onsdag 21 juli 2010

Upprymd, upprörd

Var inne en stund på äldreboendet i Dp, när jag ändå hade vägarna förbi. Gick tipspromenad med Svea och upptäckte att de stackars pensionärerna förväntas kunna saker som jag inte har en aning om. Fast några frågor kunde jag hjälpa till med.....Men det var svårt.
Efter promenaden blev det kaffe i terapilokalen och där träffade jag flera av mina gamla elever, som nu -20 år gamla- hade sommarjobb på servicehuset. Att träffa gamla elever gör mig nästan alltid så glad, för det visar sig att nästan alla har funnit sin egen plats i livet. Jag har förstås inte stenkoll på alla sådär 200-250 elever som varit " mina" under 2-4 år, men många har jag träffat och det har verkligen gått bra för alla. Om man nu menar att "gå bra" är att hitta ett jobb man trivs med och kanske också att bilda familj.
S hade kommit en bit på sin designerutbildning, hon går på folkhögskola norrut. Hon var en synnerligen kreativ tjej, som också vann en fredsbildtävling och gjorde så att hela stora klassen fick åka till Göteborg. K hade kommit in på musikhögskolan. En liten blyg tjej, som var superduktig på allt, men det viktigaste var violinen. Per på Kultuskolan fanns alltid med som hennes stora stöd och support. J tittade också in och sa hej. Han har redan gått ett år på sin utbildning till lärare på högre stadier. I affären träffade jag så C som berättade att hon skulle flytta till Norge och spela innebandy i ett division ett lag.
Jag kände mig så varm om hjärtat och så upprymd i själen när jag träffat dessa härliga ungdomar, som verkligen börjat sin resa mot ett mål som de visste skulle ge ett positivt och innehållsrikt liv.
Så kom jag hem och lyssnade på nyheter och reportage om hur intagning till universitet och högskolor numera går till. Tycks vara ett virrvarr av bestämmelser som få kan ge en tydlig beskrivning av, och som grädde på moset har nu värdet av att läsa extra matte och främmande språk slagit igenom om ett extra bonus. Vilket då betyder att de som gick ut gymnasiet med toppbetyg för något år sedan, inte längre kommer in på de mest eftertraktade utbildningarna. Som exempel på eftertraktade utbildningar så tog man upp läkare och psykolog.... Nu råkar jag ha ett närstående sambopar som har just de båda yrkena, och när jag då hör att man ska få företräde till utbildningarna om man läst extra språk och matte ( och fått högsta poäng), ja, då blir jag riktigt upprörd. Man blir absolut varken bättre läkare eller psykolog om man har större matte eller språkkunskaper. I stället bör man, som i alla yrken med stor kontakt med människor, ha en god social kompetens och ett gott förnuft. Dessutom är det bra att man är ambitiös och vill göra så gott man kan. Men att pressa unga människor att studera ännu hårdare under de redan tunga gymnasieåren, det är rent omänskligt. Och helt horribelt, när det inte gör någon nytta i ett kommande yrkesliv.
Folkhögskolor och KY-utbildningar tycks vara ett bra alternativ för många. Och tidigare Komvux. Men där är det ju också stängt, för den som "tagit studenten".
Jag känner det så att den svenska skolpolitikens viktigaste mål är att ligga så högt som möjligt i alla internationella undersökningar, vad det gäller elevers kunskaper. Är det inte dags att genomskåda de där undersökningarna. Kunskaper är bra, men de är inte det viktigaste. Kunskaper måste man dessutom tillägna sig hela livet, och erfarenheter gör att kunskaer och färdigheter ökar trots att man inte går i skolan länre. Det viktigaste för ett bra liv och ett gott yrkesutövande anser jag vara social kompetens, framåtanda, kreativitet, god självkänsla, samarbetsförmåga, empati, ledaregenskaper, kunna uttrycka sig, kunna lyssna..... Ja, långt ifrån skolans målbeskrivningar. En annan sak som jag tror är av största värde är att få utveckla sina speciella färdigheter och intresseområden, och inte styras av planer där alla ska utbildas likadant. Konformiteten i grundskolans läroplan/utbildning anser jag vara det största hotet mot att vi inte får fram duktigt folk inom alla områden i detta land .... om man nu ska jämföras internationellt. Skulle någon med lite makt kunna klargöra det för den otäcke skolministern, istället som för nu, stå med mössan i hand och bocka och genomföra allt vad han säger. Vad innebär det som kallas demokrati ? Innebär det att när riksdagsvalet en gång är gjort vart fjärde år, så är det olika diktatorer som styr var sina områden?
Men det är som sagt uppmuntrande att träffa sina gamla elever ... och jag har inget dåligt samvete för att jag inte läser läroplanstexterna alltför ofta... tvärtom.

2 kommentarer:

  1. Det är så roligt att möta gamla elever och höra vad de sysslar med. Ännu roligare när det går bra för dem, men det gör det ju för de allra flesta.

    Jag håller med dig om att det finns viktigare saker än det många menar är kunskap. Många förväxlar kunskap med inlärning av fakta och metoder. Kunskap är så mycket mer. Det allra viktigaste är nog att utveckla sitt sunda förnuft och förmågan att tänka själv. Då klarar man sig alltid. Det är ju det vi lärare gör när vi struntar i vad "Björkis" tycker och följer vårt sunda lärarförnuft.

    SvaraRadera
  2. Kloka ord ni skriver båda mina bloggisar...kunskap är så mycket mer.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas