måndag 13 juli 2009

Intressanta insikter...

...och mängder av ny kunskap, fick vi under våra tre dagar i det forna danska riket - Skåne.

Att Stens huvud varit en borg, det hade jag ingen aning om. Men det visade sig att den under folkvandringstid - alltså under den oroliga tid, som föregick vikingatiden, varit ett skydd och en befästning. Vandringen upp till och ner från den 97 m höga klippan, gick genom tät bokskog. Tänkte att hit skulle man åka i början av maj, och uppleva den blomsterrikedom som, enligt broschyrerna, skulle finnas då.

Simsrishamn var fullt med folk, men där stannade vi inte så länge.

Sandhammaren hörde man om förr, när far lyssnade på väderrapporten varje dag klockan ett. I den efterföljande sjörapporten rapporterades det om väderleksförhållandena på Skånes sydostudde. En plats, väl värd sitt namn. Finkornig, ljus sand yrde omkring i den friska vinden och vågorna rullade in och dämpades i sandens mjukhet. En plats väl värd ett besök.

Kåseberga och Ale Stenar var en riktig pärla. Det imponerande verket från tidig vikingatid, går inte att återge på en bild tagen från jordytan. En flygbild visar däremot skeppssättningen imponerande storlek http://www.ost-gast.com/ale-vy2.htm

Ystad bör kunna ta upp konkurrensen med Visby, som rosornas stad. Stockrosor i mängd blommade också. Fin stad.

Vi övernattade i Trelleborg, mitt i centrum. Det var lite svårt att sova, för ungdomarnas väg hem, tycktes gå utanför vårt fönster. Alldeles utanför vårt B&B fanns en intressant staty. Böst, hette den - den finns med på filmen....

Så åkte vi till Malmö och shoppade på Mobilia. Det är skönt för en lantis, när alla affärer finns samlade på ett ställe. Så det blev både klänning, blus, baddräkt och skor inköpta. Plus ytterligare några deckare...

K och H väntade oss med bullar och kaffe och sedan tog de oss till Pildammsparken, dä vi åt lunch på Margareta paviljongen. Tidigare har vi bara vandrat genom delar av parken, på väg till och från Malmö Stadion. Denna gången visade malmösonen H oss hela den härliga parken, där det cirkulära grönområdet "Tallriken" imponerade mest på mej. Det såg ut som ett landningsfält för rymdfarkoster.... Pildammsparken har också flera vackra trädgårdar. "Barnens trädgård" var riktigt inbjudande.

Vi besökte Cs kusin B på kvällen och träffade hans båda mysiga döttrar. Barnen växer så snabbt, när man bara träffar dem så där vart annat år. Utanför Bs port dök en kändis upp, hälsade glatt på sin vän H och hans vän K. Vi hälsade också på mannen med den fantastiska musiken och den mjukdjupa rösten. Det är så intressant att komma nära kända personer, och se att de ( nästan alltid) är småvuxna - och inte alls så snygga som på TV - eller som när man ser dem på långt håll i live-sammanhang. Om jag mött Ola Salo på sta´n, då tror jag inte jag känt igen honom.... och han är en människa precis som vi andra, bara det att han har en ovanligt stor musikalisk talang och gåva..

Helsingörs affärer var, till skillnad från svenska, stängda på söndagar. Men danska wienerbröd med chokolade kunde vi köpa, liksom underbart goda smörrebröd. Vi besökte Kronborgs slott, tillsammans med ett stort antal turister. På 1400-talet uppförde Erik av Pommern en fästning på den plats där slottet är beläget, för att ta upp tull från alla båtar som passerade. Detta höll man på med ända fram till 1847, då andra länder hade fått nog av denna besvärliga passage - och världens länder betalade den ofattbara summan 67 miljoner kronor till den danska staten för att tullskyldigheten skulle upphöra. Slottet uppfördes under 15-1600tal och har ansetts som en av Europas starkaste befästningar.

Klockan 17 var det avspark på Olympia. Den gul-svarta hejarklacken förde en jämn kamp med den blå-röda. Elfsborg visade inte sin bästa sida i första halvlek - men spelade upp sig i andra. Slutresultatet blev 3-2 till HIF - och det känns bra att man kommit till den insikten, att det är helt OK att det bästa laget vinner - även om det betyder att ens favoriter förlorar.

4 kommentarer:

  1. Trevlig resa. Kände igen många av platserna. För ett antal år sedan (10?) gjorde vi samma tur Skåne runt fast på motorcykel. Det är en mycket trevlig tur. Stockrosorna är vackra. har egna på södergaveln som jag sått från frön. De återkommer varje år och är svarta. I år blir det många som blommar. jag gillar också Pildammsparken och "tallriken". Vi firade valborg där för två år sedan. Visst är det härligt runt Möllevångstorget med alla spännande invandrarbutiker. Man får en kontinental känsla. Den här resan kan ni se tillbaka på länge och minnas med glädje trots förlusten på slutet.

    SvaraRadera
  2. Vilken härlig tur ni var ute på. Jag har inte lagt in några filmer på det viset än, men det får jag lära mig förstår jag när jag ser de filmer ni lägger in. Det är något visst med bilder och ljud samtidigt som man läser texten, det fastnar på ett helt annat sätt. Det är en resa som vi har gjort endel av, vi har varit i Ystad bl.a. Där är det riktigt fint, särskilt när rosorna blommar, det är som du skriver, "rosornas stad" likaväl som Visby. Malmö har vi däremot tänkt upptäcka till hösten, vi har inte varit där mer än på genomresa.

    Förlusten får man väl ta med en klackspark, det blir ju fler matcher...

    Nu väntar mina rabatter på en genomgång, lagom väder för sådant arbete idag.

    SvaraRadera
  3. Nej men vilken trevlig semesterpresentation. Har du gjort den i Photostory eller...?

    SvaraRadera
  4. Yes, den är bra! Går så snabbt!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas