söndag 5 juli 2009

Delikatess debut


Tog en förmiddagspromenad på så där en 7000 steg och 5 km. Längs vägkanten på min favoritskogsväg hade beigegula delikatesser stuckit upp sina små, fasta huvuden. Kantarell-premiär! Lagom att steka till kvällen och dela på två - tillsammans med lite överbliven färsk potatis. En riktig gourmet- måltid!

Många gamla pålitliga kantarellställen försvann tyvärr med stormarnas framfart. Och även avverkningar har förstås tagit bort svamparnas värdträd. Men här i skogsområdet hittar man alltid några delikatesser varje år - och det är ganska tidig debut i år.

Har använt stegräknare av och till tidigare. Mest av, för antingen har de rackarna inte funkat alls, eller så har jag böjt mig framåt, och "tjockemagen" har då nollställt apparaten som varit fastsatt i byxlinningen. I veckan fick jag en hängande pedometer, i samband med att jag gjorde en beställning från Yves Rocher. ( Jag förstår inte att ett företag kan ha så bra produkter till så låga priser, f.ö. Men det tackar man ju för....)

Under dagens och gårdagens promenad, har jag haft både kamera och pedometer hängande runt halsen. Igår gick jag nästan 10 000 steg på promenaden, idag 6 800. Stegen blir ju olika långa, beroende på underlag och geist hos vandraren - så det går inte att använda pedometern som en exakt avståndmätare. Men på ett ungefär stämmer det säkert. På den här apparaten visas även kaloriåtgången - och den är säkerligen också ungefärlig. 460 kalorier visade den på efter dagens promenad. Vi fikade innan vi gick - med stor bulle. Säkerligen innehöll den hälften av de åtgjorda kalorierna. Köpte Singoalla lakrits (inte så goda) efter att jag sett reklamen i en tidning. Ett kex innehåller 64 kalorier. Åtta sådana kex och jag har fått i mer kalorier än vad jag gjorde åt på dagens promenad. Idag avstod jag.
Intressant att få fakta på och insikt i att onyttig mat bara är tomma kalorier - och lätta att avstå --- för som min gamle kollega Ingemar B ofta sa när det vankades tårta på fredagar på min tidigare arbetsplats: - Ska man bli fet, så ska man bli det på goa kalorier!

De debuterande delikatesserna gav säkert en del kalorier genom det smör som de stektes i. Men vad gör det - kombinationen smör och kantarell ger ju en sagolik smak.

2 kommentarer:

  1. Mums! Det är en härlig tid nu med kantareller och blåbär. Saknar fortfarande internet. Är i skolan för att försöka få tillbaka det. Man kommer ju aldrig fram via telefon, mejl funkar bättre. YR har bra grejer för mig också.

    SvaraRadera
  2. Idag köpte jag morotsolja och ringblomskräm på Hofsnäs hantverksgård! Använde morotsolja för många år sedan.... Den är så härligt mjukgörande! Hoppas att du snart kan gå in på nätet hemifrån!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas