn och dessutom en stund på svägeskans altan.

Kreaturen tog det också lugnt i värmen denna härliga 7 september 2024.





fredag 6 september 2024

Så kul!

 


SÅ kul att återigen ha fått så fin kontakt med de bästa vännerna från gymnasietiden. I dag träffades vi på denna fantastiska plats, en av "killarnas" sommarbostad.

Även hans fru satt med runt bordet stor del av tiden. Har träffat henne vid ett par tillfällen tidigare i sommar. En ny vän. 

Man har så mycket att prata om. Både gammalt och nytt. Det är konstigt att det, femtiotvå år efter gymnasietiden, känns som om man träffades dagligdags alldeles nyss.

En av "killarna" hade listat alla dem som gick i vår klass N3b, från ettan till trean. Vi lyckades lokalisera nästan alla. En kille bor i Portugal, en annan i Kiruna. De allra flesta bor kvar i Borås-Göteborgsområdet.

Två är avlidna.

Det vore kul att få till en återträff någon gång i vinter. Senast vi hade det var under andra halvan av åttiotalet, tror 87. Få se om vi med gemensamma krafter kan samla dem som är intresserade av att ses.


Ett gammalt hus, ett hus som gått i familjens ägo, ett hus med med sjöutsikt. Kan man bo vackrare på sommaren?
En härlig och kul eftermiddag! 



onsdag 4 september 2024

Halva veckan

 Klyscha; Oj, vad tiden rusar iväg. Redan halva veckan in i september! Sommarkänsla. Iaf fram tills dess att skymningen börjar falla. För då märks det vartåt vi är på väg.


Söndagskvällen tillbringades på Jönköpings konserthus/Elmia. Det var en "show"/"föreläsning'/"underhållning" av Fredrik Lindström. Värnamodottern hade fixat biljetter tills i våras, men då var herr Lindström sjukanmäld och föreställningen flyttad till den första september. 

Det handlade om dialekter. Gissar att skåningar vet vad en fyllekaka är.  Oftast helt alkoholfri.... Få se om det kommer något svar i kommentarer.

Lärorikt och kul var det!


Allra bäst var Lindströms sidekick, Helena Liljedahl. Superbegåvad komiker med dialekter som specialitet. 

En kul kväll!



Måndag är en av tre jobbdagar. Känns kul och bra med den 60%iga tjänsten. Och jag inser att vi verkligen är behövda, jag och pensionärskollegan. Har en jättebra klass! Det underlättar.

I måndags var det också premiär för spinnmix/core. Kändes också bra. All träning, som man kan lägga på egen nivå, är av godo.

Fru älg stod vid äppelträdet utanför köksfönstret, tillsammans med sina tvillingar. C-E körde undan dem. Men de verkade inte speciellt skrämda. Fick bara bild på fru Älg. Kalvarna är gömda bakom lövverket.


Mormors/morfarstisdagen börjar falla in i sina nya struktur. Lunch på restaurang i Värnamo, innan vi hämtar killarna i skolan klockan 13. Har testat två olika lunchställe så här långt. Gästgiveriet samt Madame i Gummifabriken. Väldigt olika lokaler. Men god och vällagad mat på båda ställena.

Roligt och värdefullt att få tillbringa eftermiddagen med killarna. Tog bilden ovan, då jag tog en promenad, medan en squashlasagne stod i ugnen och killarna var med morfar och pappa på friidrottsträning.



Idag var det dags att vakna vid sextiden igen. Kände att den utlovade värmen hade kommit, då jag var "vakt" på lunchrasten.

Efter skoldagen  var det läge att ta ett bad. 29 grader.  Det blåste rätt bra vid Gussjön, så det blev ingen längre simtur. Men det var gott i vattnet!

Konstigt med högsommarvärme i september. Men njuta... det kan jag inte låta bli att göra.