fredag 2 april 2010

Väl valt?


En del människor hävdar att man alltid har ett val. Jag håller inte med. Vissa av oss är så fega, så det mest utmanade valet är uteslutet från början. Vissa av oss är så spontana så valet är gjort innan vi överhuvudtaget tänkt. Förhoppningsvis finns det någon mer än jag som både är feg och spontan... och sådana som vi har inte mycket till val.... vår knäppa reptilhjärna fixar det mesta, och det utan att konsultera den mera utvecklade delen av centrala nervsystemet.

Idag hade jag ett val, och gjorde också ett sådant.

På långfredagarna brukar jag ofta gå i kyrkan. Jag är absolut ingen flitig kyrkobesökare, men långfredagens meditativa gudstjänst tilltalar mej. Kollade om det fanns någon passande gudstjänst, och fann en i Gällstad klockan elva.

Det var ett tag sedan jag besökte Svea ( 90 i juni). Tyckte att det skulle passa att hälsa på henne idag, speciellt som C-E jobbade. ( Multinationella företag ska ha sitt månads/kvartalsbokslut, oavsett vilka helgdagar som finns i det land där dotterföretaget finns.)


Det passade inte att besöka Svea på väg från Gällstad, för då äter man lunch på äldreboendet. Så det besöket var tvunget att bli en eftermiddagsvisit.

Att flänga hit och dit flera gånger samma dag, nä, det var inget alternativ....lite egentid behövs till promenad, matlagning mm.

Så jag var tvungen att välja. Jag valde Svea. Det känns som det var väl valt. Hon blev förstås jätteglad att ha någon att prata med under ett par eftermiddagstimmar. Som ofta, så återkommer hon till hur det var förr, på 40-50-tal. Jag tycker att det är roligt att lyssna på hennes berättelser, trots att jag hört dem flera gånger. Eftersom hon är C-Es faster, så handlar det ju också om min familjs rötter. Svea har tacklat av i vinter, absolut. Men det är svårt för henne att inse det, så länge hjärnan håller sig i god vigör.Svea är den sista länken till generationen som fanns före min och C-Es. Jag kommer att sakna den länken, när hon en gång lämnar oss.

Mitt val gjorde också att jag hann läsa tre barn och ungdomsböcker på morgonen, ta en dryg timmes promenad på en runda jag inte gått sedan juletid, sopa bort det värsta av all mossa som snömassorna dragit ner från taket och bära in en pall pellets. Kroppen mår så bra av all aktivitet... Pelletspall nummer två ska jag/vi försöka få in i morgon....

Ett av alla påskunder är den vackra julrosen, med tjogtalet blommor. Det fanns små knoppar före jul, men så kom snön och därefter all snö från taket. Över en meter snö har det säkert legat precis över julrosplantan. Under veckan har det vita våta försvunnit, och i stället finns där massor av vita vackerheter. Snacka om livskraft och anpassningsförmåga.

Gick en sväng i trädgården för en stund sedan. Koltrasten konserterar och luften är mjuk och ljummen.

En bra dag blev det. Det känns som jag valde väl.

3 kommentarer:

 1. Det kanske är så att de bästa valen man gör är de som gagnar inte bara en själv utan också andra människor.

  SvaraRadera
 2. Du gjorde helt rätt val. Tänk att på det viset glädja andra i din omgivning. Det är oerhört viktigt att kunna glädja andra på vår vandring genom livet.

  Min julros blommor den också nu =))

  SvaraRadera
 3. Min ena julros åt rådjuren upp. Den andra har inte visa sig. Så har jag stora gröna som ser lite slitna ut men jag tror de kommer igen.

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas