tisdag 14 juli 2009

Juli jämförelser




Visst har vi gjort delar av Skåneresan vid tidigare tillfälle. Att vi besökte Stens huvud någon gång på förra seklet, det var jag säker på. Frågan var bara när, och i vilket sammanhang...


Hur gör man för att kolla upp vad man gjorde för tio-tjugo år sedan? Att googla fram ett resultat, det funkar ju inte. Dagboksanteckningar slutade jag med för över trettio år sedan, och så länge sedan var det inte, jag kommer ihåg att döttrarna var med.


Jo, man tittar förstås i sina album! Jag hör väl till dem som inte har världens bästa ordning omkring mig, men vad det gäller foton, så har jag klistrat in och antecknat i album, från det jag var barn - ända fram till 2006. Från 2007 har jag ett fåtal bilder....


I en röd pärm från 1990 hittade jag det jag sökte.....I juli detta år, så var vi uppe på klippan. Det finns bilder från både sydliga del som östlig del. För nitton år sedan var barnen fortfarande ganska små, och hängde med på det mesta... och C var en tämligen tunn man, med ljusbrunt hår. Att det gått nästan två decenium, har satt sina spår hos oss människor, medan omgivningarna ser ganska likadana ut.


Det visade sig, genom albumsbilderna, att vi sedan reste vidare via Ystad till Bornholm.
Visst minns jag den semestern , men det är svårt att säga när det var.....

Jag kan inte låta bli att bläddra vidare i albumet, och se bilder från andra julisemestrar - bilresor i Europa, charterresor till Medelhavet. Alla daterade och med berättande text. Det är intressant att se sig själv på de få bilder man finns med på,och så här, ett antal år senare, så tycker jag nog att jag såg ganska bra ut tidig medelålder + att jag inte alls var så tjock som jag själv tyckte.


Det är väl konstigt ändå, att man ska gå omkring och vara missnöjd med ett helt OK utseende, ända fram till femtioårsåldern - då man äntligen har fått så mycket självkänsla, så att man tycker att man duger som man är - trots att åldern definitivt satt sina spår....Tänk vad mycket bättre man mått, om man kunde sträckt på sig i trettio- trettiofemårsåldern och tänkt: - Jag duger gott som jag är .....


Idag har jag svårt att tänka att vi skulle ut och åka bil i Europa på semestern. Man har blivit för bekväm - och lärt sig uppskatta det man har i närheten. Jag sa det flera gånger till C, på vår resa i Skåne: -Tänk, vad mycket det finns att se i Sverige - och som dessutom är gratis att uppleva!

Medelhavet har vi nog gjort färdigt också - en lång dags pina i värme för att uppleva en ljummen kväll - står man ut med det en vecka i juli???? Tveksamt!

Idag har vi långa somrar i Sverige -de senaste åren tycker jag att sommartiden börjat i april, och med korta uppehåll, varat långt in i oktober. En positiv miljöpåverkanseffekt, för oss i södra Sverige....Och slipper man bara störtregnen, så måste jag erkänna att jag uppskattar den effekten. Under 80-90-talen, så var det många riktigt dåliga julimånader. Jag kommer ihåg det väl, eftersom min mor fyllde år den sjätte juli. Fram till den dagen, så hände det flera gånger att det inte hade varit sommar alls - och ändrade sig inte vädret vid tiden för hennes födelsedag, ja, då fortsatte det ostadiga vädret, och man blev snuvad på hela sommaren. Så det fanns ett skäl att åka till Medelhavet, vid denna tid.

Jag bläddrar vidare i albumen. De innehåller mest bilder från jul, från födelsedagar,
skolavslutningar och från julisemester. Under den analoga tiden, så var man ju lite mer försiktig när man fotade, och man valde noga sina motiv. Detta gav underlag till en lagom uppdaterad bilddagbok, där man ser familjen och vännerna vid olika tillfällen, år efter år.


Idag tas det bilder som aldrig förr. Den digitala tekniken gör att man kan ta på allt... Men vad gör man av bilderna sen...? Ja, de senaste från den egna kameran framkallade jag pappersbilder för tre år sedan, senast. J framkallade bilder från sommaren 2007, och jag har några kopior. Förra året beställde jag en fotobok med ett urval av de digitala bilderna.

Många av bilderna ligger på Googles fotoalbum - och visst kan man gå in och kolla på dem där - men jag saknar de beskrivande texterna.

Så när jag jämför den mest mest högfrekventa fotomånaden med andra julimånader - så vet i sjutton om det inte var bättre förr... Jag hade en bättre kamera ( systemkamera) och bilderna blev som sagt till pappersbilder. Idag tar jag kort på allt - kameran används till stt skapa bilder i stället för att hjälpa till att bibehålla minnen. De ena behöver inte på något sätt utesluta det andra ... det är bara det att jag nog vill ta fram de bästa fotona som pappersbilder, och sätta in dem i fysiska album igen, precis som jag brukade göra efter varje julisemester tidigare år.


Och så får jag nog kosta på mig en digital sytemkamera - jag är sällan riktigt nöjd med bilderna jag tar nu för tiden....

2 kommentarer:

  1. Jag funderar också på en systemkamera. Det hade jag en redan på 70-talet. Fast den känns ju riktigt antik nu. Kan hålla med om att man saknar ramarna kring bilderna, texterna, små föremål eller biljetter och annat som man sparade från resor och klistrade in i albumet. Det blev roligare och lite mer personligt. Lite av vad man nu kallar scrapbooking. Det var det man gjorde framåt vintern, när det regnade och var allmänt tråkigt ute. Det var kul. Något att ta upp igen.

    SvaraRadera
  2. Jag är ingen som har stor ordning vad det gäller kort. Förutom barnens album som de fick när de var små, där klistrade jag in alla kort och skrev snyggt vad det handlar om. Men när digitalkameran började man ta kort i tid och otid, visst många blir roliga minnen, men man behöver inte ha allt med på bild. Jag sparar bilderna på en extern hårddisk, lätt att ta med om man ska visa dem för någon annan.
    Men en systen kamera vore inte dumt att ha...
    nån gång i framtiden. Jag lade ju mina pengar på en cykel nu, så kameran får allt vänta....

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas