måndag 26 april 2010

Äntligen är ärlans ängslan ändad

Vilken väntan det har varit för ärlkillen. Han har gått omkring här och kvattrat sedan den sjätte april. Vi har tyckt så synd om honom. Hade hans partner förolyckats under vintern?
Idag fanns det en ärltjej på den stora gräs/mossmattan bakom huset. Om det är "gamla frugan" eller ett nytt ragg, det har vi ingen aning om. Men killen är nöjd och i full gång med att bygga bo, återigen på samma usla plats under skorstensplåten. En plats där man både riskerar att dränkas av häftiga regn och stekas levande om solen skiner för starkt. Men ärlkillen tycks tycka att det är en bra plats.

Jag tog en omgång mot kirskålen och drog upp stora rottussar som blev liggande på gräsmattan. Jättebra material, tyckte ärlkillen, tog näbben full och orkade precis flyga upp till nedre delen av taket. Sen sprang han i starkt motlut upp til skorstensplåten och kröp in där under, med sitt fina byggmaterial.
Ärltjejen är nog trött, eller också tycker hon att ärlkillen är för mycket på. Och jag håller med, så bråttom är det inte att skaffa ungar.

Men det är vårkänslor i fågelvärlden denna ljumma aprildag. Blåmesparet (som har funnits hos oss hela vintern) har satt igång med sitt bygge. De har sin plats på verandans tak. En mycket trevligare plats i mitt tycke, eftersom det är tätare under tegelpannorna än under takplåten och dessutom ligger boet i läge för kvällssol. Ingen stekande hetta, alltså.

Dagens bild blir en av alla strandskator på Östra stranden. De var i gång med uppvakting igår, de också, även om skatan på bilden ägnar sig åt att leta mat.

Någon som vet var strandskatorna har sitt bo? Det kan ju inte vara så kul att ha det på en överbefolkad strand iallafall.

2 kommentarer:

  1. Det är roligt att studera fåglarnas aktiviteter och härligt att lyssna till sången. Koltrastarna sjunger så vackert. Skönt att ärlkillen slapp gå ensam hela sommaren.

    SvaraRadera
  2. Tur att fåglarna är återförenade =)
    Gick en promenad i skogen ikväll, vi hörde en ljuvlig konsert av allehanda fåglar. Underbart, är ordet!!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas